Lansarea Antologiei lirice ORAȘUL. AMINTIRE ȘI UITARE
https://www.ziarulmetropolis.ro/lansarea-antologiei-lirice-orasul-amintire-si-uitare/

Marţi 12 aprilie 2022, ora 12.12, a avut loc lansarea Antologiei lirice „Oraşul. Amintire şi uitare” (Editura Neuma) a Filialei Bucureşti-Poezie a Uniunii Scriitorilor, la Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti.

Un articol de Rhea Cristina|27 mai 2022

Volumul, coordonat de scriitorul și dramaturgul Horia Gârbea, reprezintă cea de-a patra antologie a Filialei București-Poezie și cuprinde poeziile a peste 70 de poeți români contemporani.

Evenimentul cultural, de înaltă ținută intelectuală, s-a bucurat de prezența multora dintre condeierii prezenți în carte, care s-au reunit, astfel, la București venind din toate colțurile țării. Poeții participanți au citit din creația proprie, cu bucurie și emoție, iar poezia a vibrat la cele mai speciale cote artistice.

Această antologie deosebită are 3 profunde semnificații culturale.

Meritul apariției acestei valoroase antologii lirice îi aparține, în primul rând, lui Horia Gârbea, președintele Filialei București-Poezie a Uniunii Scriitorilor din România, cel care a trudit la alcătuirea acestui volum important, și care, reușește, și de această dată, să coalizeze forțele și energiile creatoare cele mai diverse.

În al doilea rând, trebuie menționat faptul că nu este o antologie obișnuită, deoarece cuprinde nu doar un număr semnificativ de poeți români contemporani (70 la număr, 346 pagini), ci și un număr de creatori literari din eșalonul de vârf al poeziei românești contemporane.

În al treilea rând, este o carte care uimește în mod plăcut nu doar sufletul cititorului, prin creațiile valoroase, ci și prin designul deosebit și grafica surprinzătoare.

Volumul a fost realizat cu sprijinul generos al Casei de Cultură „Ion Luca Caragiale” din Ploiești (director: Marian Dragomir), al Asociației MasterPeace Ro, în cadrul proiectului Erasmus+ Act in Education, al Editurii Neuma și al Asociației Culturale Neuma (președinte: Andrea H. Hedeș). Pe scurt, această antologie este o bijuterie de carte!



12
/07
/21

Ziarul Metropolis vă invită să citiți un fragment din volumul „Malvinița. Așa se scrie dragostea. Epistolar erotic. parCurs de comunicare creativă” de Eugen Istodor, recent publicat la Editura Polirom.

08
/07
/21

Un portret al excepționalei gânditoare de secol XX, Hannah Arendt, schițat de autoarea americană Hannah Jewell în volumul „100 de femei afurisite. O istorie” (Editura Nemira, 2021, colecția „Orion”).

07
/07
/21

Cum evităm problemele financiare în cuplu? Cum ar trebui economisiți și investiți banii familiei pentru a ajunge la echilibru și prosperitate? Curtea Veche Publishing lansează ghidul de bază pentru orice cuplu aflat la început de drum.

07
/07
/21

Joi, 8 iulie, la ora 18.00, pe paginile de Facebook Cărturești (facebook.com/Carturesti) și Polirom (facebook.com/polirom.editura), va avea loc o discuție pornind de la „Eu, Tituba, vrăjitoarea neagră din Salem” de Maryse Condé, romanul laureat al Premiului Noii Academii Suedeze pentru Literatură 2018 & Grand Prix Littéraire de la Femme 1986.

06
/07
/21

Miercuri, 7 iulie, la ora 19.00, pe paginile de Facebook Cărturești (facebook.com/Carturesti) și Polirom (facebook.com/polirom.editura), scriitoarea Simona Antonescu va intra în dialog cu criticul Bogdan Crețu pornind de la romanul „În umbra ei”, apărut recent în colecția „Fiction Ltd.” a Editurii Polirom.

04
/07
/21

Pentru a marca 200 de ani de la nașterea lui Vasile Alecsandri (1821-1890), deținătorul primului premiu internațional pentru literatura română, Muzeul Național al Literaturii Române Iași organizează în 2021 o serie de expoziții, concursuri, ateliere, întâlniri și apariții editoriale speciale.

01
/07
/21

Zilele acestea, a plecat către librăriile din întreaga țară o nouă ediție, revăzută, a Jurnalului lui Franz Kafka, editată în colecția ANANSI World Fiction într-un format grafic deosebit.

28
/06
/21

„Forma lucrurilor. Alfabetul geometriei”, cartea lui Marco Andreatta publicată recent în colecția Știință, spune povestea geometriei, pe care autorul o descrie drept unul dintre cele mai studiate şi sofisticate sisteme ale gândirii filozofice, capabil să furnizeze interpretări ale lumii în care trăim şi tehnicile de care avem nevoie ca să ne putem împlini aşteptările şi dorinţele. Orientarea în spațiu, perceperea unui obiect prin forma sa, minimizarea distanțelor de deplasare – toate acestea sunt înzestrări geometrice de care ne folosim în viața de zi cu zi.

17
/06
/21

Ziarul Metropolis vă prezintă un fragment din romanul „un nor în formă de cămilă” de Alina Nelega, recent apărut la Editura Polirom, în colecția „Fiction Ltd.” (disponibil și în ediție digitală).

14
/06
/21

Storis este prima aplicație de audiobookuri, ebookuri și podcasturi în limba română, un produs original și unic pe piața de carte din România, care își propune să ofere cititorilor o experiență nouă a lecturii și să așeze țara noastră pe harta revoluției digitale care se manifestă astăzi în toată lumea.