Jocurile foamei – lansare cu mesaj politic pentru tânăra generaţie
https://www.ziarulmetropolis.ro/jocurile-foamei-lansare-cu-mesaj-politic-pentru-tanara-generatie/

Saga „Jocurile foamei/ The Hunger Games” a revenit pe marile ecrane cu un al doilea lungmetraj, luni seară, la Londra, marcat de carisma actriţei Jennifer Lawrence şi de un mesaj politic lipsit de complexe, care îi îndeamnă pe tineri să se revolte.

Un articol de Andrada Văsii|12 noiembrie 2013

Saga ,,Jocurile foamei/ The Hunger Games“, impulsionată de succesul primului film, în 2012, a revenit pe marile ecrane cu un al doilea lungmetraj, luni seară, la Londra, marcat de carisma actriţei Jennifer Lawrence şi de un mesaj politic lipsit de complexe, care îi îndeamnă pe tineri să se revolte.

Filmul „Jocurile foamei: Sfidarea/ The Hunger Games: Catching Fire” a fost proiectat în premieră mondială luni seară la Londra, înainte de lansarea sa oficială în lumea întreagă, între 15 şi 28 noiembrie, informează AFP.

În ciuda ploii, sute de fani s-au adunat la Londra pentru a-i vedea pe actorii din acest film, în primul rând pe Jennifer Lawrence, în momentul în care aceştia au păşit pe covorul roşu. Câteva zeci de fani şi-au instalat corturile în centrul Londrei încă de duminică, pentru a fi siguri că vor ocupa cele mai bune locuri.

Produsă de compania Lionsgate, adaptarea cinematografică a primului volum din trilogia de succes scrisă de romanciera americană Suzanne Collins s-a impus aproape imediat ca un titan de box office, obţinând încasări mondiale de 693 de milioane de dolari, în 2012.

Lionsgate, care a transformat „The Hunger Games” într-o gamă vastă de produse derivate – truse de machiaj, articole vestimentare, tablete de ciocolată -, lucrează deja la proiectul unui parc de distracţii inspirat de celebra trilogie.

„Jocurile foamei” prezintă aventurile tinerei Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) din Panem, o societate autoritară dominată de oligarhii din Capitoliu, care domnesc prin teroare în cele 12 districte în care trăieşte majoritatea populaţiei.

Jocurile foamei au fost un real succes

În primul film, Katniss şi prietenul ei Peeta (Josh Hutcherson) au ieşit învingători la cea de-a 74-a ediţie a „Jocurilor foamei”, organizate de Capitoliu, în cadrul cărora concurenţii din fiecare district trebuie să se ucidă între ei pentru a câştiga. Spectatorii regăsesc cele două personaje principale în acest al doilea film din serie, aflaţi în plin „turneu al învingătorilor”, o operaţiune de propagandă organizată pentru a calma mulţimea agitată, în faţa căreia cei doi tineri se prezintă împotriva voinţei lor.

Citiţi şi: Julianne Moore va juca în cel de-al treilea film „Jocurile foamei”

Iritat de personalitatea protestatară a tinerei Katniss, preşedintele din Panem (Donald Sutherland) decide, pentru a o elimina, că a 75-a ediţie a jocurilor va fi disputată de foşti câştigători. Katniss şi Peeta se vor întoarce deci în arenă, în condiţiile în care revolta stă să izbucnească în districtele oprimate.

Acest filon contestatar, preludiu al revoltei descrise în al treilea opus din serie, care va fi lansat pe marile ecrane în două părţi, în 2014 şi în 2015, a permis accentuarea mesajului politic al trilogiei.

Jocurile Foamei

Jennifer Lawrence a jucat şi în Jocurile Foamei I

„Cred că mesajul important pentru tinerele generaţii este de a le spune cât de esenţiale sunt ele pentru definirea societăţii viitorului”, a declarat, vineri, Jennifer Lawrence, în timpul prezentării filmului Jocurile Foamei pentru presă, la Beverly Hills.

„Este o ocazie minunată de a le spune tinerilor adulţi: «Nu eşti obligat să urmezi o cale deja bătută». Chiar dacă ai impresia că eşti singur, o singură voce este suficientă pentru a spune: «Nu e bine»”, a adăugat actriţa de 23 de ani, recompensată cu premiul Oscar în februarie, pentru rolul din „Scenariu pentru happy-end”.

