“Karamazovii”, în regia Nonei Ciobanu, noua premieră a Teatrului Mic
https://www.ziarulmetropolis.ro/karamazovii-in-regia-nonei-ciobanu-noua-premiera-a-teatrului-mic/

“Karamazovii” de Horia Lovinescu şi Dan Micu, în regia Nonei Ciobanu, adaptare a romanului “Fraţii Karamazovi” de F.M. Dostoievski este cea de-a cincea premieră propusă de Teatrul Mic în această stagiune, după poemul teatral rock, ”Deşteptarea Primăverii” de Frank Wedekind, în regia lui Vlad Cristache şi pe muzica live a trupei FiRMA; ”Rendez-vous pe Lună” de Alexandr Galin, în regia lui Gelu Colceag; “Familia Fără Zahăr”, în regia lui Radu Apostol, coproducţie cu Centrul de Teatru Educaţional Replika şi ”Singularity”, coproducţie cu Teatrul de Artă Bucureşti, în regia Marianei Cămarăşan.

Un articol de Petre Ivan|8 iunie 2017

Construită ca un decupaj uneori cinematografic, cu un decor care se metamorfozează continuu, lumea Karamazovilor se arată publicului “paradoxală, complexă, totală, o lume în care suferința este necesară, asumată, mântuitoare; o lume polifonică, în care sufletul omenesc e întors pe toate fețele, până la ultima consecință.” – Nona Ciobanu

Karamazovii- Marian Râlea (Feodor), Cristian Iacob (Ivan), Radu Zetu (Dimitri), Rareș Florin Stoica (Alioșa) și Bogdan Talașman (Smerdiakov) -își consumă trăirile și sunt captivi într-un loc în care vin atât Dumnezeu, cât și Diavolul, un spațiu industrial abandonat, care poartă amprenta puternică a scenografului Peter Košir.

Textul care stă la baza acestui spectacol este unul care a făcut istorie în teatrul românesc în anii ’80. Muzica ambelor spectacole “Karamazovii”, cel din prezent, regizat de Nona Ciobanu și din cel din 1981, în regia lui Dan Micu, este compusă de Vasile Șirli, care, din 1990, este director muzical la Disneyland Paris. “Vasile Șirli știe, ca nimeni altul, să audă muzica marilor texte de teatru, în toată bogăția, subtilitatea și profunzimea lor.” – Nona Ciobanu

“Dostoievski ne este absolut indispensabil. [….] Acest Shakespeare al romancierilor îşi înzestrează personajele cu o intensitate a trăirii pe care doar operele Marelui Will au atins-o şi, în plus, le face să poarte povara ruşinii, un lucru pe care Shakespeare nu a fost capabil să-l realizeze.” – Harold Bloom Karamazovii

”Karamazovii”, regia Nona Ciobanu – 3, 4, 8 și 9 iunie, ora 19.00, Sala Atelier a Teatrului Mic. Premiera oficială este programată pentru data de 8 iunie.

*

KARAMAZOVII

de Horia Lovinescu şi Dan Micu

După Romanul „Frații Karamazov” de F.M. Dostoievski

Regia și adaptare: Nona Ciobanu

Scenografia: Peter Košir , Nona Ciobanu

Costume: Doina Levintza

Light-design: Iulian Bălțescu

Muzica originală: Vasile Șirli

Pregătirea muzicală: Nadia Trohin

Distribuţia:

Marian Râlea – Feodor Pavlovici Karamazov, Străinul
Cristi Iacob – Ivan Feodorovici Karamazov
Radu Zetu – Dimitri Feodorovici Karamazov
Rareş Florin Stoica – Alexei Feodorovici Karamazov, Stavroghin
Bogdan Talasman – Smerdiakov
Oana Albu – Rakitin, Procurorul
Ion Lupu – Pan Minisialovici, Kirilov, un călugăr
Simona Mihăescu – Grușenka
Gabriela Iacob – Katerina Ivanova
Avram Birău – Miusov, Svidrigailov
Petre Moraru – Grigori, Starețul Zosima, un petrecăreț, Președintele Curții
Alina Petrică – Liza, Judecătorul

Foto: Karamazovii – Bogdan Catargiu

07
/02
/24

Band-ul internațional TIME IN OUR HANDS TRIO va prezenta sâmbătă, în premieră în România, noul său program cu compozițiile celor trei membri, într-un concert marcat de improvizație conceptuală, de la jazz la baroc european și, interesant, muzică tradițională românească.

07
/02
/24

Eyedrops și Pinholes, trupe de rock alternativ, pleacă într-un turneu ce cuprinde nouă orașe prin țară dar și în Republica Moldova, începând cu data de 8 februarie, din Timișoara, urmând să transforme într-o petrecere, pe rând, alte opt puncte geografice importante.

07
/02
/24

Editura Humanitas vă invită marți, 13 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu istoricul Marc David Baer, profesor la London School of Economics and Political Science, istoricul Marian Coman și scriitoarea Sabina Fati despre volumul Otomanii: Hani, cezari și califi, o fascinantă nouă abordare a istoriei Imperiului Otoman.

05
/02
/24

La Centrul Național al Dansului București (CNDB), anul începe cu o rezidență și cu o serie de spectacole prezentate în cadrul stagiunii. 2024 este an aniversar la CNDB. Instituția împlinește 20 de ani și își propune să celebreze prin evenimente speciale cele două decenii de promovare a creației coregrafice.

05
/02
/24

„Din autobiografie îmi extrag eu forța, prin autobiografie simt că pot să-i fac pe oameni să se confrunte cu acele lucruri pe care nu vor să le vadă. Când vine vorba de scrierea autobiografică, oamenii nu mai pot spune: E doar un personaj, asta nu poate fi adevărat”.

05
/02
/24

Vineri, 9 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va fi dirijată de RADU PAPONIU, director artistic și muzical al ansamblului Southwest Florida Symphony Orchestra, dirijor asociat al Filarmonicii din Naples (Florida – S.U.A.) și director muzical al Orchestrei de Tineret din același oraș american. Din 2017, Radu Paponiu a dirijat Filarmonica din Naples în peste 100 de evenimente diferite de muzică clasică, pop sau în proiecte educaționale.

05
/02
/24

Considerat, de critici, dar și de iubitorii de artă, poate cel mai cunoscut și mai bine cotat artist român contemporan la nivel internațional, Adrian Ghenie revine într-o licitație din România cu o lucrare amplă și expresivă.