Jorge Luis Borges, în 7 fotografii inedite
https://www.ziarulmetropolis.ro/jorge-luis-borges-in-7-fotografii-inedite-30-de-ani-de-la-moartea-scriitorului-argentinian/

“Am comis cel mai grav dintre păcatele pe care le poate comite un om: n-am fost fericit”, spunea Jorge Luis Borges, unul dintre cei mai importanti scriitori ai secolului al XX-lea, care se stingea din viaţă pe 14 iunie 1986.

Un articol de Petre Ivan|14 iunie 2017

La puţin timp după venirea sa pe lume, Jorge Luis Borges călătoreşte alături de familie în Europa. Are şansa de a primi încă de mic o educaţie multilingvă, iar după întoarcerea sa în Argentina, la vârsta de 22 de ani, va publica primul său volum de poezii, “Fervor de Buenos Aires”.

Borges, la Mar del Plata, 1935

Borges, la Mar del Plata, 1935

Silvina Ocampo mi-a spus că un poet are nevoie să scrie și versuri proaste. Altfel, celelalte nu pot ieși în evidență… Numai poeții de mâna a doua scriu doar versuri bune. Măcar din politețe, trebuie să ai și versuri proaste. – Jorge Luis Borges

Continuă să publice poezii si eseuri, pentru ca în anii’30 să migreze spre proza scurtă. Are 36 de ani când publică primul său volum important, “Istoria univer­sala a infamiei”, melanjul de realitate şi fictiune al volumului definindu-i trăsăturile prouei de mai târziu.

Tot în această perioadă, Borges publică doua dintre cele mai cunoscute colectii de povestiri ale sale, “Fictiuni” şi “Aleph”.

A-ţi iubi duşmanul nu este o treabă pentru oameni, ci pentru îngeri. – Jorge Luis Borges

Din 1946 Borges s-a ocupat de editarea unei reviste academice, Los Annales de Buenos Aires, pentru ca din 1955, când Peron a fost înlăturat de la putere, să devina director al Bibliotecii Naţionale. Era aproape orb la acea vreme, o sumbra ironie pentru un cititor vorace.

În 1961 Borges a primit, împreuna cu Samuel Beckett, premiul Formentor.

Cred că, într-o zi, vom merita să nu mai avem guverne. – Jorge Luis Borges

Orb, fără o slujbă stabilă, JLB avea nevoie de o sursă de venit. Cu ajutorul unui psihoterapeut, a reuşit să-şi depăşească timiditatea bolnavicioasă şi a acceptat să susţină prelegeri publice, singura sa sursă devenit din acea perioadă.

Una din multele mele experiențe, cea mai fericită dintre ele, este cititul. Ah, și există ceva încă și mai bun decât cititul și anume recititul. I-aș sfătui pe toți să citească puțin, însă să recitească mult. – Jorge Luis Borges

Borges, la Roma, in 1970, cu cea de-a doua si ultima sa sotie, Maria Kodama

Borges, la Roma, in 1970, cu cea de-a doua si ultima sa sotie, Maria Kodama

A orbit total în ultimele decenii ale vieţii, fără ca acest handicap să îl impiedice să creeze, continuând să scrie în principal poezie, pe care obişnuia să o dicteze.

Borges s-a mutat definitiv in 1985 la Geneva, în Elveţia, unde avea să rămâna până la sfârşitul vieţii. A murit de cancer la ficat pe 14 iunie 1986.

Căsătorit de două ori

În 1967, Borges s-a căsătorit cu vechea sa prietena Elsa Asteta Millan, rămasă de curând văduvă, pe care o cunoştea de când aceasta avea doar 17 ani. Acest prim mariaj a durat doar trei ani.

În ultimii ani ai vieţii, Borges a trăit alături de Maria Kodama, care cunoscuse pe scriitor când se înscrisese la cercul de studii de Engleza Veche. Cei doi s-au căsătorit pe 22 aprilie 1986.

În 1984 Borges şi Kodoma au publica prima carte realizată împreuna, o prezentare a mai multor călătorii prin lume ale cuplului, cu fotografii realizate de Maria şi texte scrise de Borges.

J.L. Borges si A. Tarkovski, doi prieteni buni, două genii ale culturii universale, s-au stins din viață în același an, 1986.

