„Jurnalismul nu e o profesie din care să ieşi la pensie” – Cristina Liberis, la „Nocturne”
https://www.ziarulmetropolis.ro/jurnalismul-nu-e-o-profesie-din-care-sa-iesi-la-pensie-cristina-liberis-la-nocturne/

Despre experienţele unice trăite pe front, dar şi despre latura culturală spre care a purtat-o viaţa, la „Nocturne”. Fostul jurnalist de front Cristina Liberis este invitata Marinei Constantinescu la TVR 1, luni, 30 iunie, de la ora 23.00.

Un articol de Petre Ivan|30 mai 2022

O întâlnire mai puţin obişnuită pentru publicul „Nocturne”, luni, 30 iunie, la TVR 1, dar, evident în normele de valoare ale emisiunii: fostul jurnalist de front, actualmente realizator de reportaje şi documentare, Cristina Liberis este invitata Marinei Constantinescu.

Un model de onestitate şi profesionalism, Cristina Liberis este o voce care ne-a spus, ani de zile, ce se întâmplă în locuri din lume greu accesibile nouă, oamenilor obişnuiţi.

„Mulţi spun că sunt dură”, mărturiseşte Cristina, însă relatarea de la faţa locului, mai ales când vorbim de zonele de război, înseamnă şi temeri, şi necunoscut, şi emoţii: „Mi s-a întâmplat să plec pe teren pentru o săptămână şi să mă întorc după o lună şi jumătate.”

„Relatarea de la faţa locului e ca un mers pe sârmă.”

„Pe front, simţul supravieţuirii nu e suficient. Îţi mai trebuie şi un înger. Sau chiar cohorte”, e de părere jurnalista care a relatat pentru TVR din Irak, Afganistan, Israel, fosta Iugoslavie. „Relatarea de la faţa locului e ca un mers pe sârmă”, adaugă Cristina.

Felul ei de jurnalism nu s-a bazat niciodată pe bombastic, ci pe o analiză clară, din toate unghiurile.

Poate şi de aceea, în glasul Cristinei Liberis se simte tristeţea că, în meseria pe care o face de atâţia ani şi pe care nu a trădat-o niciodată, totul a devenit superficial, condensat. Ştirile externe au reapărut în jurnalele de ştiri doar ca urmare a izbucnirii unui război atât de aproape de noi…

„Este foarte greu la ora actuală să urmăreşti un post de televiziune, o emisiune de ştiri, în condiţiile în care toată lumea face jurnalism… Pe reţelele de socializare, toată lumea îşi prezintă un adevăr. Dar s-au uitat regulile de bun simţ ale jurnalismului adevărat, cred eu. Şi asta e cea mai mare pierdere. Aşa cum, în război, primul care moare este adevărul, aşa şi, la schimbările petrecute, primele care au murit în jurnalism au fost regulile”, subliniază Cristina.

De altfel, „jurnalismul nu e o profesie din care să ieşi la pensie”, admite fostul jurnalist de front, care însă, continuă să aibă nevoie de aventură, de căutare şi o ard tălpile să plece de acasă. Şi în prezent, Cristina Liberis realizează documentare tv, pentru care se documentează temeinic, în care spune poveşti pe care le caută neobosit.

Despre experienţele unice trăite pe front, dar şi despre latura culturală spre care a purtat-o viaţa, Cristina Liberis ne povesteşte la „Nocturne”. Luni, 30 mai, de la ora 23.00, la TVR 1.

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.