Laureat al competiţiei internaţionale “Tibor Varga” (Elveţia), JÓZSEF LENDVAY va cânta Paganini la Sala Radio
https://www.ziarulmetropolis.ro/laureat-al-competitiei-internationale-tibor-varga-elvetia-jozsef-lendvay-va-canta-paganini-la-sala-radio/

Vineri, 13 mai (19.00), violonistul maghiar JÓZSEF LENDVAY este invitat al Orchestrei Naţionale Radio, pentru a interpreta la Sala Radio una dintre partiturile compozitorului italian Niccolo Paganini, care cere solistului o deosebită virtuozitate tehnică: Concertul în re major pentru vioară şi orchestră.

Un articol de Liliana Matei|9 mai 2016

József Lendvay a fost distins cu premiul I la Concursul Internaţional de Vioară de la Koln, a fost laureat al competiţiei internaţionale “Tibor Varga”, organizate în Sion Valais (Elveţia) şi a primit premiul “Franz Liszt” acordat de Ministerul Culturii din Ungaria. Artistul se bucură de privilegiul de a cânta pe o vioară Stradivarius din 1693, denumită Ex-Ries.

JÓZSEF LENDVAYPartea a doua serii va prilejui reîntâlnirea publicului bucureștean cu două partituri ce poartă semnătura lui Ceaikovski: cunoscuta uvertură fantezie pentru Romeo și Julieta, balet pe care artistul a ales să nu îl mai compună în întregime și Capriciul italian, creat după o călătorie pe care muzicianul a întreprins-o, alături de fratele său, la Roma.

Evenimentul se va desfăşura sub bagheta lui József Horváth, dirijor al Operei Naţionale Române Cluj-Napoca.
József Lendvay a început studiul viorii la vârsta de doar 5 ani, sub îndrumarea tatălui său, de asemenea violonist. A studiat la Conservatorul “Béla Bartók” din Budapesta și apoi la Academia de Muzică „Franz Liszt” din același oraș. În anul 2002 a primit distincția Crucea de Aur pentru contribuția sa în domeniul muzical, acordată de președintele Ungariei.

La doar 16 ani, artistul reușea deja să cânte întreaga suită de Capricii semnate de Paganini. A colaborat cu mari soliști și dirijori, ca Yuri Bashmet, Giora Feidman, Andrea Bocelli, Sir Simone Rattle, Sir Yehudi Menuhin, Prof. Krzysztof Penderecki. A susținut numeroase concerte în săli prestigioase, pe cinci continente: New York (Carnegie Hall, 2009), Los Angeles (Walt Disney Concert Hall), Shanghai (Shanghai Concert Hall), Londra (Royal Albert Hall), Sankt Petersburg (Teatrul Mariinski), Johannesburg (Linder Auditorium), Buenos Aires (Teatro Colone), Rio de Janeiro (Teatro Municipal).

Printre colaborările sale s-a numărat și cea cu Budapest Festival Orchestra (BFO), al cărei rezultat a fost și înregistrarea Dansurilor Ungare de Brahms, orchestrate de Iván Fischer și apărute sub egida Philips. Printre ansamblurile alături de care a cântat se numără Royal Philharmonic Orchestra, Royal Concertgebouw Orchestra, Rotterdam Philharmonic, Los Angeles Philharmonic, Philharmonic of the Nations, Netherlands Radio Philharmonic Orchestra și Orchestre de la Suisse Romande. Joszef Lendvay a fost invitat să cânte și la Castel Gandolfo, fiind apoi decorat de Papa Ioan Paul al II-lea.
Dirijorul József Horváth este, începând din 1999, dirijor al Operei Maghiare din Cluj, iar din noiembrie 2006 este și dirijor al Operei Naţionale Române din același oraș, repertoriul său cuprinzând peste 40 de titluri. Ca dirijor invitat a condus majoritatea orchestrelor din România, a fost invitat la Opera Naţională Bucureşti, Opera Naţională Timişoara, Opera Naţională Iaşi, Opera Română Craiova, a dirijat Corul Radio din Budapesta şi Orchestra Simfonică RTVE din Madrid. A fost iniţiatorul si Directorul Artistic al Festivalului International Liszt 200, organizat la Opera Maghiară din Cluj în octombrie 2011, printre invitaţii căruia s-au numărat Corul Radio din Budapesta, Corul Academic Radio din Bucureşti şi Orchestra de Cameră „Liszt Ferenc” din Budapesta.

