KineDok a pornit la drum prin ţară
https://www.ziarulmetropolis.ro/kinedok-a-pornit-la-drum-prin-tara/

Pe 1 iulie, cele 12 filme KineDok – un proiect One World Romania – au pornit la drum prin ţară. La primele proiecţii de la Elvira Popescu (Bucureşti) şi de la Ambasada (Timişoara), KineDok l-a avut alături pe Ignácz József, protagonistul filmului „Turneul de la Besence”, primarul care şi-a convins concetăţenii să joace tenis, să cultive pepeni şi să se mobilizeze pentru o viaţă mai bună.

Un articol de Petre Ivan|6 iulie 2015

KineDok a pornit la drum prin ţară / Domnul Ignácz a declarat pentru spectatorii bucureșteni că și-a propus ca în zece ani să schimbe mentalitatea locuitorilor din Besence.

Filmul a mai fost proiectat pe 3 iulie la Constanța și la Arad în Fabrica Teba, renovată pentru această ocazie de membrii Asociației CitiZenit – care au amenajat singuri o sală de cinema, cu hamace, fotolii din anvelope de mașină și multe altele.

„aici…adică acolo” – unul din cele două filme românești selecționate pentru KineDok – va fi proiectat pe 6 iulie în prezența regizoarei Laura Căpățână Juller la Journey Pub&More (București).

Filmul prezintă povestea a două surori din Maramureș care cresc cu bunicii, în timp ce părinții sunt la muncă în Spania. Regizoarea va însoți filmul și pe 10 iulie la Cinemateca Patria (Brașov), iar pe 17 iulie la Biblioteca Colorată (Constanța).

În luna iulie, KineDok mai ajunge la Aethernativ (Timișoara), Casa Tiff (Cluj-Napoca), Ceainăria Teaz (Piatra Neamț), J’ai Bistrot (Târgu Mureș), Casa de Cultură Municipală (Sf. Gheorghe) și la Casa Ursachi (Iași). Programul proiectiilor aici: http://kinedok.net/screenings?locale=ro

KineDok este un program de distribuție alternativă de film documentar, ce se desfășoară până la 15 decembrie. Aproximativ 200 de proiecții sunt programate în 20 de locații din 14 orașe din România.

Catalogul de filme poate fi descărcat aici:

Proiecțiile vor avea loc în

Arad – la Fabrica Teba (în parteneriat cu Asociația CitiZenit);

Brașov – Cinemateca Patria;

București – la Acuarela, Elvire Popesco, J’ai Bistrot, Journey pub&more, Make a Point, Spațiul Public European, The Institute – Frontline Club;

Constanța – City Hub-Biblioteca Colorată;

Cluj – Casa TIFF;

Galați – Muzeul de Artă Vizuală;

Iași – Casa de Cultură „Mihai Ursachi”;

Miercurea Ciuc – Muzeul Secuiesc;

Oradea – Moszkva Cafe;

Piatra Neamț – Ceainăria Teaz;

Sfântu Gheorghe – Casa de Cultură Municipală (în parteneriat cu Asociația de Tineret Ecou);

Timișoara – Aethernativ și Ambasada;

Târgu Mureș – J’ai Bistrot.

Foto: KineDok – kinedok.net

26
/11
/21

INTERVIU „Cu fiecare film am impresia că învăţ ceva nou despre meseria de actor”, afirmă într-un interviu cunoscutul actor franco-algerian Kad Merad, progatonist în comedia „Succes de public” („Un triomphe”, 2020), regizată de Emmanuel Courcol şi disponibilă în prezent în cinematografele din România.

22
/11
/21

„Titane”, cel mai șocant film al anului, ajunge în cinematografele din România din 3 decembrie, distribuit de Independența Film. Catalogat drept thriller psycho-sexy, „Titane” a stârnit valuri de șoc la Cannes, mai mulți spectatori pierzându-și cunoștința în timpul proiecției.

22
/11
/21

Primele trei filme din seria „Matrix” vor fi difuzate de Warner TV în luna decembrie, în așteptarea celui de-al patrulea lungmetraj, „Renașterea/ Resurrections”, care va fi lansat în preajma Crăciunului.

22
/11
/21

Viaţa grea din Gaza, violenţele asupra palestinienilor din teritoriile ocupate, agresiunile asupra femeilor în lumea arabă sau problema refugiaţilor se numără printre subiectele tratate de o serie de documentare care completează programul ediţiei din acest a Festivalului Filmului Palestinian.

17
/11
/21

Regizat de britanicul Edgar Wright, „Last Night in Soho” (2021) stă pe o idee grozavă. Ia un reflex des întâlnit al multora dintre noi, idealizarea unei anumite perioade, şi îl aruncă în aer cu stil.

10
/11
/21

CRONICĂ DE FILM Mi-e neaşteptat de greu să scriu despre „La civil” (2021), deşi e un film pe care am fost nerăbădător să îl văd. „Waiting for August” (2014), documentarul cu care a debutat Teodora Mihai, regizoare din Belgia, dar de origine română, m-a impresionat când l-am văzut şi încă îi port o amintire puternică.

04
/11
/21

Ce-mi place foarte mult la cinema-ul furios al lui Nadav Lapid este că nu ştii niciodată unde te va duce şi în ce fel te va învălui. Singurul lucru pe care poţi să îl anticipezi este că vei fi surprins. Nu-ţi rămâne decât să te laşi purtat de ideile sale neconvenţionale şi incomode.

01
/11
/21

CRONICĂ DE FILM În „A Hero” (2021), noul său lungmetraj, câştigător ex-aequo al Grand Prix la Cannes, regizorul iranian Asghar Farhadi îşi recâştigă inspiraţia creatoare care l-a consacrat printre marii autori de cinema contemporani.