Jorge Luis Borges, în 7 fotografii inedite
https://www.ziarulmetropolis.ro/jorge-luis-borges-in-7-fotografii-inedite-30-de-ani-de-la-moartea-scriitorului-argentinian/

“Am comis cel mai grav dintre păcatele pe care le poate comite un om: n-am fost fericit”, spunea Jorge Luis Borges, unul dintre cei mai importanti scriitori ai secolului al XX-lea, care se stingea din viaţă pe 14 iunie 1986.

Un articol de Petre Ivan|14 iunie 2017

La puţin timp după venirea sa pe lume, Jorge Luis Borges călătoreşte alături de familie în Europa. Are şansa de a primi încă de mic o educaţie multilingvă, iar după întoarcerea sa în Argentina, la vârsta de 22 de ani, va publica primul său volum de poezii, “Fervor de Buenos Aires”.

Borges, la Mar del Plata, 1935

Borges, la Mar del Plata, 1935

Silvina Ocampo mi-a spus că un poet are nevoie să scrie și versuri proaste. Altfel, celelalte nu pot ieși în evidență… Numai poeții de mâna a doua scriu doar versuri bune. Măcar din politețe, trebuie să ai și versuri proaste. – Jorge Luis Borges

Continuă să publice poezii si eseuri, pentru ca în anii’30 să migreze spre proza scurtă. Are 36 de ani când publică primul său volum important, “Istoria univer­sala a infamiei”, melanjul de realitate şi fictiune al volumului definindu-i trăsăturile prouei de mai târziu.

Tot în această perioadă, Borges publică doua dintre cele mai cunoscute colectii de povestiri ale sale, “Fictiuni” şi “Aleph”.

A-ţi iubi duşmanul nu este o treabă pentru oameni, ci pentru îngeri. – Jorge Luis Borges

Din 1946 Borges s-a ocupat de editarea unei reviste academice, Los Annales de Buenos Aires, pentru ca din 1955, când Peron a fost înlăturat de la putere, să devina director al Bibliotecii Naţionale. Era aproape orb la acea vreme, o sumbra ironie pentru un cititor vorace.

În 1961 Borges a primit, împreuna cu Samuel Beckett, premiul Formentor.

Cred că, într-o zi, vom merita să nu mai avem guverne. – Jorge Luis Borges

Orb, fără o slujbă stabilă, JLB avea nevoie de o sursă de venit. Cu ajutorul unui psihoterapeut, a reuşit să-şi depăşească timiditatea bolnavicioasă şi a acceptat să susţină prelegeri publice, singura sa sursă devenit din acea perioadă.

Una din multele mele experiențe, cea mai fericită dintre ele, este cititul. Ah, și există ceva încă și mai bun decât cititul și anume recititul. I-aș sfătui pe toți să citească puțin, însă să recitească mult. – Jorge Luis Borges

Borges, la Roma, in 1970, cu cea de-a doua si ultima sa sotie, Maria Kodama

Borges, la Roma, in 1970, cu cea de-a doua si ultima sa sotie, Maria Kodama

A orbit total în ultimele decenii ale vieţii, fără ca acest handicap să îl impiedice să creeze, continuând să scrie în principal poezie, pe care obişnuia să o dicteze.

Borges s-a mutat definitiv in 1985 la Geneva, în Elveţia, unde avea să rămâna până la sfârşitul vieţii. A murit de cancer la ficat pe 14 iunie 1986.

Căsătorit de două ori

În 1967, Borges s-a căsătorit cu vechea sa prietena Elsa Asteta Millan, rămasă de curând văduvă, pe care o cunoştea de când aceasta avea doar 17 ani. Acest prim mariaj a durat doar trei ani.

În ultimii ani ai vieţii, Borges a trăit alături de Maria Kodama, care cunoscuse pe scriitor când se înscrisese la cercul de studii de Engleza Veche. Cei doi s-au căsătorit pe 22 aprilie 1986.

În 1984 Borges şi Kodoma au publica prima carte realizată împreuna, o prezentare a mai multor călătorii prin lume ale cuplului, cu fotografii realizate de Maria şi texte scrise de Borges.

J.L. Borges si A. Tarkovski, doi prieteni buni, două genii ale culturii universale, s-au stins din viață în același an, 1986.

Borges si Sabato, la Buenos Aires, 1975

Borges, la Atena, 1974

j.l. Borges, în 1967, proaspăt căsătorit cu Elsa Millán, de care va divorţa trei ani mai târziu

j.l. Borges, în 1967, proaspăt căsătorit cu Elsa Millán, de care va divorţa trei ani mai târziu

Foto: Jorge Luis Borges în 7 fotografii inedite – facebook, wikipedia

16
/02
/15

Federaţia Editorilor din România (FER) contestă proiectul de lege privind timbrul cultural, care presupune creşterea preţului cărţilor, luni urmând să aibă loc o serie de consultări cu reprezentanţii celor vizaţi de noile prevederi legislative, la Comisia de Cultură din Camera Deputaţilor.

12
/02
/15

Andrei Pleşu, fondatorul Colegiului Noua Europă, a fost desemnat câştigător al Premiului Cetăţeanului European, ediţia 2014, distincţie acordată anual de Parlamentul European pentru realizări excepţionale în dezvoltarea colaborării culturale transnaţionale în Uniunea Europeană (UE).

10
/02
/15

Matei Vişniec s-a întâlnit cu cititorii, luni, la librăria Humanitas de la Cişmigiu, unde a declarat că, dacă ar fi preşedinte pentru o zi, ar da o lege "pentru apărarea limbii române", care este "maltratată, în primul rând, de oamenii politici", ce pot avea o influenţă mare asupra tinerilor români.

09
/02
/15

După 1989, lumea copiilor, din punctul de vedere al condeiului scriitoricesc, a fost ascunsă după cortina tăcerii şi a indiferenţei. Din fericire, există şi excepţii în peisajul editorial românesc.

06
/02
/15

Luni, 9 februarie, la ora 19.00, la Librăria Humanitas Cişmigiu (Bulevardul Elisabeta nr. 38, Bucureşti), Matei Vişniec va răspunde întrebărilor cititorilor, bloggerilor şi presei pornind de la volumul „Negustorul de începuturi de roman”, apărut la Editura Cartea Românească şi cîştigător al Premiului literar „Augustin Frăţilă” – romanul anului 2013, acordat de compania Philip Morris Trading.

30
/01
/15

Realizatorul TV Cătălin Ştefănescu se alătură personalităţilor care au acceptat să-şi arate calităţile de librar şi va lua parte, miercuri, de la ora 19.00, la campania "Librar pentru o zi", iniţiată de librăria Bizantină din Bucureşti.

28
/01
/15

Dacă nu ar fi existat, cu siguranţă, ar fi trebuit inventat. Nu ştim cum. Habar nu avem. Nu avem informaţii cu privire la o astfel de invenţie! Omenirea e departe de asemenea performanţe. Până la urmă, tot natura face ce vrea.

28
/01
/15

Istoricii aflaţi în căutarea mormântului unuia dintre cei mai mai renumiţi scriitori spanioli, Miguel de Cervantes, au anunţat, luni, că au descoperit sub capela unei biserici din Madrid fragmente dintr-un sicriu pe care sunt gravate iniţialele romancierului.

27
/01
/15

Scriitorul peruan Mario Vargas Llosa, laureatul premiului Nobel pentru literatură pe anul 2010, va debuta ca actor la vârsta de 78 de ani, într-un spectacol de teatru care va avea premiera în această săptămână la Madrid.