Johan Kobborg va conduce Baletul Naţional Român din ianuarie 2014
https://www.ziarulmetropolis.ro/johan-kobborg-va-conduce-baletul-national-roman-din-ianuarie-2014/

Coregraful Johan Kobborg, care a pus în scenă baletul „La Sylphide”, avându-i ca invitaţi în rolurile principale pe prim-soliştii de renume internaţional Alina Cojocaru şi Steven McRae, va conduce din ianuarie 2014, Baletul Naţional Român.

Un articol de Andrada Văsii|9 decembrie 2013

Coregraful Johan Kobborg, care sâmbătă a pus în scenă baletul „La Sylphide”, avându-i ca invitaţi în rolurile principale pe prim-soliştii de renume internaţional Alina Cojocaru şi Steven McRae, va conduce din ianuarie 2014, Baletul Naţional Român, un compartiment al Operei Naţionale Bucureşti (ONB).

Baletul „La Sylphide” (foto stânga), unul dintre cele mai vechi şi importante din lume, a fost pus în scenă pentru prima dată în România, sâmbătă seară, la Opera Naţională Bucureşti, avându-i în rolurile principale pe celebra prim-solistă Alina Cojocaru, desemnată Balerina deceniului (Moscova, 2010), şi pe prim-solistul Baletului Regal din Londra Steven McRae, câştigător al premiului Dancing Times la categoria „cel mai bun dansator”, la National Dance Awards (Marea Britanie, 2011).

La evenimentul care a avut loc după terminarea spectacolului, directorul general al Operei Naţionale Bucureşti (ONB), Răzvan Ioan Dincă, a anunţat că, începând din ianuarie, Opera Naţională va avea un compartiment special de balet, care va fi condus de către coregraful Johan Kobborg (foto dreapta).

„Suntem într-o ţară în care cultura contează foarte mult, în care potenţialul nostru cultural este, în mod vădit, pus în valoare de artiştii pe care îi avem. În mod normal foarte mulţi români pleacă în străinătate pentru a-şi face o carieră, pentru a putea să danseze, să cânte, să regizeze, să coregrafieze în teatre mari ale lumii. E un gest firesc, fiind necesar pentru ei. (…) Avem o misiune. Aceea de a face ca valorile internaţionale să înţeleagă că aici e o casă primitoare pentru ei”, a spus Răzvan Ioan Dincă.

Citiţi şi: Alina Cojocaru dansează în premiera naţională a baletului „La Sylphide“

„Începând cu luna ianuarie, Opera Naţională va avea un compartiment special de balet, un compartiment care va avea ca scop realizarea unor spectacole de balet profesionist, mari. Evident va exista şi o companie care va deservi spectacolele de divertisment de la Operă. Începând cu luna ianuarie anul 2014 cel care va conduce compartimentul de balet, ce va purta subtitlul de Baletul Naţional Român, va fi coregraful Johan Kobborg. Am toată convingerea că toţi oamenii care lucrează alături de noi în continuare, şefii de compartimente vor înţelege această schimbare şi vor fi alături de noi”, a mai spus Răzvan Ioan Dincă.

Un nou drum pe scena de la ONB pentru Johan Kobborg

Răzvan Ioan Dincă a precizat că Johan Kobborg este dispus să se mute în România, începând cu data de 24 ianuarie. Prezent la eveniment, coregraful Johan Kobborg a declarat că este foarte încântat şi onorat că i s-a acordat această oportunitate. ,,De abia aştept să încep această călătorie, luna viitoare. Nu este doar călătoria mea, nu este doar călătoria voastră, va fi călătoria noastră”, a spus Johan Kobborg, citat de Mediafax.

„Voi face tot ce îmi stă în puţintă pentru ca acest loc să fiu unul încântător, inspiraţional”, a mai spus aceasta.

Johan Kobborg

Foto din spectacolul „La Sylphide”

Totodată, Kobborg a vorbit şi despre spectacolul „La Sylphide”, pus în scenă pentru prima dată în România, sâmbătă seară, la Opera Naţională Bucureşti.

„Cred că astăzi nu este despre viitor, este despre trecut, dar despre trecutul recent (…). Nu pot să vă spun cât sunt de fericit şi în acelaşi timp uşurat”, a spus coregraful Johan Kobborg.

El le-a mulţumit tuturor celor alături de care a lucrat pentru premiera naţională a baletului „La Sylphide”. „Nu voi spune nume, pentru că ar dura toată noaptea”, a adăugat Kobborg.

„Mi-ar plăcea să mă întorc. N-am mai petrecut atât de mult timp aici ca acum, deşi am fost aici de vreo nouă ori înainte. Îmi place aici. Nu e un loc comod, dar este un loc plin de pasiune. (…) Este foarte interesant să te duci într-un loc unde să poţi crea ceva”, a mai spus Johan Kobborg.

Tot sâmbătă seară, directorul general al Operei Naţionale Bucureşti, Răzvan Ioan Dincă, şi coregraful Johan Kobborg au semnat un contract onorific în faţa celor prezenţi la eveniment pentru a oficializa această colaborare.

Foto credit: Gin Photo, Wikipedia, Johan Kobborg

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

21
/03
/24

Joi, 28 martie, de la ora 19.00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a șasea întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este „Ăștia o să ne plătească nouă pensia?!”

20
/03
/24

Denisa Nicolae are multe nesiguranțe și incertitudini. Râde zgomotos și plânge cu sughițuri. Iubește. Lumea ei e mare și jucăușă, din când în când o prinde cu tandrețe, să nu fugă, și o face vizibilă, puțin câte puțin.

20
/03
/24

Sue Giles, președintele ASSITEJ, transmite mesajul de Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret. Scopul acestei campanii este de a facilita accesul la teatru și la spectacole pentru copii și tineri.

19
/03
/24

Nominalizat în acest an la Women's Prize for Fiction, romanul „Cele opt vieți ale unui trickster de-o vârstă cu veacul” de Mirinae Lee, o coreeancă mutată în SUA, spune povestea teribilă a unei femei evadate din Coreea de Nord.

18
/03
/24

Proiectul „Întâlnirile Teatrul azi la Masca” iniţiat de revista Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, continuă seria de discuții profesionale cu a doua masă rotundă dedicată, de această dată, dramaturgiei românești.

18
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie.