La Sylphide şi Rigoletto – noile premiere de la Opera Națională
https://www.ziarulmetropolis.ro/la-sylphide-si-rigoletto-noile-premiere-de-la-opera-nationala/

Noua stagiune a Operei Naţionale Bucureşti se anunţă mai mult decât generoasă pentru public, cu spectacole precum La Sylphide şi Rigoletto.

Un articol de Andrada Văsii|7 octombrie 2013

Noua stagiune a Operei Naţionale Bucureşti se anunţă mai mult decât generoasă pentru public, cu spectacole precum La Sylphide și Rigoletto.

Astfel, pe lângă titlurile deja intrate în repertoriu, iubitorii de operă şi balet vor avea parte de premiere, invitaţi de marcă, evenimente speciale, concerte şi recitaluri, aniversări ale unor mari cântăreţi şi ale unor compozitori celebri, lansări de carte, întâlniri şi dezbateri, proiecte educaţionale etc.

Răzvan Ioan Dincă, directorul General al Operei Naţionale Bucureşti,  a spus că deschiderea stagiunii este un nou început, dar, în acelaşi timp, o dovadă a perenităţii teatrului liric. „Pregătim noua haină a Operei pe dinăuntru şi pe dinafară. Deşi pentru o  perioadă de timp clădirea teatrului se va afla în reconstrucţie, pe scenă calitatea artistică a multor spectacole va putea fi comparată cu cea din marile teatre din lume.”

Printre artiştii celebri care vor păşi pe scenă în această nouă stagiune se numără regizorul britanic Stephen Barlow, coregraful Johan Kobborg, tenorul Marcello Giordani.

La Sylphide – un spectacol de marcă

În luna decembrie, coregraful Johan Kobborg, prim-solist al Companiei Regale de Balet de la Covent Garden (Londra), partenerul celebrei balerine de origine română Alina Cojocaru, va pune în scenă baletul „La Sylphide”, pe muzica lui Herman Severin Løvenskiold.

Tot în luna cadourilor, alături de La Sylphide, Opera Naţională Bucureşti va marca semicentenarul Paul Constantinescu şi va readuce pe scenă după mai mulţi ani de pauză opera „Faust” de Charles Gounod, în regia regretatului maestru Alexandru Tocilescu.

La Sylphide

Johan Kobborg va pune în scenă baletul La Sylphide

Marea surpriză a anului 2014 o reprezintă premiera operei „Rigoletto”, în regia lui Stephen Barlow, unul dintre cei mai mari regizori de operă din lume, şi scenografia lui Yannis Thavoris.

Urmează revenirea în repertoriu a baletului „Femei” în coregrafia lui Gheorghe Iancu, sărbătorirea inaugurării clădirii Operei prin organizarea celei ditâi ediţii a Balului Operei (fragmente din opera „Dama de pică” de Piotr Ilici Ceaikovski, primul spectacol prezentat în actuala clădire), premiera operei „Tosca” de Giacomo Puccini, cu participarea tenorului Marcello Giordani (unul dintre soliştii invitaţi frecvent pe scena Metropolitan Opera din New York), şi, în luna iunie, cea de-a doua ediţie a Concursului Internaţional de Canto „Le Grand Prix de l’Opéra”.

Nu sunt uitaţi nici micii spectatori. O altă surpriză alături de La Sylphide este revenirea baletului „Cenuşăreasa” de Serghei Prokofiev, în coregrafia lui Mihai Babuşka, şi a operei pentru copii „Motanul încălţat” de Cornel Trăilescu, precum şi de numeroase ateliere tematice, cursuri şi alte activităţi interactive special concepute pentru aceştia.

Info:

Biletele vor putea fi achiziţionate direct de la Casa de bilete a Operei Naţionale Bucureşti, de luni până duminică, între orele 9.00-13.00 şi 15.00-19.00, precum şi online.

Foto credit: Opera Națională București, Oana Radu Turcu, stagiune cu spectacolul La Sylphide

23
/06
/17

Hit-ul „Despacito“, cântat de Luis Fonsi şi Daddy Yankee, a stârnit isterie în întreaga lumea. Pe lângă faptul că de şase săptămâni este pe primul loc în prestigiosul top Billboard Hot 100, peste 10 milioane de persoane au ascultat, în doar 24 de ore, piesa difuzată de radiourile din Statele Unite.

22
/06
/17

În februarie 1938, vocea Mariei Tănase răsuna pentru prima dată „pe viu" la Radio România, într-un program de cântece româneşti, la emisiunea „Ora satului". Douăzeci de ani mai târziu, celebră deja, Maria Tănase era invitată din nou la microfonul Radioului, să vorbească despre locul în care s-a născut şi despre cântecele sale. Autorul interviului a rămas anonim, ca şi violonistul care cântă discret în fundal.

