Jorj Voicu – In memoriam
https://www.ziarulmetropolis.ro/jorj-voicu-in-memoriam/

De Ziua Internaţională a Teatrului – duminică, 27 martie, de la ora 11.00, la Teatrul Odeon, Sala Studio – iubitorii teatrului sunt invitaţi la “JORJ VOICU – 25 / In memoriam”, un eveniment organizat cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la moartea îndrăgitului actor

Un articol de Petre Ivan|22 martie 2016

Intrarea la eveniment este liberă.

Vor prezenta Dorina Lazăr (directorul Teatrului Odeon) şi Sanda Manu (regizor), iar din program fac parte: dezvelirea bustului realizat de sculptorul Dragoş Cătălin Munteanu şi o proiecţie de film , mai exact un portret realizat de Casa de Producţie a Televiziunii Romjorj voicuâne.

Despre Jorj Voicu

Jorj Voicu s-a născut pe 12 iulie 1938, la Cluj, dedicându-se carierei scenice de timpuriu. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din Bucureşti în 1961, la clasa profesorului Ion Finteşteanu și a studiat la Paris pantomima cu Jacques Leqoc.

Și-a început activitatea tot în 1961, la Teatrul Regional București. Din 1962 a jucat la Teatrul de Stat din Turda, apoi la Teatrul Barbu Delavrancea din București şi la Teatrul Giuleşti din capitală (actualul Teatru Odeon).

Pe marele ecran, a debutat în 1966, cu filmul Zodia Fecioarei, apoi a interpretat rolul Mefisto în Faust XX. Au urmat: Un film cu o fată fermecătoare, De trei ori Bucureşti, B.D. în alertă, Păcală, Comedie fantastică, De ce trag clopotele, Mitică?, Dueliștii  și Rămășagul.

A apărut în emisiuni de teatru și divertisment la Radio și Televiziune şi a fost distribuit în numeroase piese de teatru radiofonic. Actorul a murit la 12 ianuarie, 1991,  la vârsta de 53 de ani.

Foto: Jorj Voicu – Teatrul Odeon

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.