La teatru, cu avionul
https://www.ziarulmetropolis.ro/la-teatru-cu-avionul/

În Bucureşti în toamna lui 2014, au avut loc cinci festivaluri de teatru. Dar a sosit timpul să ne îndreptăm atenţia şi către oferta teatrală pe anul 2015, din afara graniţelor României. Ce se întâmplă dincolo?

Un articol de Judy Florescu|26 octombrie 2014

Dacă ai avea ocazia să participi la un festival de teatru internațional, care ar fi destinația pentru care ai opta: Franța, America de Sud, Africa de Sud, Irlanda sau Marea Britanie? Am făcut un mic sumar al unora dintre cele mai neconvenționale destinații de călătorie pentru vizionarea unui spectacol de teatru.

O vacanță cu prilejul unui festival de teatru într-o țară străină care adună mai multe culturi în același timp în același oraș poate reprezenta un motiv de îmbogățire a cunoștințelor legate de artele spectacolului.

Festivalul de Teatru Ibero-American (4-20 aprilie 2016) –  La fiecare doi ani, Bogota devine cea mai mare scenă de teatru a lumii.  Timp de 17 zile, cele mai importante trupe de teatru de pe cele 5 continente se adună în capitala Columbiei, transformând-o în Orașul Teatrului Mondial. Din programul festivalului fac parte spectacole de teatru clasic, dar și spectacole de dans, circ, concerte, teatru de păpuși, pantomimă, arte performative și muzică clasică. Festivalul de Teatru Ibero-American a fost creat în anul 1988 de către actrița Fanny Mickey și de către dramaturgul Ramiro Osorio, și a fost lansat cu ocazia aniversării a 450 de ani de la atestarea documentară a Bogotei.

Festivalul Național al Artelor (2-12 iulie 2015) – Cel mai mare festival desfășurat în Africa de Sud, în Grahamstown, Festivalul Național al Artelor, reprezintă o tradiție de celebrare a culturii la o scară internațională. A fost organizat pentru prima dată în anul 1974,  cu ocazia inaugurării edificiului 1820 Settlers National Monument.

În ziua de astăzi, festivalul se desfășoară în aproximativ 50 de locuri din Grahamstown. Din program fac parte spectacole de jazz, operă, teatru-performance, dans, teatru clasic, teatru studențesc, expoziții de artă, proiecții de film, târguri, ateliere și tururi ale locurilor istorice din Grahamstown. Evenimentul cuprinde de asemenea și un festival dedicat copiilor.

Festivalul de la Avignon –  Fondat de Jean Vilar , actor și regizor,  în anul 1947,  Festivalul de la Avignon este unul dintre cele mai importante evenimente  din lume, dedicat artelor perfomative. În fiecare an, în luna iulie, Avignon devine un oraș al teatrului, transformându-și clădirile istorice în săli de spectacole care găzduiesc peste 130.000 de spectatori.

Timp de o lună, fiecare participant are acces la arta contemporană în formele sale  – spectacole, expoziții, dezbateri, proiecții de film, spectacole-lectură, iar în fiecare seară de festival are loc cel puțin o premieră a unui spectacol.

Festivalul Internațional de la Edinburgh (7-31 August 2015) – Creat în 1947, Festivalul de la Edinburgh a luat amploare după cel de-al Doilea Război Mondial cu scopul de a oferi o platformă de comunicare a artiștilor și spectatorilor din întreaga lume.

Inițiativa fondării Festivalului Internațional de la Edinburgh i-a aparținut lui Rudolf Ring, director al Operei din Glyndebourne,  împreună cu Henry Harvey Wood, Președintele Consiliului Britanic din Scoția, alături de un grup de lideri din Edinburgh. La ora actuală sunt 12 festivaluri anuale ce se desfășoară în Edinburgh,  supranumit Orașul Festivalurilor.

Festivalul de teatru de la Dublin (24 septembrie- 11 octombrie 2015)– Fiind supranumit cel mai vechi festival specializat pe teatru din Europa, Festivalul de la Dublin a creat adevărate stagiuni de spectacole internaționale pe perioada toamnei. Înființat de către impresarul de teatru Brendan Smith în anul 1957, Festivalul de Dublin a fost unul dintre evenimentele principale ce au facilitat schimbul intercultural după cel de-al Doilea Război Mondial.

În afară de spectacole, concerte, expoziții, dezbateri și repetiții deschise cu publicul, Festivalul de la Dublin are şi o secțiune specială dedicată familiei și copiilor.

 

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

12
/04
/24

Timpul aleargă pe lângă noi și ne impune ritmul. Presiunea este permanentă și de multe feluri. Pentru o femeie timpul curge altfel? Ceasul aleargă cu o altă viteză? Cât timp mai avem la 30 de ani?

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.

10
/04
/24

În perioada 12-14 aprilie 2024, România va participa la Festival du Livre de Paris, prestigios eveniment internațional dedicat cărții și literaturii, organizat la Grand Palais Éphémère și în alte câteva spaţii emblematice din Paris şi în librării partenere.

10
/04
/24

The Rembrandt Art Experience în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, anunță lansarea seriilor de ateliere de artă, dedicate familiei, inspirate de geniul suprarealist Salvador Dalí.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?