La Timișoara, se redeschide teatrul
https://www.ziarulmetropolis.ro/la-timisoara-se-redeschide-teatrul/

Teatrul Naţional Timişoara se redeschide publicului după mai mult de jumătate de an în care, într-un context epidemiologic dur, întâlnirea cu spectatorii a avut loc exclusiv în spaţiul virtual, prin transmisiuni în direct ale spectacolelor din repertoriul său.

Un articol de Liliana Matei|28 aprilie 2021

Teatrul Național s-a pregătit pentru această întâlnire în egală măsură cu bucurie și emoție. „M-am hotărât să devin prost”, după celebrul roman al lui Martin Page deschide publicului Sala Mare a Teatrului Național  sâmbătă, pe data de 8 mai, fiind urmat duminică, 9 mai, de spectacolul „Cercurile încrederii” de Radu Popescu, cu care se deschide Sala 2. În continuare, vineri, 14 mai, tot la Sala 2, Teatrul Naţional propune spectacolul „Freak show”, un one-man show semnat de Florin Piersic jr. Duminică, 16.05, la Sala Mare, Teatrul Național continuă cu spectacolul „Mătușa Julia și Condeierul” după Mario Vargas Llosa, fiind urmat  vineri, 21.05, la Sala 2 de spectacolul „Povestea acelor oameni care într-o seară s-au adunat în jurul unei mese” de Radu Iacoban, spectacol prezentat publicului pentru prima dată în formula live.

Finalul lunii aduce și prima premieră a anului, un spectacol încărcat de emoția și tensiunea așteptării, un spectacol pe care Teatrul Național l-a pregătit în perioada precedentă: „Zorba”, după celebra poveste a lui Nikos Kazantzakis. Spectacolul, semnat de regizoarea Mihaela Lichiardopol, traduce în limbaj teatral marea sensibilitate a frumoasei povești cretane și, totodată, repune în discuție câteva dintre constantele unei lumi care nu s-a schimbat chiar atât de mult pe cât ne-ar plăcea să credem: violența, însingurarea, dar și iubirea ca forță motrice, ca forță vitală și catalizator al speranței.

Distribuția spectacolului îi reunește pe actorii Ion Rizea, Matei Chioariu, Alina Ilea, Ana Maria Cojocaru, Cătălin Ursu, Bogdan Spiridon, Andrei Chifu, Victor Manovici, Iuliana Crăescu, Laura Avarvari,  Ana-Maria Pandele Andone, Paula Maria Frunzetti, Luminița Tulgara și Cristian Szekeres.  Echipa de creație este completată de Emil Bejenaru (decoruri), Gabriela Strugaru Popa (costume), Sebastian Hamburger (muzica și video) și Florian Putere (light design).

Premiera este programată vineri, 28 mai, la Sala Mare a Teatrului Național, fiind urmată de a doua reprezentație sâmbătă, 29 mai.

Toate spectacolele programate în luna mai vor începe la ora 19.00. Biletele pentru spectacolele Teatrului Național pot fi achiziționate on-line începând de pe 28 aprilie, iar Agenția de bilete „Mărășești” (str. Mărășești nr. 2) se va deschide fizic marți, 4 mai, revenind la  programul normal de funcționare: marți – duminică, între orele 11- 19.

Foto: Adrian Pîclișan / TNTm

08
/11
/23

Ritmuri de jazz românesc au surprins asistenţa la Marea Sală UNESCO, cu ocazia alegerii ambasadoarei României, excelența sa doamna Simona Miculescu, în funcția de președinte al UNESCO.

06
/11
/23

În 2023 se aniversează 190 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai mari compozitori: JOHANNES BRAHMS. Născut la Hamburg, pe 7 mai 1833, Brahms este considerat, alături de Bach și Beethoven, unul dintre cei trei mari „B” ai muzicii clasice: „Cred în Bach – Tatăl, Beethoven – Fiul și Brahms – Duhul Sfânt al muzicii” – spunea marele dirijor german Hans von Bülow.

03
/11
/23

Fundația Culturală „Camil Petrescu” (FCCP) continuă să construiască contexte pentru un dialog profesional bogat în mediul teatral autohtom, lansând, astăzi, 3 noiembrie 2023, un nou proiect – un podcast realizat de Zomir Dimovici.