05
/07
/15

Ediția cu numărul 3 a festivalului timișorean de jazz, JazzTM, a început în forță. De la artiști locali, până la nume mari din industrie, toți au oferit publicului un spectacol pe cinste.

01
/07
/15

CORUL DE COPII RADIO, ce aniversează anul acesta 70 de ani de la înfiinţare, un ambasador artistic al României peste hotare, participă ca invitat special pe 4 şi 5 iulie la IAŞI, la a III-a ediţie a Festivalului Coral Internațional pentru Tineret „Gavriil Musicescu”, în cadrul căruia s-a organizat şi Concursul Internaţional Coral „Cantus Mundi”.

01
/07
/15

Peste două zile începe cea de-a treia editie a festivalului JAZZ™ (3-5 iulie), care aduce in piata Victoriei din Timisoara nume importante din jazzul mondial si artisti romani de referinta. 

30
/06
/15

Nume sonore din 7 țãri: Bruno Canino și Luisa Sello (Italia), Vladimir Mendelssohn (Olanda), Takashi Shimizu și Tetsuro Miyoshi (Japonia), Dominique De Williencourt, Michel și Nicolas Bourdoncle (Franța), Mario Hossen (Bulgaria), Horia Văcărescu (Anglia), Anton Niculescu, Andrei Licareț, Ana-Maria Marian și Marian Movileanu (România) vor participa, în perioada 9-12 iulie 2015, la Teatrul Odeon, la prima ediție a Festivalului Internațional "Marile serate muzicale ale Bucureștiului".

29
/06
/15

În această seară, de la ora 18.00, la Sala Radio, sub bagheta tânărului dirijor GABRIEL BEBEŞELEA, va avea loc un concertul special. Repertoriul inedit va cuprinde ritmuri exotice şi „parfum” de vară, o „reţetă” perfectă pentru o plăcută seară muzicală estivală avându-l ca solist pe binecunoscutul violoncelist RĂZVAN SUMA. Accesul pentru elevi şi studenţi la acest eveniment este gratuit.

29
/06
/15

În vârstă de 74 de ani, tenorul spaniol Placido Domingo va oferi, în încheierea stagiunii de la Teatro Real din Madrid, un mic concert în locul reprezentației prevăzute cu opera Gianni Schicchi, de Giacomo Puccini. Domingo a mărturisit că este extrem de marcat de moartea surorii sale şi nu este în stare că joace în acest spectacol.

25
/06
/15

Angela Gheorghiu a deschis marţi seara seria spectacolelor cu “Adriana Lecouvreur” la Opera National de Paris cu un succes de public strălucit. Celebra soprană, în jurul căreia s-a construit, de altfel, întreaga producţie a regizorului David McVicar, a readus în Franţa partitura lui Francesco Cilea, prezentată mai rar pe scenele pariziene, cu toate că are la bază povestea pasionantă a unei eroine franceze.

25
/06
/15

În mai puțin de zece zile începe a treia ediție a festivalului Jazz TM, care aduce în piața Victoriei din Timișoara nume importante din jazzul mondial și artiști români de referință. Diversitatea, multiculturalitatea și jazzul se pregătesc să încânte mii de oameni în perioada 3-5 iulie.

25
/06
/15

"Nu sunt niciodată mulţumit de ceva. Sunt un perfecţionist; este o parte din mine." - Michael Jackson. În urmă cu 6 ani, pe 25 iunie 2009, cu mai puţin de o lună înaintea mult-aşteptatului turneu de revenire, se stingea din viaţă "Regele muzicii pop", considerat cel mai de succes artist din toate timpurile.

24
/06
/15

Filarmonica « George Enescu » anunţă un nou concert al trio-ului PRO ARTE alcătuit din Anda Petrovici – vioară, Marin Cazacu – violoncel şi Nicolae Licareţ- pian. Ca de fiecare dată, muzicienii alătură în programele lor lucrări de referinţă din istoria genului semnate Haydn, Beethoven şi Schubert la care adaugă acum şi o partitură enesciană mai puţin cunoscută.

22
/06
/15

Dansul dervișilor - meditația în mișcare prin care musulmanii Sufi cred că pot intra în comuniune cu Dumnezeu - a venit la București săptămâna trecută, în varianta laică și educativă a lui Ziya Azazi.