La braț cu Havel, Pavek și Otik
https://www.ziarulmetropolis.ro/la-brat-cu-havel-pavek-si-otik/

Proiecţiile de film continuă la Centrul Ceh, iar zilele de luni şi marţi, 11 şi 12 noiembrie, nu fac excepţie. Documentary Mondays aduce „Citizen Václav Havel Goes on Vacation”, pe când „My Sweet Little Village” se vede la Fiction Tuesdays.

Un articol de Liliana Matei|7 noiembrie 2019

A treia săptămână a sezonului de proiecții de film de toamnă vine cu o călătorie cinematografică împrejurul Cehoslovciei anilor 80, luni cu Havel, iar marți cu Pavek și Otik, în filmul lui Jiří Menzel.

Luni, 11 noiembrie, cei ce vin la film o iau pe urmele disidenților în documentarul „Citizen Václav Havel Goes on Vacation” (foto sus): în vara anului 1985, Václav Havel a decis să plece într-o călătorie pentru a-și vizita prietenii și, de asemenea, să testeze amploarea libertăților sale civile ca cetățean al Cehoslovaciei comuniste. Rezultatele au fost kafkiene în absurditatea lor, amintind în special interacțiunile lui Havel cu polițiștii sub acoperire, care se aflau întodeauna la câțiva pași distanță. Documentarul lui Jan Novák repovestește această vacanță memorabilă, combinând imagini din călătoria reconstituită și comentariile participanților inițiali, cu imagini cu știrile însorite și optimiste ale vremii, difuzate la televiziunea cehoslovacă în luna august.

„Citizen Václav Havel Goes on Vacation”

În seara următoare veți face o oprire la cooperativa agricolă în jurul căreia a prins rădăcini viața sătenilor din „My Sweet Little Village”. Aici se poate observa o altă față a relațiilor interumane într-o țară din blocul estic – locuitorii satului sunt oameni obișnuiți, iar în prim plan se află relația dintre Otik, un bărbat blând, dar încet la minte, și colegul său de muncă, Pavek, a cărui familie a avut grijă de el o perioadă îndelungată de timp.

„My Sweet Little Village”

Într-un sat în care nimic neobișnuit nu pare să se întâmple, problemele apar atunci când Pavek se satură să-și asume responsabilitatea pentru neîndemânaticul său coleg, iar un birocrat din capitală ajunge să speculeze pe seama neînțelegerilor apărute pentru a-și face rost de casă de vacanță. Jiří Menzel, unul dintre regizorii veterani a Noului Val Cehoslovac, continuă și în anii 80 să realizeze filme a căror abordare satirică la adresa societății reușește, totuși, să sublinieze umanitatea și căldura personajelor sale.

Intrarea la proiecții este liberă, acestea începând la ora 20:00, la Centrul Ceh, unde, cum poate sunteți deja obișnuiți, berea cehă gratis este o regulă.

Evenimente Facebook aici: DM & FT. Eveniment susținut de Budweiser Budvar.

Centrul Ceh este un institut cultural ale cărui evenimente şi programe au ca scop nu doar familiarizarea publicului român cu societatea şi cultura cehă, ci, în primul rând, oferirea unui set de proiecte ce reflectă valori educative, artistice şi sociale, în Bucureşti şi în restul ţării, conectând publicul român la conţinut cultural de calitate, într-un context indie şi deschis.

Parteneri media: AGERPRES, Radio România Cultural, Aarc – All About Romanian Cinema, Observator Cultural, Filme Cărţi, Ziarul Metropolis, MovieNews, Dilema Veche, LiterNet.ro, Zeppelin.

 

12
/09
/14

CRONICĂ DE FILM Intrate recent pe marile ecrane, „Captiv” (r. Atom Egoyan) și „Vânătoarea de spioni” (r. Anton Corbijn) sunt două filme de festival care, sub camuflajul unor genuri bine determinate, oferă câteva idei stimulative, dar și lecții instructive de regie.

12
/09
/14

Vineri, după prânzul cel mic. Ultima zi de concurs la Gala HOP. Interviul care urmează s-a consumat pe plaja din Costinești, cu epava pe fundal. Îndrăgita actriță Ana Ularu (29 de ani) este în costum de baie. Nu s-au decis deocamdată câștigătorii Galei, nu vom vorbi despre ei. Chiar și așa, rămân lucruri de spus.

12
/09
/14

Comedia "#Selfie", de Cristina Iacob, a primit marele trofeu al Festivalului Internaţional de Film Broad Humor din Los Angeles, California. Festival internaţional dedicat comediei realizate de femei, Broad Humor a ajuns la ediţia a noua şi a avut loc în acest an în perioada 5 - 7 septembrie.

10
/09
/14

Cinefilii bucureşteni sunt așteptați la cea de-a cincea ediție a evenimentului de mare succes, Noaptea Albă a Filmului Românesc, în noaptea de vineri, 19 septembrie 2014. Premiere, avanpremiere, comedii, drame, filme de ficţiune sau documentare, programul Nopții Albe este, și în acest an, unul extrem de atractiv.

05
/09
/14

CRONICĂ DE FILM Adaptare a celebrei nuvele a lui Panait Istrati, „Kyra Kyralina” este reconfirmarea epuizării ca regizor a lui Dan Pița, în pofida insistenței sale de a dovedi contrariul. Un film livresc, fără suflu și departe de a reda pasiunile ucigătoare care domină povestea din sursa literară de inspirație.

05
/09
/14

Debut în forţă, la cea de-a cincea ediție a Les Films de Cannes à Bucarest (24 și 30 octombrie), care programează în deschidere unul dintre cele mai puternice filme lansate anul acesta la Cannes, Leviathan, în regia lui Andrei Zviaghințev.

04
/09
/14

Cripta, al doilea lungmetraj regizat de Cornel Gheorghiță, va avea premiera de gală din București vineri, 12 septembrie, de la ora 19.00, la Cinema Studio, în prezența regizorului și a echipei filmului.