Josh Hutcherson a urmat aceeaşi direcţie: „Din cele patru colţuri ale lumii, ni se ascund, fără încetare, adevărurile despre toate lucrurile. Iar presa îşi petrece timpul spunând tinerilor cum trebuie să fie. Cred că filmul nostru arată că se poate merge împotriva curentului”. Chiar şi veteranul Donald Sutherland consideră „esenţială” participarea la acest film, care aduce în scenă „într-o manieră mai clară ca orice altceva decât a văzut de multă vreme pericolele pe care le reprezintă oligarhia şi privilegiile”.

Întreaga distribuţie – în care se remarcă Woody Harrelson, Elizabeth Banks, Stanley Tucci şi Lenny Kravitz – revine în al doilea opus, însă Gary Ross, regizorul primului film, a predat ştafeta lui Francis Lawrence, notează Mediafax.

Recunoscând că această primire de ştafetă nu a fost o sarcină uşoară, Francis Lawrence a declarat, luni seară, la Londra, că a regizat o adaptare „foarte fidelă” a romanului, reuşind să „îi capteze esenţa”.

Foto credit: Cinemagia, Jocurile Foamei

29
/04
/15

Independenţa Film va distribui în România încă trei filme selectate anul acesta la Cannes - mult așteptatul Love, al lui Gaspar Noé, programat în afara competiţiei, în secţiunea Midnight Screening, Trois souvenirs de ma jeunesse (r. Arnaud Desplechin) şi Le tout nouveau testament (r. Jaco Van Dormael), în cadrul Quinzaine des réalisateurs .

28
/04
/15

În Cinematograful anilor '30 s-au impus - în acelaşi timp - o actriţă germană devenită americană prin adopţie, Marlene Dietrich, şi un actor francez, Jean Gabin. S-au iubit cu pasiune, dar Al Doilea Război Mondial le-a provocat ruptura fatală.

28
/04
/15

Prima sa experienţă cinematografică a venit după vârsta de 40 de ani. De atunci a fost distribuit de majoritatea regizorilor importanţi de film din România, interpretările sale impresionante aducându-i notorietate şi aprecierea publicului.

27
/04
/15

Cea de-a patra ediție a Festivalului Internaţional de Film Cinepolitica s-a deschis oficial duminică, 26 aprilie, la Cinema Studio din București, în prezența a sute de invitați și spectatori. Gala a fost urmată de proiecția peliculei 13 Minutes/ Elser, un thriller despre una dintre tentativele eșuate de asasinare ale lui Adolf Hitler, fim care a avut premiera mondială la Festivalul de la Berlin.

27
/04
/15

Regizorul Mircea Daneliuc va fi celebrat anul acesta la Festivalul Internațional de Film Transilvania (29 mai – 7 iunie), la 40 de ani de la debutul său cu lungmetrajul Cursa. O amplă retrospectivă îi va fi dedicată cineastului român, cuprinzând 12 filme, o expoziție cu afișele peliculelor sale, fotografii de la filmare și alte documente inedite aduse pentru prima dată în fața publicului.

25
/04
/15

CRONICĂ DE FILM Aflat sub interdicția de a realiza filme, de a vorbi cu media străine și de a părăsi Iranul, Jafar Panahi sfidează de câțiva ani prima măsură împotriva sa și continuă să regizeze - clandestin și independent. Cu cel mai recent film, „Taxi”, a câștigat Ursul de Aur.

23
/04
/15

CRONICĂ DE FILM Bazat pe o piesă de August Strindberg și scris și realizat de cunoscuta actriță (și, ocazional, regizoare) norvegiană Liv Ullmann, „Miss Julie” („Domnișoara Julie”) funcționează cel mai bine în momentele de (aparentă) farsă.

23
/04
/15

Recent selecționat la Festivalul de Film de la Cannes 2015 în secțiunea oficială Un Certain Regard, filmul COMOARA/THE TREASURE va avea premiera în cinematografele din România în data de 29 mai. Regia și scenariul îi aparțin lui Corneliu Porumboiu.

22
/04
/15

Un proiect unic, Words with Gods/ Vorbind cu zeii, un film-antologie care pune în discuție relația directă a individului cu divinitatea - sau absența acesteia - în diferitele religii, va închide Festivalul Internațional de Film Cinepolitica, pe 30 aprilie, la ora 20.00, la Cinema Studio din București.

22
/04
/15

Miss Julie (2014), cu Colin Farrell, Jessica Chastain şi Samantha Morton, în regia norvegiencei Liv Ullmann, va avea premiera în România vineri, 24 aprilie, distribuit de Independenţa Film.