La împlinirea a 145 de ani de la înfiinţare, Biblioteca Academiei Române organizează Noaptea Porţilor Deschise
https://www.ziarulmetropolis.ro/la-implinirea-a-145-de-ani-de-la-infiintare-biblioteca-academiei-romane-organizeaza-noaptea-portilor-deschise/

Biblioteca Academiei Române organizează sâmbătă Noaptea Porţilor Deschise, între orele 18,00-01,00, la împlinirea a 145 de ani de la înfiinţare. Potrivit unui comunicat, deschiderea festivă a evenimentului va avea loc în prezenţa conducerii Academiei Române cu vernisarea unei valoroase expoziţii patrimoniale de carte veche românească, urmată de un concert aniversar de muzică bizantină, oferit de […]

Un articol de |2 octombrie 2012

Biblioteca Academiei Române organizează sâmbătă Noaptea Porţilor Deschise, între orele 18,00-01,00, la împlinirea a 145 de ani de la înfiinţare.

Potrivit unui comunicat, deschiderea festivă a evenimentului va avea loc în prezenţa conducerii Academiei Române cu vernisarea unei valoroase expoziţii patrimoniale de carte veche românească, urmată de un concert aniversar de muzică bizantină, oferit de corul „Nectarie Protopsaltul” cu un repertoriu alcătuit pornind de la partituri din patrimoniul Bibliotecii Academiei Române.

Evenimentul se va desfăşura simultan pe trei paliere distincte, potenţându-se reciproc într-un program destinat simultan tinerilor, intelectualilor de substanţă şi publicului larg.

Prima axă este reprezentată de „Dezbateri şi mese rotunde”, un nucleu de prelegeri şi discuţii fundamentate pe tema cărţii, traiectoria manuscriselor în epoca bizantină, destinul bibliotecilor din antichitate până în prezent, cu participarea onorantă a unor nume prestigioase: Andrei Oişteanu, Mircea Anghelescu, Dan C. Mihăilescu, George Ardeleanu, Clara Mareş, Ioan Stanomir, Ştefan Vianu, Andrei Găitănaru, Cătălin Buciumeanu, Eugen Ciurdin etc.

A doua coordonată este adresată cu deosebire tinerilor şi intereselor lor culturale, printr-un Târg de IT & C şi prin cinci momente de IT demo care îşi propun să valorifice graniţa între cultură şi tehnologia performantă, ca înfrăţire a domeniilor şi perspectivelor, nu ca separare sau enclavizare a acestora.

A treia direcţie constă într-un program variat de muzică bizantină, muzică veche, world music, teatru neconvenţional, relansarea campaniei cărţilor călătoare „Bookcrossing” şi şapte ore de happening oferit de atelierul de tipar manual Moara de hârtie.

Pe parcursul întregului eveniment oaspeţii sunt invitaţi să descopere comori de cultură naţională şi universală într-un tur ghidat, cu vizitarea colecţiilor speciale de manuscrise, stampe, fotografie, hărţi, muzică, periodice.

Fiecare vizitator va primi un flyer pe baza căruia poate obţine permis gratuit la Biblioteca Academiei Române până la sfârşitul anului.

Sursa: Agerpres

07
/02
/24

Eyedrops și Pinholes, trupe de rock alternativ, pleacă într-un turneu ce cuprinde nouă orașe prin țară dar și în Republica Moldova, începând cu data de 8 februarie, din Timișoara, urmând să transforme într-o petrecere, pe rând, alte opt puncte geografice importante.

07
/02
/24

Editura Humanitas vă invită marți, 13 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu istoricul Marc David Baer, profesor la London School of Economics and Political Science, istoricul Marian Coman și scriitoarea Sabina Fati despre volumul Otomanii: Hani, cezari și califi, o fascinantă nouă abordare a istoriei Imperiului Otoman.

05
/02
/24

La Centrul Național al Dansului București (CNDB), anul începe cu o rezidență și cu o serie de spectacole prezentate în cadrul stagiunii. 2024 este an aniversar la CNDB. Instituția împlinește 20 de ani și își propune să celebreze prin evenimente speciale cele două decenii de promovare a creației coregrafice.

05
/02
/24

„Din autobiografie îmi extrag eu forța, prin autobiografie simt că pot să-i fac pe oameni să se confrunte cu acele lucruri pe care nu vor să le vadă. Când vine vorba de scrierea autobiografică, oamenii nu mai pot spune: E doar un personaj, asta nu poate fi adevărat”.

05
/02
/24

Vineri, 9 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va fi dirijată de RADU PAPONIU, director artistic și muzical al ansamblului Southwest Florida Symphony Orchestra, dirijor asociat al Filarmonicii din Naples (Florida – S.U.A.) și director muzical al Orchestrei de Tineret din același oraș american. Din 2017, Radu Paponiu a dirijat Filarmonica din Naples în peste 100 de evenimente diferite de muzică clasică, pop sau în proiecte educaționale.

05
/02
/24

Considerat, de critici, dar și de iubitorii de artă, poate cel mai cunoscut și mai bine cotat artist român contemporan la nivel internațional, Adrian Ghenie revine într-o licitație din România cu o lucrare amplă și expresivă.

05
/02
/24

Prima premieră a anului 2024 la Teatrul EXCELSIOR (singurul teatru din București dedicat adolescenților și tinerilor) este spectacolul PTERODACTILI de Nicky Silver, o producție în regia lui Radu Iacoban și scenografia lui Tudor Prodan.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

04
/02
/24

NOU Un singur personaj, în care coabitează două ființe diferite, chiar opuse. Un singur monolog, lung, rostit de doi actori, într-un spectacol nou intrat în portofoliul Teatrului Metropolis, în urma concursului pentru debutanți, “StarT”

02
/02
/24

Jurnalismul de investigație din Balcani, Europa Centrală, țările Parteneriatului Estic, precum și Cipru și Malta, a întâmpinat numeroase provocări în ultimii ani. În multe țări din regiune, peisajul media este plin de (auto-)cenzură, iar inițiativele independente și critice sunt insuficiente. Jurnaliștii se confruntă deseori cu amenințări, hărțuire și acțiuni legale, ceea ce le restricționează tot mai mult capacitatea de a documenta și raporta problemele acute din societatea actuală.