22
/06
/17

După o stagiune intensă, care a adus în fața publicului nume sonore ale scenei muzicale naționale și internaționale, și un program la granița între clasic și contemporan, Orchestra Națională Radio susține, alături de Corul Academic Radio, ultimul concert din acest sezon la Sala Radio vineri, 23 iunie, ora 19.00.

22
/06
/17

În ziua dinaintea prezentării spectacolului ”Naharin’s Virus” în FITS 2017, una dintre conferințele de la Librăria Habitus l-a avut ca invitat pe unul dintre cei mai aclamați coregrafi contemporani, colaborator al celor mai importante companii de dans din lume. Un om și un artist care intrigă, năucește și totodată provoacă revelații profunde despre dans, corp și mișcare.

20
/06
/17

Orchestra de Cameră Radio încheie stagiunea la Sala Radio miercuri, 21 iunie, ora 19.00, cu un concert-eveniment sub bagheta lui Jankó Ferenc - Zsolt, dirijor permanent al Operei de Stat din Cluj-Napoca, al Filarmonicii din Oradea și dirijor asistent al Budapest Festival Orchestra.

15
/06
/17

Proiectul Tango la cetate se deschide în luna iunie prin două concerte susţinute la Hunedoara (16 iunie) şi Alba Iulia (24 iunie) de binecunoscutul grup Argentango. La Hunedoara concertul va avea loc la Castelul corvinilor, în Sufrageria Bethlen pe 16 iunie de la ora 19,00 iar la Alba Iulia, proiectul va fi inclus în “Sărbătoarea muzicii” şi se va desfăşura în Piaţa cetăţii de la ora 18.00

15
/06
/17

”Captivează instantaneu... Inspirat din Keaton, Fellini și desigur Chaplin, acest spectacol atemporal despre hilare accidente minore și acrobații excepționale este încântător...Obligatoriu de văzut... Contagios, extraordinar, magic.. Adorabil...Un deliciu, mergeți neapărat să-l vedeți....” Dincolo de astfel de spicuiri din aprecierile presei internaționale la adresa acestui spectacol, exact în ziua în care o mult necesară lege a fost adoptată în România (interzicerea folosirii de animale sălbatice în numerele de circ pe tot teritoriul țării), ”Pss psss/ Chiar... fără cuvinte” a făcut istorie în multe suflete și la FITS 2017.

14
/06
/17

Față de cum au cunoscut circul multe generații, acest relativ nou tip de artă performativă, circul contemporan, împletește acrobațiile și performanțele fizice cu dansul, prezentarea unui fir narativ prin mijloace de expresie teatrală, lightning design și o estetică centrată pe om, pe sentimentele, călătoria și poveștile sale. Australia, patria celebrissimei trupe Cirque du Soleil,  este unul dintre creatorii circului contemporan, care a luat avânt în anii 1970. Este o artă care conectează corpurile și sufletele fără a avea nevoie de prea mult decor sau artificii ornamentale sau de animale. Istoria circului dar și numeroasele frământări și teme ale culturii contemporane se regăsesc în această artă măiastră, complexă, extrem de muncită și totodată simplificată până la esențe: mișcare, dans, ritm, conexiune, capodoperă a corpului uman. Doamnelor și domnilor, Circa Contemporary Circus!

13
/06
/17

Compania spaniolă Tutais a adus la FITS 2017 un spectacol cu care publicul românesc cu siguranță a rezonat puternic. ”Dansul urșilor din Pirinei” valorifică o tradiție culturală extrem de veche în multe zone montane ale Europei și ale lumii, inclusiv în România, în centrul căreia se află urșii și lumea lor de munți și păduri. Încărcătura simbolică enormă a ursului este, toată, incorporată în acest spectacol: animal totemic, heraldic, călăuză a sufletelor după moarte, vestitor ritualic al primăverii, simbol regal înțelepciunii dar și al forței brute dezlănțuite, arhetip al vindecătorului șamanic, principiu dual al adormirii și reînvierii și multe altele.

13
/06
/17

Știți unde e Guadalupe? În largul coastei vestice a Mexicului. Știți ce legătură are cu România? (Desigur, dincolo de faptul că este cel mai populat teritoriu al Uniunii Europene -întrucât aparține de Franța, face parte și din UE- din America de Nord.) Una enormă, aceeași legătură pe care o poate stabili orice loc din lume cu un altul: conexiunea prin muzică, dans, ritm, culoare, zâmbet, bucurie.

13
/06
/17

Seria de concerte SoNoRo Conac din luna iunie se va încheia săptămâna aceasta, cu concertele de la Biserica Fortificată din Cincșor, Castelul Kalnoky din Micloșoara și Castelul Daniel din Tălișoara. Concertele SoNoRo Conac se vor relua în luna septembrie.