Laureatele Premiilor Centrului Național al Dansului București în 2023
https://www.ziarulmetropolis.ro/laureatele-premiilor-centrului-national-al-dansului-bucuresti-in-2023/

În fiecare an, Centrul Naţional al Dansului Bucureşti îi sărbătoreşte pe cei care îmbogăţesc cultura dansului contemporan din România în cadrul unui eveniment aparte: Gala Premiilor CNDB.

Un articol de Petre Ivan|24 noiembrie 2023

Anul acesta, ceremonia a avut loc la Teatrul Odeon în seara de 21 noiembrie. Câștigătoarele ediției 2023 – dansatoarea Maria Luiza Dimulescu, producătoarea Laura Trocan, performera Virginia Negru și experta în comunicare Adnana Cruceanu – au fost premiate public pentru pasiunea și profesionalismul cu care și-au făcut simțită prezența în lumea dansului.

Centrul Național al Dansului București le felicită și ține să amintească meritele fiecăreia într-un scurt crochiu:

Maria Luiza Dimulescu este o dansatoare cu o sensibilitate aparte, care problematizează temele și subiectele lucrărilor sale într-un mod distinct, cu o mare aplecare către înțelegerea contextului social și cultural în care creează. Maria explorează cu la fel de mare talent și originalitate și zona filmului de dans.

Cu o experiență de peste 10 ani ca producătoare independentă pentru proiecte culturale, Laura Trocan se evidențiază prin dedicarea sa remarcabilă. Proiectele în care se implică dezvoltă comunitatea dansului contemporan în România, creează șanse diverșilor artiști și dovedesc calitățile unui producător de încredere.

Inițiatoare a varii laboratoare de cercetare și directoare artistică a festivalului internațional de contact improvisation, Contact Bucharest Festival, Virginia Negru este o interpretă matură și implicată. Un spirit ludic distinct pe scena de dans din România, Virginia a fost premiată pentru procesele colaborative pe care le-a facilitat în lumea artelor performative.

Adnana Cruceanu este expertă în comunicare, specialist în relații publice și producătoare, și are peste un deceniu de experiență în domeniul cultural. Coordonatoarea Departamentului de Comunicare, Marketing și Relații Publice la CNDB, Adnana a adus un suflu nou și sprijin consistent în echipă în toate proiectele Centrului.

Trofeul – o cărămidă, simbol al construcției la care participă – le-a fost înmânat laureatelor de către Jorge Jiménez Zumalacárregui, director al Institutului Cervantes din București, Anna Maria Popa, manager al Teatrului „Andrei Mureșanu” Sf. Gheorghe, Diana-Ștefana Baciuna, secretar de stat în Ministerul Culturii și Mihai Mihalcea, director Programe și Proiecte la CNDB.

Seara a continuat cu prezentarea spectacolului Mercedes máis eu (SP), adus la București cu sprijinul Institutului Cervantes, și parte din programul amplu al festivalului inițiat de CNDB în luna noiembrie: Iridescent.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.