Lansări de carte în Festivalul National de Teatru
https://www.ziarulmetropolis.ro/lansari-de-carte-in-festivalul-national-de-teatru/

Şi în această a 25-a ediţie FNT, un accent deosebit va fi îndreptat spre cartea tipărită, cartea – văzută ca valoare, fie că e vorba de literatură sau carte de teatru ori studiu ştiinţific. Astfel, Festivalul Naţional de Teatru continuă, pe parcursul celor zece zile de desfăşurare, să transforme semnalul editorial în eveniment public, propunând un număr de 16 lansări de carte.

Un articol de Petre Ivan|22 octombrie 2015

Ele vor aduce împreună scriitori, critici, jurnalişti, invitaţi speciali, observatori ai fenomenului teatral şi, bineînţeles, un cât mai numeros public interesat.

Lista evenimentelor dedicate lansărilor de carte în FNT 2015:

25 octombrie,

ora 17.00 – ARCUB Gabroveni, Sala Cafenea

Tânărul artist de teatru. Istorii româneşti recente coordonator Oltiţa Cîntec, contributori: Oana Cristea Grigorescu, Cristina Rusiecki, Iulia Popovici, Ionuţ Sociu, Ioana Moldovan, Oltiţa Cîntec, Călin Ciobotari, Ramona Iacobuţe, Editura Timpul, Iaşi, 2015

Prezintă: Cristina Modreanu, Oltiţa Cîntec

Sfârşitul regiei, începutul creaţiei colective în teatrul european. / The End of Directing, The Beginning of Theatre-Making and Devising in European Theatre de Iulia Popovici  (Editura Tact, Cluj, 2015)

Prezintă: Andrei Gorzo, Catinca Drăgănescu, Iulia Popovici

26 octombrie,

ora 19.00 – Librăria Humanitas Cişmigiu

Aventurile hingherului în Balkanya de Mihai Măniuţiu (Editura Humanitas, 2015)

Prezintă: Marina Constantinescu, Dan C Mihăilescu, Lidia Bodea, Mihai Măniuțiu

27 octombrie,

ora 16.00 – Teatrul Bulandra, Sala „Toma Caragiu”

Scrisori despre teatru de Giorgio Strehler, traducerea Alice Georgescu (Editura Nemira – colecţia Yorick, 2015; volum publicat în coproducție cu Centrul Cultural Casa Artelor, Primăria Sectorului 3)

Prezintă: Alexandru Darie, Alice Georgescu, Mario Mattia Georgetti, Monica Andronescu

27 octombrie,

ora 19.00 – Teatrul Odeon, Sala Studio

Costumul de teatru – De la schiţă la miracol – Levintza (Editura Nemira, 2015)

Prezintă: Doina Levintza

28 octombrie,

ora 17.00 – Teatrul Metropolis, Sala Studio

Parisul personal. Casa cu daruri de George Banu (Editura Nemira, 2015)

Prezintă: Marina Constantinescu, George Banu, Constantin Chiriac, Felix Alexa, Silviu Purcarete şi Mihaela Marin; la pian Ioana Maria Lupaşcu

Regia de operă. Gânduri şi imagini, texte de Andrei Șerban, fotografii de Mihaela Marin – ediţie româno-engleză (Editura Nemira – Colecţia Yorick, 2015)

29 octombrie,

ora 15.00 – Librăria Humanitas Cișmigiu

Cartea de la Vama Veche de Cristian Pepino (Editura Humanitas, 2015)

Prezintă: Marina Constantinescu, Cristian Pepino

29 octombrie,

ora 17.00 – ARCUB Gabroveni, Sala Cafenea

V.E. Mayerhold. Reconstrucţia teatrului – vol II (Editura Fundaţiei „Camil Petrescu”, 2015)

Prezintă: Florica Ichim

30 octombrie,

ora 17.00 – Teatrul Metropolis, Sala Studio

Metoda David Esrig. Pentru un teatru existenţial

(prezentarea metodei de lucru a lui David Esrig, de către regizor, cu exemplificări din „Nepotul lui Rameau” şi „Troilus şi Cresida”. Invitat: Marin Moraru)

Drumul spre spectacol prin metoda David Esrigde Florin Vidamski (Editura Charmides, Bistriţa, 2015)

Prezintă: David Esrig, Marin Moraru, Florin Vidamski

31 octombrie,

ora 11.00 – ARCUB Gabroveni, Sala Cafenea

Critica de teatru: încotro? de Miruna Runcan (Presa Universitară Clujeană, 2015)

Prezintă: Iulia Popovici, Miruna Runcan

MUZICI şi MUZE – de la piesa de teatru la musical de Maria Zărnescu (Editura Nemira, 2015)

Prezintă: Nicu Alifantis, Monica Andronescu, Maria Zărnescu

31 octombrie,

ora 17.00 – ARCUB Gabroveni, Sala Cafenea

Clipe de teatru de Doina Papp (Editura Tracus Arte, 2015)

Prezintă: Marina Constantinescu şi Ioan Cristescu, Doina Papp

Globetrotter din fotoliu de Claudiu Groza (Editura Tribuna, Cluj, 2014)

Prezintă: Maria Zărnescu, Claudiu Groza

2014, un an teatral aşa cum l-am văzut de Mircea Morariu (Editura Universităţii din Oradea, 2015)

