Angela Similea, Mirabela Dauer si Margareta Paslaru, la multi ani!
https://www.ziarulmetropolis.ro/la-multi-ani-angela-similea-mirabela-dauer-si-margareta-paslaru/

Ştiaţi că într-o zi de 9 iulie s-au născut trei dintre cele mai apreciate cântăreţe de muzică uşoară din România – Angela Similea (69 de ani), Mirabela Dauer (68 de ani) şi Margareta Pâslaru (72 de ani)?

Un articol de Petre Ivan|9 iulie 2015

Conform unui sondaj CURS realizat în 2009, Angela Similea este interpreta de muzică uşoară pe care românii o apreciază cel mai mult pentru ceea ce a realizat în ultimii 20 de ani.

Angela Similea s-a născut pe 9 iulie 1946 în comuna 1 Decembrie, judeţul Ilfov. A dorit să urmeze Facultatea de Medicină, însă, s-a răzgândit după un concert al Mariei Tănase. La vârsta de 3 ani avea să ţină primele reprezentaţii în… tramvai. Deşi era timidă, iubea să cânte când era înconjurată de oameni.

În timpul liceului, a fost îndrumată de către profesorul de muzică Marin Teofil către compozitorul George Grigoriu. Acesta a dat-o pe mâna Floricăi Orascu, care mai lucraseră cu mulţi alţi interpreţi din aceeaşi generatie precum Aura Urziceanu, Dida Drăgan, Mihai Constantinescu şi Olimpia Panciu.

În scurt timp, vocea Angelei Similea se va maturiza şi vor urma numeroase premii, printre care Cerbul de Argint (1970) sau premiul I la Festivalul Mamaia (1977) pentru melodia Un albastru infinit. Melodia Să mori de dragoste rănită a fost declarată „melodia secolului al XX-lea” de către public, cu ocazia galei organizate de TVR 2, în 2000.

Tot într-o zi de 9 iulie

1595: Astronomul Johannes Kepler a publicat lucrarea „Mysterium cosmographicum”, în care menționează șase planete.

1600: Mihai Viteazul a întemeiat Mitropolia românească din Transilvania.

1810: Napoleon anexează Regatul Olandei ca parte a Primului Imperiu francez.

1816: Argentina își declară independența față de Spania.

1877: S–a desfășurat prima ediție a Campionatului de tenis de la Wimbledon.

1922: Johnny Weissmüller, înotător american originar din Timișoara, coboară sub 1 minut recordul mondial la 100 m liber (58.6 secunde).

1941: În Transilvania de Nord, atribuită Ungariei fasciste prin Dictatul de la Viena, încep a fi organizate, de către autoritățile maghiare, detașamente de muncă formate din români.

S-au născut:

1900: Alexandru Graur, lingvist român de etnie evreiască, membru al Academiei Române (d. 1988)

1943: Margareta Pâslaru, cântăreață română, realizatoare de emisiuni radio și TV

1946: Angela Similea, cântăreață română

1946: Bon Scott, vocalist în formația australiană AC/DC

1947: Mirabela Dauer, cântăreață română

1956: Tom Hanks, actor american

1957: Kelly McGillis, actriță americană

1964: Courtney Love, actriță americană

1968: Daniel Iordachioaie, cântăreț român

S-au stins din viaţă:

1441: Jan van Eyck, pictor flamand (n. 1390)

1797: Edmund Burke, filosof și om de stat englez (n. 1729)

1932: King Camp Gillette, inventator american (n. 1885)

1988: Alexandru Graur, lingvist român de etnie evreiască, membru al Academiei Române (n. 1900)

2002: Rod Steiger, actor american.

Foto cu Angela Similea, Mirabela Dauer, Margareta Pâslaru şi Tom Hanks – wikipedia, cinemagia, facebook

01
/08
/15

Născut pe 31 iulie 1952 la la Târgu-Jiu (dar trecut în acte pe 1 august), Horaţiu Mălăele a jucat în zeci de piese de teatru şi filme, a regizat cu aceeaşi pasiune şi este un talentat autor de caricaturi şi picturi.

29
/06
/15

Este unul dintre cei mai buni şi mediatizaţi actori din generaţia lui. Poate fi văzut în spectacole de teatru, în filme, în scurtmetraje (aproape în toate scurtmetrajele), ba chiar (foarte des) şi în reclame la televizor.

26
/06
/15

Joc teatru puțin pentru că așa a fost să fie destinul meu, pentru că în România posturile în teatre sunt blocate, colaboratorii sunt puțini și aceeași peste tot, pentru că se formează trene de admirație, pentru că am făcut film și mi s-a pus ștampila că sunt actriță “de film”, cu toate că am 6 ani de “antrenament” pentru teatru și roluri principale deja făcute la niste regizori mari și minunati (ce bine că ei au avut încredere în mine). – Ana Ularu

28
/04
/15

Prima sa experienţă cinematografică a venit după vârsta de 40 de ani. De atunci a fost distribuit de majoritatea regizorilor importanţi de film din România, interpretările sale impresionante aducându-i notorietate şi aprecierea publicului.

11
/03
/15

Actorul Ion Besoiu împlineşte astăzi 84 de ani. Artistul a fost omagiat cu două premii pentru întreaga activitate – din partea Uniunii Teatrale din România (UNITER), în 2008, şi la Gala Gopo din 2011.

26
/02
/15

"Niciodată nu se știe ce e aia "generația de aur". Pentru George Vraca, de pildă, George Constantin nu făcea parte din nicio generație de aur, era un tânăr care juca și el teatru binișor, dar pentru George Constantin generația de aur era Vraca, dar Vraca pentru Nottara nu era generație de aur, și uite așa, când actorul ajunge la vârsta maturității, nu a vieții, a maturității sale artistice, conform destinului, putinței, talentului (...) devine un actor important al teatrului unde este, al teatrului românesc, al locului unde este proțăpit de soartă și devine și el un metal prețios." - Alexandru Repan