La comun/debut/ Teatrul Maghiar Timișoara
https://www.ziarulmetropolis.ro/la-comun-debut-teatrul-maghiar-timisoara/

Sarolta Vass are 18 ani, este cea mai tânără actriţă a Teatrului Maghiar de Stat Csiky Gergely din Timişoara şi, probabil, cea mai tânără actriţă angajată a unui teatru timişorean. Miercuri, 16 februarie 2022, de la ora 19, ea va debuta pe scena Teatrului Maghiar într-unul dintre cele mai captivante spectacole ale stagiunii: ”La comun”, în rolul Freja, un personaj a cărui vârstă e aproape de cea a actriţei.

Un articol de Petre Ivan|15 februarie 2022

Așa se face că, în acest moment, trupa Teatrului Maghiar din Timișoara are cea mai tânără și cea mai vârstnică actriță în rol principal: Vass Sarolta (18 ani) în rolul adolescentei din spectacolul ”La comun” și venerabila actriță Fall Ilona (82 de ani) în rolul Regina, în spectacolul ”Ultima mutare”.

Născută la Timișoara,  Sarolta Vass a absolvit, la doar 17  ani, Colegiul Național de Artă ”Ion Vidu”, unde a studiat flaut și interpretare vocală și a cucerit numeroase premii în competiții muzicale. Talentată, ambițioasă, cu o disciplină interioară  câștigată în anii de studii muzicale începute la 5 ani,  Sarolta Vass deține și recordul de a fi văzut, ca spectator,  absolut toate spectacolele produse de Teatrul Maghiar din Timișoara, în ultimii 10 ani, de a fi crescut în teatru. Debutul ei absolut într-un spectacol de teatru a avut loc în 2019,  în  ”Dr. Faustus”  theater- concert de Kocsárdi Levente,  producție a companiei independente Arte- Factum.

”La comun”, spectacolul regizorului Radu Nica, pe un text scris de Thomas Vintenberg și Mogens Rukov,  propune  o dezbatere despre proprietate și familie în societatea de astăzi, pornind de la cazul adevărat al unui grup de intelectuali care decid în 1975 să trăiască împreună într-o comună, având drepturi și obligații egale. Erick și Anna formează un cuplu stabil și decid să încerce un experiment al traiului la comun cu alte cinci persoane cu aceleași convingeri ideologice. În familia lărgită se petrece o criză în momentul în care Erick se îndrăgostește de o altă femeie, punând sub semnul întrebării conceptele de proprietate, solidaritate, cuplu  sau familie.  Din distribuție fac parte actorii Bandi András Zsolt, Éder Enikő, Kocsárdi Levente, Aszalos Géza, Borbély B. Emília, Tar Mónika, Vadász Bernadett,  Molnár Bence și Vass Sarolta. Scenografia este creată de Ioana Popescu.

„Beneficiile traiului în comun sunt multe și ne lipsesc extrem de acut în zilele noastre, când suntem atât de însingurați, de alienați, însă reversul medaliei nu e defel de neglijat – relațiile interpersonale, mai ales în familie, se scurtcircuitează, iar rezultatele sunt imprevizibile și adesea traumatizante. La comun e, așadar, un bun stimul pentru reflecție asupra problemelor familiei în secolul al XXI-lea și a crizei societății de azi” , consideră  regizorul Radu-Alexandru Nica .

Spectacolul ”La comun”  este interzis spectatorilor cu vârste sub 14 ani. Reprezentația care se va juca în Sala Mare a Teatrului Maghiar,  miercuri, 16 februarie, 2022, este sold out! Toate spectacolele  Teatrului Maghiar din Timișoara sunt traduse în limba română.

02
/02
/24

Jurnalismul de investigație din Balcani, Europa Centrală, țările Parteneriatului Estic, precum și Cipru și Malta, a întâmpinat numeroase provocări în ultimii ani. În multe țări din regiune, peisajul media este plin de (auto-)cenzură, iar inițiativele independente și critice sunt insuficiente. Jurnaliștii se confruntă deseori cu amenințări, hărțuire și acțiuni legale, ceea ce le restricționează tot mai mult capacitatea de a documenta și raporta problemele acute din societatea actuală.

02
/02
/24

În perioada 5 – 23 februarie 2024, Elite Art Gallery vă invită la expoziția artistului Leo Dolghier Oleg, „Symbiosis”, curatoriată de istoricul de artă, Felicia Acsinte. În cadrul vernisajului, care va avea loc pe data de 8 februarie, începând cu ora 18:00, expoziția va fi îmbogățită cu un element interactiv și dinamic, prezentat de artistul performer, Alexandru Medinschi, completând astfel călătoria vizuală printr-o experiență captivantă.

02
/02
/24

„Apropo de poveste” este despre poveste, poveștile în care credem cu toții și pe care ne place să le ascultăm. Dar povești reale, din socialul imediat. Proiectul propune un laborator de teatru dedicat tinerilor absolvenți, care combină ateliere pe estetici teatrale neconvenționale (măști, teatru-dans, teatru de animație) cu tematici sociale pentru a produce două producții noi de teatru, inovatoare.

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.

31
/01
/24

Povestea din Ivona, Principesa Burgundiei de Witold Gombrowicz, cel mai mare dramaturg polonez, este adusă în contemporaneitate de Andrei și Andreea Grosu, la Teatrul Nottara, într-o montare inedită, tulburătoare, care îi va oferi spectatorului ocazia să se privească într-o oglindă a adevărului frust, neîndulcit. Premiera oficială are loc pe 9 februarie, la Sala „George Constantin”, de la ora 19:30.

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.