La braț cu Havel, Pavek și Otik
https://www.ziarulmetropolis.ro/la-brat-cu-havel-pavek-si-otik/

Proiecţiile de film continuă la Centrul Ceh, iar zilele de luni şi marţi, 11 şi 12 noiembrie, nu fac excepţie. Documentary Mondays aduce „Citizen Václav Havel Goes on Vacation”, pe când „My Sweet Little Village” se vede la Fiction Tuesdays.

Un articol de Liliana Matei|7 noiembrie 2019

A treia săptămână a sezonului de proiecții de film de toamnă vine cu o călătorie cinematografică împrejurul Cehoslovciei anilor 80, luni cu Havel, iar marți cu Pavek și Otik, în filmul lui Jiří Menzel.

Luni, 11 noiembrie, cei ce vin la film o iau pe urmele disidenților în documentarul „Citizen Václav Havel Goes on Vacation” (foto sus): în vara anului 1985, Václav Havel a decis să plece într-o călătorie pentru a-și vizita prietenii și, de asemenea, să testeze amploarea libertăților sale civile ca cetățean al Cehoslovaciei comuniste. Rezultatele au fost kafkiene în absurditatea lor, amintind în special interacțiunile lui Havel cu polițiștii sub acoperire, care se aflau întodeauna la câțiva pași distanță. Documentarul lui Jan Novák repovestește această vacanță memorabilă, combinând imagini din călătoria reconstituită și comentariile participanților inițiali, cu imagini cu știrile însorite și optimiste ale vremii, difuzate la televiziunea cehoslovacă în luna august.

„Citizen Václav Havel Goes on Vacation”

În seara următoare veți face o oprire la cooperativa agricolă în jurul căreia a prins rădăcini viața sătenilor din „My Sweet Little Village”. Aici se poate observa o altă față a relațiilor interumane într-o țară din blocul estic – locuitorii satului sunt oameni obișnuiți, iar în prim plan se află relația dintre Otik, un bărbat blând, dar încet la minte, și colegul său de muncă, Pavek, a cărui familie a avut grijă de el o perioadă îndelungată de timp.

„My Sweet Little Village”

Într-un sat în care nimic neobișnuit nu pare să se întâmple, problemele apar atunci când Pavek se satură să-și asume responsabilitatea pentru neîndemânaticul său coleg, iar un birocrat din capitală ajunge să speculeze pe seama neînțelegerilor apărute pentru a-și face rost de casă de vacanță. Jiří Menzel, unul dintre regizorii veterani a Noului Val Cehoslovac, continuă și în anii 80 să realizeze filme a căror abordare satirică la adresa societății reușește, totuși, să sublinieze umanitatea și căldura personajelor sale.

Intrarea la proiecții este liberă, acestea începând la ora 20:00, la Centrul Ceh, unde, cum poate sunteți deja obișnuiți, berea cehă gratis este o regulă.

Evenimente Facebook aici: DM & FT. Eveniment susținut de Budweiser Budvar.

Centrul Ceh este un institut cultural ale cărui evenimente şi programe au ca scop nu doar familiarizarea publicului român cu societatea şi cultura cehă, ci, în primul rând, oferirea unui set de proiecte ce reflectă valori educative, artistice şi sociale, în Bucureşti şi în restul ţării, conectând publicul român la conţinut cultural de calitate, într-un context indie şi deschis.

Parteneri media: AGERPRES, Radio România Cultural, Aarc – All About Romanian Cinema, Observator Cultural, Filme Cărţi, Ziarul Metropolis, MovieNews, Dilema Veche, LiterNet.ro, Zeppelin.

 

11
/03
/15

Miercuri, 18 martie, începând cu ora 19.00, Sala ARCUB se transformă din nou într-un spațiu de întâlnire al cinefililor, pentru cea de-a doua ediție a CineȘoc la ARCUB. Filmul lunii martie este Animal Kingdom (2010), în regia lui David Michôd, producție ce îi are în distribuție pe Guy Pearce, Joel Edgerton, Jacki Weaver și Ben Mendelsohn.

10
/03
/15

“Buumes”, de Martin Guggisberg, “Keith Reynolds Can't Make It Tonight”, de Felix Massie, “Lothar”, de Luca Zuberbühler, “Cai putere”, de Daniel Sandu şi “A Mile in These Hooves”, de James Brylowski sunt câştigătorii Comedy Short Film Festival @ Plaza România, singurul festival de scurtmetraje de comedie organizat într-un mall din România (și desfășurat la Cinema Movieplex).

10
/03
/15

Concursul The Pitch, unul dintre cele mai populare proiecte la ediția de anul trecut, revine la Festivalul Internațional de Film NexT (15 - 19 aprilie, Cinema Studio, Elvira Popescu, CinemaPRO). Cineaștii aflați la început de drum se pot înscrie, pentru al doilea an consecutiv, în cursa pentru un premiu de 5.000 de euro, bani acordați pentru producția unui scurtmetraj.

09
/03
/15

De la Summit Entertainment vine pe marile ecrane Insurgent – un film cu Shailene Woodley, Theo James, Kate Winslet și Naomi Watts, parte a seriei Divergent, în regia lui Robert Schwentke. Insurgent se lansează în România pe 20 martie, în IMAX 3D.

09
/03
/15

Angelina Jolie este subiectul unei serii de fotografii alb-negru, care o prezintă pe actriţă în intimitate, singură şi alături de unii dintre copiii ei, pictorialul fiind realizat de soţul vedetei, actorul Brad Pitt.

08
/03
/15

Teatrul „Gong” Sibiu și microFILM prezintă duminică, 15 martie, de la orele 18:00 și 20:30, proiecția de gală a filmului „Aferim!” în regia lui Radu Jude, câștigătorul trofeului „Ursul de Argint” la Festivalul de Film de la Berlin din acest an.

08
/03
/15

Robert De Niro a plătit fiscului american suma de 6,4 milioane de dolari, după ce autorităţile au pus sechestru pe un apartament pe care starul îl deţine în cartierul newyorkez Tribeca, încercând să îl oblige astfel pe actor să îşi achite taxele datorate.

06
/03
/15

Actorul Bruce Willis va debuta pe Broadway într-un spectacol de teatru ce va avea la bază romanul "Misery" scris de Stephen King.

06
/03
/15

"Erotic Shorts", o colecţie curajoasă de scurtmetraje prin care este înfăţişată "chimia" iubirii, va fi prezentată pe 20 şi 21 martie, la CinemaPRO din Bucureşti, la ediţia de primăvară a ShortsUP.

06
/03
/15

"Aferim!", lungmetrajul pentru care Radu Jude a fost premiat cu Ursul de Argint pentru cea mai bună regie la Festivalul de la Berlin, va avea premiera nord-americană la cea de-a 14-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Tribeca de la New York, în secţiunea Spotlight.

06
/03
/15

De la regizorul District 9 şi Elysium, “Chappie” aduce pe marile ecrane povestea unei lumi ce se află sub controlul poliţişti androizi robotizaţi. Oamenii nu se pot înţelege cu ei, nu pot negocia nimic, pentru că roboţii sunt atotputernici,” explică regizorul Blomkamp.

05
/03
/15

CRONICĂ DE CARTE Apărută recent în limba română la editura UNATC Press, „Note despre cinematograf” a lui Robert Bresson este la fel ca stilul filmelor marelui şi neîncadrabilului cineast: suplă, austeră, fără ornamente inutile şi mereu în căutarea esenţei cinematografului.