Prezintă: Ştefan Oprea, Mircea Morariu

1 noiembrie,

ora 17.00 – Teatrul Metropolis, Sala Mică / Teatrul Metropolis

In memoriam Valentin Nicolau – viaţa şi opera

Prezintă: Marina Constantinescu, Monica Andronescu

1 noiembrie,

ora 18.30 – ARCUB Gabroveni, Sala Cafenea

All Inclusive texte de Bogdan Georgescu (Editura Charmides, Bistriţa, 2015 – proiect co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, proiect promovat de Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu)

Prezintă: Iulia Popovici, Bogdan Georgescu

Foto: Lansări de carte Festivalul National de Teatru- fnt.ro

11
/05
/16

Peste 100 de poeți din 23 de țări vin la cea de a VII-a ediție a Festivalului Internațional de Poezie București (FIPB), care va avea loc între 18 și 22 mai. 22 de invitați din străinătate, pe lista oaspeților numărându-se poeții nominalizați la Premiul Nobel pentru Literatură, precum Ko Un (Republica Coreea) sau Yang Lian (China), vor veni la București în această lună.

08
/05
/16

Există întâmplări în viaţă care par a fi extrase din romane, iar cele din romane, de multe ori, par rupte din viaţă. Ioan Russu Şirianu povestește în memoriile sale cum, eliminat din școala de la Arad, îmbrăcat cu iţari şi surtuc, încălţat cu opinci, pleacă pe jos spre Bucureşti, nădăjduind că-şi va găsi de lucru la unchiul Slavici.  Pe drum, îl cunoaște pe George Coșbuc.

05
/05
/16

,,Viaţa ficţiunii după o Revoluţie” este cea mai recentă carte publicată de Radu Cosaşu (Oscar Rohrlich). A apărut în această primăvară la Editura Polirom. Cartea aceasta (un roman, nu o colecţie de eseuri!) este scrisă ca un teribil epistolar în două părţi.

27
/04
/16

Rămăşiţele pământeşti ale lui Pablo Neruda au fost reînhumate pe țărmul Oceanului Pacific, în grădina casei sale din Isla Negra, pe coasta centrală chiliană. În urmă trei ani, trupul scriitorului fusese exhumat pentru a clarifica dacă poetul a fost asasinat în timpul dictaturii lui Augusto Pinochet.

26
/04
/16

Actrița Oana Pellea va fi, vineri, alături de Cristina Casian și Barbu Ollănescu-Orendi, oaspetele Serilor "Acasă". În cadrul evenimentului, sub genericul "Acasă la boierii Ollănești și la Amza Pellea" vor fi prezentate cărţile: "Jurnal 2003-2009", de Oana Pellea, "Să râdem cu Nea Mărin", de Amza Pellea și "Așa a fost să fie. Amintiri din anii mei buni și răi", de Barbu Ollănescu-Orendi.

24
/04
/16

“În dulcele stil clasic”, „Donul liniştit”, „Românismul, Catehismul unei noi spiritualități”, „Moara cu noroc”, „Leo Africanus” sau chiar... „Abecedarul” sunt cărţi care au trasat direcţii în personalitatea şi cariera actualilor lideri ai României. De Ziua Internațională a Cărții, revista Q Magazine a “interogat” câteva dintre personalităţile zilei pe tema cărţii preferate. Vă prezentăm mai jos scurte fragmente din acest demers.

22
/04
/16

În mai puţin de o lună, în capitală debutează cea de a VII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Poezie Bucureşti (FIPB). Peste 100 de poeţi din peste 20 de ţări vor sosi la Bucureşti în perioada 18 – 22 mai, prilejuind publicului iubitor de poezie ocazia de a participa la peste 20 de evenimente: lecturi publice, mese rotunde, dezbateri și performance-uri.

22
/04
/16

„Nu-i amintire care să nu se şteargă cu timpul, nici durere pe care să nu o mistuie vremea.”, Don Quijote de la Mancha, Miguel de Cervantes. În urmă cu 400 de ani se stingea din viaţă întemeietorul romanului modern şi simbolul literaturii spaniole.

21
/04
/16

Comemorarea a 400 de ani de la moartea lui Miguel de Cervantes, în 22 aprilie, va marca și sfârșitul unei serii de 17.000 mesaje postate pe Twitter care reproduc integral romanul "Don Quijote" al scriitorului emblematic al literaturii spaniole. Autorul acestei ingenioase transcrieri este un inginer informatician spaniol de 55 de ani.

21
/04
/16

Vacanţe filocalice, de Gabriel Pătraşcu, şi Crux, de George State sunt volumele câştigătoare ale Concursului de Debut al Editurii Cartea Românească, ediţia 2015, la secţiunea „Proză”, respectiv „Poezie”. Ambele volume vor fi lansate în cadrul Salonului Internaţional de Carte „Bookfest”, care va avea loc în perioada 1 – 5 iunie, la Romexpo Bucureşti.

20
/04
/16

În această seară, de la ora 19.00, la Club A din Bucureşti (Str. Blănari nr. 14), în cadrul „Cafenelei critice”, va avea loc un dialog cu Matei Vişniec despre ultimul său roman, Iubirile de tip pantof, iubirile de tip umbrelă..., apărut recent la Editura Cartea Românească, disponibil şi în format digital. Invitați: Bogdan-Alexandru Stănescu, Cosmin Ciotloş; Amfitrion: Ion Bogdan Lefter