Kusturica & Maradona, miercuri, la TVR 1
https://www.ziarulmetropolis.ro/kusturica-maradona-miercuri-la-tvr-1/

TVR 1 a programat pentru miercuri, 2 iulie, în seara de pauză de la Cupa Mondială FIFA Brazilia 2014, un documentar atipic, realizat de un regizor atipic, despre un personaj care nu poate fi încadrat în niciun tipar: Diego Armando Maradona.

Un articol de Petre Ivan|1 iulie 2014

Cotat drept cel mai mare fotbalist al tuturor timpurilor, dar şi una dintre cele mai controversate figuri ale lumii sportului, Maradona este subiectul documentarului realizat de Emir Kusturica, producţie Spania-Franţa, 2008.

Maradona by Kusturica este un documentar despre viaţa jucătorului argentinian Diego Armando Maradona, regizat de regizorul sârb Emir Kusturica. Filmul a fost prezentat în premieră la Festivalul de Film de la Cannes 2008.

„Este primul documentar care tratează toate aspectele vieţii lui Maradona. Filmul arată cele trei feţe ale lui Maradona pe care le-am descoperit în timpul filmărilor: antrenorul de fotbal, cetaţeanul răzvrătit faţă de politica unilaterală a SUA faţă de anumiţi cetăţeni, precum şi latura sa de familist. Cei trei Diego vor apărea în finalul documentarului pe care l-am ales să fie filmat pe Aztec Stadium din Mexico, unde Maradona a marcat cel mai apreciat gol al său în timpul Campionatului Mondial de Fotbal din 1986, în partida împotriva englezilor.”, povesteşte Emir Kusturica.Kusturica

A fost suspendat din activitate pentru o perioadă de 15 luni, în 1991, în Italia, după ce a fost depistat că a consumat cocaină, iar în 1994 a fost trimis acasă de la turneul final al campionatului mondial de fotbal din S.U.A., după ce a folosit efedrină.

Viaţa ca un spectacol

Hărţuit de-a lungul carierei de către ziarişti, Maradona a tras chiar cu o armă cu aer comprimat asupra reporterilor care îi invadaseră intimitatea. Părerea fostului său coechipier Jorge Valdano sintetizează părerile multora despre Maradona: „Este o persoană pe care mulţi ar vrea s-o depăşească, o figură controversată, iubită, urâtă, care a creat multă agitaţie, mai ales în Argentina… Insistenţa asupra vieţii sale personale este o greşeală. Maradona nu a avut rival pe teren, dar şi-a transformat viaţa personală într-un spectacol, iar acum trăieşte o dramă personală care nu ar trebui să se mai repete”.

Diego Armando Maradona s-a născut într-o familie săracă, a crescut într-o Argentină sfâşiată de criza economică ce a cunoscut apogeul în 2001, apoi de războiul cu Marea Britanie pentru posesiunea asupra insulelor Falkland, din 1982; de aici, şi vederile sale politice şi admiraţia sa neţărmurită pentru liderul Fidel Castro.

În documentarul Maradona by Kusturica mai apar: liderul cubanez Fidel Castro, interpretul Manu Chao, fostul preşedinte al Venezuelei Hugo Chavez, regizorul, actorul şi muzicianul Emir Kusturica, preşedintele Boliviei – Evo Morales.

Documentarul realizat de Emir Kusturica şi a cărui muzică este semnată de Manu Chao se difuzează la TVR 1 miercuri, 2 iulie, de la ora 22.10

Foto cu Maradona şi Kusturica – TVR

04
/10
/21

Până la 14 octombrie, în cadrul Cineclubului One World Romania, pot fi vizionate gratuit pe site-ul Sahia Vintage câteva din filmele documentare, aflate la granița dintre funcția utilitară și vena experimentală, ale lui Mircea Săucan, dar și ale lui Radu Gabrea, Tudor Eliad sau Sergiu Nicolaescu.

01
/10
/21

BFFF 2021 a inclus o secţiune competiţională internaţională, la care s-au înscris peste 100 de scurtmetraje de modă, oferind patru premii. Câștigătorii au fost selectați de un juriu format din profesioniști din film, advertising și modă de pe scena locală și cea internaţională: Grigor Devejiev - Creative Director Jam Project, Marley Hansen - curator Nowness, Marcin Kempski - fotograf de modă londonez, Sandra Bold - Global Creative Director Publicis și Ina Borcea - fashion editor Harpers Bazaar.

30
/09
/21

Spectacolul continuă, acțiunea escaladează și toată sala vibrează pentru cel mai așteptat film din ultima perioadă, super producția 'Nu e vreme de murit' ajunge în avanpremieră pe marile ecrane din 30 septembrie la Cineplexx Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș.

29
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Pentru un film de debut al unui regizor de teatru care nu a mai făcut până acum cinema, „Câmp de maci” (2020), de Eugen Jebeleanu, are o rigoare estetică neaşteptată, dar şi o lipsă de încrâncenare demnă de salutat.

28
/09
/21

CRONICĂ DE FILM „Crai nou” (2021), debutul Alinei Grigore, recent câştigător la Festivalul de la San Sebastian, aduce un aer proaspăt în cinematografia română.

28
/09
/21

THE FRENCH DISPATCH, LAND, QUO VADIS, AIDA?, scurtmetraje românești și internaționale, cele mai apreciate filme românești ale momentului si filmele premiate la Festival se văd în cadrul Retrospectivei ANONIMUL 2021 la ARCUB, Cinema Elvire Popesco și Terasa Institutului Francez între 28 septembrie și 3 octombrie.

27
/09
/21

În ultima săptămână din septembrie, „Cinema sub clar de lună“ aduce pe ecranul din Grădina Muzeului Național al Literaturii Române două dintre cele mai noi filme românești, Câmp de maci și documentarul Spioni de ocazie, alături de producții străine care au avut un parcurs spectaculos: Night of the Kings, aflat pe lista scurtă la premiile Oscar, și Apples, co-produs de Cate Blanchett și propus anul trecut de Grecia la Oscarul pentru Cel mai bun film internațional.

27
/09
/21

Frumoasa și bestia întâlnește viitorul tehnologiei în Belle, producția-fenomen semnată de regizorul japonez Mamoru Hosoda, care va deschide cea de-a 16-a ediție Animest. Prezentat în premieră internațională la Cannes, anime-ul Sci-Fi în care o adolescentă devine cea mai bună versiune a sa într-un univers paralel, creat în mediul virtual, se va vedea pentru prima dată pe marele ecran din România vineri, pe 8 octombrie, de la orele 18:30 și 21:30, la Cinema Elvire Popesco. Filmul va putea fi urmărit în curând în cinematografele din întreaga țară, distribuit de Bad Unicorn.