La Sala Rapsodia de pe Lipscani, România este închisă pentru inventar şi Toţi cinci sunt prezenţi
https://www.ziarulmetropolis.ro/la-sala-rapsodia-de-pe-lipscani-romania-este-inchisa-pentru-inventar-si-toti-cinci-sunt-prezenti/

Compania de teatru Passe-Partout Dan Puric prezintă spectacolele „România. Închis pentru inventar“ (sâmbătă, 18 mai, de la ora 19.00) şi „Toţi cinci“ (duminică, 19 mai, de la ora 19.00).

Un articol de Andrada Văsii|17 mai 2013

Compania de teatru Passe-Partout Dan Puric prezintă spectacolele  „România. Închis pentru inventar“ (sâmbătă, 18 mai, de la ora 19.00) şi „Toți cinci“ (duminică, 19 mai, de la ora 19.00).

„România. Închis pentru inventar“ este o poveste dulce-amară despre o lume dispărută în ’89; o călătorie în timp, o rememorare a trecutului nostru, un spectacol vintage, care a avut premiera în 2010.

Protagoniștii (Dragoș Huluba, Eduard Adam și Violeta Huluba) și-au imaginat un scenariu suprarealist. Cum ar fi dacă, la întoarcerea în ţară, am găsi sub inscripţia ROMÂNIA, o alta scrisă de mână și în grabă: închis pentru inventar. Acest spectacol nu este o teză sau o lecţie de istorie.  E doar o înşiruire de diapozitive colorate sau alb-negru reprezentând imagini din viaţa unor oameni din acea lume.

Dragoş Huluba şi Violeta Huluba construiesc două personaje arhetip, oscilând în permanenţă între duioşie, tristeţe, amărăciune, furie, umor şi faptul în sine de a fi om… de a trăi şi de a visa.

Spectacolul – scenariu, regie, interpretare – este, cu siguranţă, una dintre cele mai valoroase poveşti care s-au spus, scris sau filmat de la Revoluţie încoace, despre acea perioadă.

Monica Andronescu,
Yorick

Un spectacol fără decor

„Toți cinci“  este o tragi-comedie fără decor, fără cuvinte, despre omul contemporan: visele, iubirile, speranţele sale traduse în dans, pantomimă, teatru. Frânturi de viaţă: priveşti, primeşti şi îţi construieşti propriul fir narativ. Concluzia aparține spectatorului. 

Spectacolul „Toți cinci“ vorbeşte despre nebunia lumii, despre bucuria ei, despre miracolele care ne înconjoară, dar pe lângă care trecem cu toţii, în viteză, în fiecare zi; o poveste spusă în tăcere despre ceea ce nu se vede decât cu ochiul… liber.

Foto credit: Compania de teatru Passe-Partout Dan Puric

 

31
/10
/14

Cartea de teatru, fie ea tiparită sau online, are un rol esențial în fenomenul teatral actual și viitor. De aceea, a doua ediție a Festivalului Național de Teatru Independent propune o serie de evenimente de carte, sub titulatura „Citesc Teatru!”.

31
/10
/14

În perioada 4 – 6 decembrie, la Teatrul Sică Alexandrescu din Brașov, va avea loc a doua ediție a festivalului Brașov Jazz & Blues Festival. Pe parcursul celor 3 zile ale festivalului vor avea loc 7 concerte, printre care cel al celebrului grup de artiști scoțieni Hidden Orchestra, a căror muzică este difuzată de radiourile din întreaga lume.

31
/10
/14

Puține filme ar fi fost mai potrivite pentru a deschide noua ediție Anim’est Chișinău decât simpaticul „Minuscule - La Vallée des fourmis perdues” („Minuscule: Valea furnicilor pierdute”), o producție franceză din 2013 realizată de Thomas Szabo și Hélène Giraud.

30
/10
/14

Invitatul emisiunii Nocturne de vineri, 31 octombrie, este regizorul de film şi scenaristul Radu Mihăileanu. Discuţia dintre Marina Constantinescu şi Radu Mihăileanu este un regal de spiritualitate, filosofie şi umanitate, chiar la ore târzii, emisiunea fiind programată la TVR 1, TVR HD şi TVR+, de la ora 24.00.

30
/10
/14

Vineri, 31 octombrie, de la ora 19.00, Librăria Humanitas de la Cişmigiu îi invită pe iubitorii de literatură la lansarea celui mai nou roman al Hertei Müller, “Astăzi mai bine nu m-aş fi întâlnit cu mine însămi”. De asemenea, Ada Milea va susţine un minirecital cu piesele favorite ale Hertei Müller, iar Corina Bernic va prezenta un colaj de filme cu şi despre Herta Müller

30
/10
/14

La Librăria Humanitas de la Cișmigiu au avut loc două lansări de carte ale autorului Vlad Zografi: „Infinitul dinăuntru” și „Toate mințile tale”. Volumele au apărut la Editura Humanitas.

30
/10
/14

Câteva din cele mai apreciate lungmetraje de animație recente, o retrospectivă a unui animator celebru, scurtmetraje și o conferință despre animație și propagandă sunt câteva din atracțiile celei de-a patra ediții a Festivalului Anim’est Chișinău, care are loc de joi până duminică la Cinema Odeon și Re:Animation Hub – Tipografia 5.