Krzysztof Zanussi – Premiul pentru întreaga carieră la TIFF
https://www.ziarulmetropolis.ro/krzysztof-zanussi-premiul-pentru-intreaga-cariera-la-tiff/

Renumitul regizor, scenarist şi producător polonez Krzysztof Zanussi va primi Premiul pentru întreaga carieră la cea de-a 13-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (30 mai – 8 iunie).

Un articol de Petre Ivan|24 aprilie 2014

Krzysztof Zanussi va fi celebrat la gala de închidere a TIFF, dar și în cadrul unei proiecții speciale a lungmetrajului său de debut, care l-a lansat în forță în lumea cinematografiei, în 1969 – Structura cristalului. Cineastul va susține și un masterclass pentru pasionații de film duminică, 8 iunie.

Zanussi (74 de ani) a regizat peste 40 de filme de ficțiune și documentare, pentru cinema și TV, majoritatea multi-premiate în festivaluri. Debutul în lungmetraj de cinema cu Structura cristalului (1969) i-a adus premii importante la Mar del Plata și Valladolid și recunoașterea criticii internaționale, notează Mediafax.

Au urmat filme ca Iluminarea (1973) – Leopardul de Aur și Premiul FIPRESCI la Locarno -, A Woman’s Decision (1975) – Premiul OCIC la Berlin, Spirala (1978) – Premiul Juriului Ecumenic la Cannes, The Constant Factor (1980) – Premiul pentru regie și Premiul Juriului Ecumenic la Cannes, Imperativ (1982) – Premiul Pasinetti și Marele Premiu al Juriului la Veneția, Anul soarelui liniștit (1984) – distins cu Leul de Aur la Veneția și nominalizat la Globul de Aur, sau Persona non grata (2005), inclus în competiția de la Veneția.

Un eveniment special la TIFF va fi și premiera impresionantului Cathedrals of Culture 3D

Filmul este un documentar 3D despre clădiri iconice din lume, regizat, printre alții, și de regretatul Michael Glawogger, decedat pe 23 aprilie.

Krzysztof Zanussi

Cathedrals of Culture 3D a fost proiectat în premieră mondială la Berlinală.

Ceilalți cinci autori sunt Wim Wenders, Robert Redford, Michael Madsen, Karim Aïnouz şi Margreth Olin. Fiecare a regizat un fragment, alegându-și clădirea care îl inspiră cel mai mult, de la Centrul Pompidou și Biblioteca Națională din Rusia, la închisoarea Halden sau mănăstirea Salk Institute din California.

Festivalul Internațional de Film Transilvania (30 mai – 8 iunie 2014) este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociaţia pentru Film și Cultură Urbană, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.

Foto: Krzysztof Zanussi şi Cathedrals of Culture – tiff.ro

14
/07
/16

La final de iulie, în plină vară, filmele scurte se mută sub cerul liber. Evenimentul Marele Picnic, adus la viață de ShortsUP, a ajuns la ediția a 3-a. Vineri, 29 iulie și sâmbătă, 30 iulie, de la ora 19.00, Grădina Botanică din București devine destinație de vacanță în mijlocul orașului și gazdă a două seri de filme scurte, muzică jazz, proiecții multimedia și ateliere.

14
/07
/16

Vara aceasta, copiii sunt aşteptaţi la Cinema City pentru a primi în dar Paşaportul de Cinema şi a porni într-o călătorie minunată în lumea filmului, vizionând producţii pline de emoţie şi veselie, precum: „În căutarea lui Dory”, „Epoca de Gheaţă: Ploaie de meteoriţi”, „Singuri acasă”, „Pete şi Dragonul” sau „Alice în Ţara Oglinzilor”.

12
/07
/16

INTERVIU Născut în 1992, Ion Indolean este critic de cinema şi, mai nou, regizor. Primul său film, experimentalul „Discordia”, a câştigat premiul pentru cel mai bun debut românesc la TIFF. „Nu-mi plac regulile, convenţiile, normele”, spune Ion Indolean, a căruit radicalitate i-a intrigat pe mulţi dintre cei care i-au văzut filmul.

12
/07
/16

„Caravana filmului românesc – Capodopere ale cinematografiei naţionale” continuă periplul prin ţară după ce, timp de o săptămână, publicul din Tulcea a fost invitat să vizioneze unele dintre cele mai frumoase filme româneşti realizate în ultimii ani.

11
/07
/16

Un concert al trupei Blazzaj, prezentarea unei noi lucrări video-muzicale semnate de Thy Veils, un workshop de film documentar susţinut de regizorul Răzvan Georgescu şi un atelier de bandă desenată coordonat de ilustratoarea Sorina Vazelina sunt evenimentele conexe proiecţiilor de film la cea de-a treia ediţie a Festivalului Ceau, Cinema!, care are loc între 14 şi 17 iulie la Timişoara şi Gottlob.

07
/07
/16

Programul intitulat „Revoluție în realism. Noul cinema românesc” găzduit în iunie de faimosul centru cinematografic de pe malul Tamisei, British Film Institute, se va încheia in iulie cu trei proiecții suplimentare, găzduite de ICR Londra în cadrul unei secțiuni speciale a Cinematecii românești. Astfel, în 7, 11 și 14 iulie vor avea loc proiecțiile filmelor „California Dreamin’’” (2007), în regia lui Cristian Nemescu, „Francesca” (2009), în regia lui Bobby Păunescu, și „Domestic” (2011), în regia lui Adrian Sitaru.

07
/07
/16

Au trecut mulţi ani de când cel cunoscut ca Tarzan a părăsit jungla africană şi şi-a asumat o nouă identitate ca Lordul Greystoke, John Clayton al III-lea. Warner Bros. Pictures şi Village Roadshow prezintă „Legenda lui Tarzan”, un film cu Alexander Skarsgard, Samuel L. Jackson, Margot Robbie, Djimon Hounsou, Jim Broadbent şi Oscar Christoph Waltz.

06
/07
/16

Scarlett Johansson este actrița ale cărei filme au avut cele mai mari încasări de-a lungul timpului. Potrivit portalului Box Office Mojo, filmele în care Johansson a jucat au generat încasări de peste 3,3 miliarde de dolari în cinematografele nord-americane.

06
/07
/16

„Bacalaureat”, filmul care i-a adus lui Cristian Mungiu premiul de regie la Cannes, „România: patru patrii”, cel mai nou documentar al lui Alexandru Solomon, și o proiecție aniversară cu „Marfa și banii”, de Cristi Puiu, în prezența actorului Alexandru Papadopol se numără printre evenimentele dedicate cinematografiei române la cea de-a treia ediție a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timișoara și Gottlob (14-17 iulie).

05
/07
/16

Regizorul iranian Abbas Kiarostami a decedat la Paris la vârsta de 76 de ani. Kiarostami, care a câștigat Palme d'or la Cannes în 1997 pentru filmul Taste of Cherry , a părăsit Teheranul săptămâna trecută pentru a se trata în Franța. Agenția oficială de știri iraniană IRNA a anunțat că rămășițele sale vor fi repatriate în Iran pentru a fi înhumate.

04
/07
/16

Comedia de succes „Două lozuri”, de Paul Negoescu, thriller-ul german „Victoria”, de Sebastian Schipper, care a încântat publicul şi critica la Festivalul de la Berlin în 2015, şi „Belgica”, noua dramă a belgianului Felix van Groeningen, se numără printre surprizele celei de-a treia ediţii Ceau, Cinema! (14-17 iulie).