Borges si Sabato, la Buenos Aires, 1975

Borges, la Atena, 1974

j.l. Borges, în 1967, proaspăt căsătorit cu Elsa Millán, de care va divorţa trei ani mai târziu

j.l. Borges, în 1967, proaspăt căsătorit cu Elsa Millán, de care va divorţa trei ani mai târziu

Foto: Jorge Luis Borges în 7 fotografii inedite – facebook, wikipedia

28
/05
/18

Constelația celor șapte stele a dat, din Antichitate până în Renaștere, numele mai multor grupări literare. În Franța secolului al XVI-lea, tot atâția poeți, șapte, s-au strâns în jurul lui Ronsard, „acest poet prea falnic din culmea-i prăvălit”, cum îl numește Boileau.

25
/05
/18

Joi, 31 mai 2018, ora 19:00, la Apollo 111 Teatrul, are loc ceremonia de decernare a Premiului IOCAN pentru proză scurtă, ediția I. Evenimentul se desfășoară în prezența nominalizaților, autorilor Iocan (scriitori, fotografi, traducători) și a membrilor juriului, precum și a cititorilor de proză scurtă, se deschide și se închide cu un concert Adam's Nest.

24
/05
/18

Mihail Vakulovski este un extraordinar scriitor, traducător din limba rusă și, nu în ultimul rând, unul dintre cei mai iubiți librari din România. Are un doctorat în literatură. Originar din Basarabia, Mihail Vakulovski este stabilit la Brașov. Alegerile sale pentru lecturile lunii: Harms, Sorokin, Prilepin.

23
/05
/18

Scriitorul Mircea Cărtărescu numeşte moartea autorului american Philip Roth „încă una dintre catastrofele prin care trece literatura azi” şi spune că nu numai cărţile contează, ci şi prezenţa fizică a scriitorilor. Philip Roth, premiat de patru ori cu Man Booker International Prize și o dată cu Pulitzer, a murit marţi, la vârsta de 85 de ani.

23
/05
/18

Philip Roth, laureat al premiului Pulitzer în anul 1998 şi câştigător a numeroase premii literare, s-a stins din viață, marţi noapte, la vârsta de 85 de ani. Autor a peste 31 de romane, Roth a fost printre marii scriitori care nu au primit niciodată un premiu Nobel pentru literatură.

20
/05
/18

Luni, 21 mai, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, la ora 19.00, va avea loc lansarea romanului „Șarpele din Essex”, de Sarah Perry, apărut în colecția Babel, a Editurii Nemira, un roman despre pasiune, prietenie și forța hipnotică a ideilor, bestseller și câștigător a numeroase premii, printre care cartea anului la Waterstones în 2016 și cartea anului la British Book Awards în 2017.

20
/05
/18

Scriitorul libanez Elias Khoury, unul dintre cei mai importanți autori contemporani de limbă arabă, se va afla la București în perioada 30 mai-2 iunie 2018, cu prilejul lansării romanului „Copiii ghetoului. Numele meu este Adam”, apărut de curând în colecția „Biblioteca Polirom”.

18
/05
/18

Cartea „Ion Vinea, un scriitor între lumi și istorii”, de Sanda Cordoș, a fost publicată la Editura Școala Ardeleană, în Cluj-Napoca, în anul 2017.

18
/05
/18

Teatrul Metropolis si Asociația Italienilor din România – RO.AS.IT. vă invită astăzi, 18 mai, de la ora 18.45, la lansarea cărții „Măria Sa Actorul. Exerciții de admirație” de Eugen Comarnescu, ediție alcătuită de Gabriela Tarabega Comarnescu. Evenimentul va avea loc în Sala „Olga Tudorache” a Teatrului Metropolis, din str. Mihai Eminescu nr. 89, București.

16
/05
/18

INTERVIU Corina Oproae este din Ardeal, dar locuiește de douăzeci de ani în Barcelona. Scrie poezie în limba spaniolă. Și va fi pe scena Festivalului Internațional de Poezie de la București. Joi, 17 mai, de la orele 18.00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, pe Calea Victoriei, la numărul 88.

15
/05
/18

Pasionații de literatură sunt așteptați în această seară, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas, unde António Lobo Antunes, cel mai important scriitor portughez contemporan, își va lansa romanul “Pe râurile ce duc...”, recent apărut în traducerea lui Dinu Flămând în colectia „Raftul Denisei“, coordonată de Denisa Comănescu.

15
/05
/18

Moto: „Nu se termină niciodată, fiule, nu se mai termină…”

10
/05
/18

Volumul „GIGI CĂCIULEANU – Omul Dans”, de Ludmila Patlanjoglu, lansat zilele trecute, este o carte-album în trei versiuni - română, franceză, engleză, o călătorie în viaţa unui creator cu un bookpress impresionant.