LAZZARO CEL FERICIT – o poveste captivantă despre bunătate, acum în cinema
https://www.ziarulmetropolis.ro/lazzaro-cel-fericit-o-poveste-captivanta-despre-bunatate-acum-in-cinema/

Lazzaro cel fericit / Lazzaro felice, cel de-al treilea titlu din filmografia regizoarei italiene Alice Rohrwacher, o fabulă seducătoare şi captivantă, care îndeamnă la visare şi bunătate, rulează de astăzi în cinema.

Un articol de Petre Ivan|29 iulie 2019

După Corpo Celeste și Le Meraviglie, Alice Rohrwacher revine pe marile ecrane cu Lazzaro cel fericit, filmul care i-a adus cel de-al doilea premiu din carieră la Cannes 2018, pentru cel mai bun scenariu.

Plecând de la o poveste reală, descoperită de autoarea filmului, cu mulți ani în urmă, într-un ziar, despre o aristocrată din Italia Centrală care a profitat de izolarea terenurilor sale pentru a exploata țăranii ce nu aflaseră încă despre schimbarea legilor privitoare la munca în arendă, Alice Rohrwacher creează „o fabulă seducătoare a Italiei rurale cotropită de modernitate” (The Guardian), în centrul căreia se află Lazzaro, un inocent abuzat de semenii săi. Cu toate acestea, el are un singur țel – acela de a-i ajuta pe ceilalți, uitând de sine.

Lazzaro este un tânăr muncitor pe plantația de tutun a marchizei Alfonsina de Luna, supranumită Regina Țigaretelor. El este atât de bun încât întreaga comunitate din satul Inviolata profită de el. Inclusiv Tancredi, fiul marchizei și totodată prietenul său, care are nevoie de ajutorul lui Lazzaro pentru a-și înscena răpirea. Dar intervenția poliției duce la șocanta descoperire a exploatării sătenilor din Inviolata de către Alfonsina de Luna. Lumea idilică în care aceștia trăiseră este părăsită în favoarea mahalalelor urbane, unde, în ciuda libertății aparente, îndură noi forme de exploatare.

„Am fost profund emoționată de povestea acestor țărani, care au întârziat la întâlnirea cu istoria și care nu au trecut prin întregul proces de transformare al societății moderne, pentru ei rămânând doar resturile unei tranziții” – Alice Rohrwacher.

Impresionant vizual și filmat pe peliculă de 16 mm de către Hélène Louvart, directorul de imagine cu care Alice Rohrwacher a colaborat și la filmul său anterior, Lazzaro cel fericit ne poartă printr-o Italie aridă, dar splendidă și atemporală, filmările având loc lângă Viterbo (regiunea Lazio), la Castel Giorgio, în Terni, Milano, Torino și Civitavecchia.

Distribuit în România de Independența Film, Lazzaro cel fericit / Lazzaro felice rulează din 26 iulie în București (Cinema Elvire Popesco, Cinema Europa, Cineplexx Băneasa și Hollywood Multiplex), Botoșani (Cinema Unirea), Cluj (Cinema Victoria), Craiova (Cinema Modern), Iași (Ateneu), Pitești (Cinema Trivale și Cinema Sebastian Papaiani), Sfântu Gheorghe (Cityplex Arta), Tîrgu Mureș (Cinema Arta).

Independența Film promovează filme independente de referință, de nișă sau câștigătoare ale unor premii internaționale prestigioase. Titlurile pe care Independența Film le va lansa în perioada următoare sunt: Secretul lui Raoul Taburin / Raoul Taburin (r. Pierre Godeau) – 23 august, Un bărbat fidel / L’homme fidèle (r. Louis Garrel) – 20 septembrie, Durere și Glorie / Dolor y gloria (r. Pedro Almodovar) – 18 octombrie, Parasite / Paraziții (r. Joon Ho Bong) – 8 noiembrie.

Foto: LAZZARO CEL FERICIT – facebook

11
/06
/15

Pe 12 iunie, Timbuktu se lansează în cinematografele din țară. Regizorul filmului, Abderrahmane Sissako, a găsit într-o tabără de refugiați o mică vedetă de cinema.Cu peste 1 milion de spectatori în Franța, filmul a câștigat numeroase premii importante și a obținut o nominalizare la Premiile Oscar pentru cel mai bun film străin.

10
/06
/15

Între 25 şi 28 iunie, în Piaţa Sfatului şi la Centrul Cultural Reduta (strada Apollonia Hirscher 8), braşovenii vor avea ocazia să se delecteze cu cele mai bune producţii animate ale ultimilor ani, în cadrul cele de a doua ediții a Anim’est.

10
/06
/15

Marin Moraru (78 de ani), Premiu de Excelenţă la Festivalul de Film Transilvania (TIFF) 2015. Marin Moraru, interviu despre cinema pentru Ziarul Metropolis. Relaţia cu filmul a unui mare actor cu „structură teatrală”. Un actor care nu mai vrea să mai facă „nici teatru şi nici film“.

08
/06
/15

În perioada 9 - 14 iunie, Grădina Muzeului Național al Țăranului Român din București va fi gazda Nomad International Film Festival. Un ecran de aproape 80 de metri pătrați, sute de „scaune de cinefil” și echipamente de proiecție performante vor transforma grădina Muzeului Național al Țăranului Român într-un adevărat „cinematograf în aer liber”.

07
/06
/15

Filmul argentinian Incendiul / El incendio, în regia lui Juan Schnitman, a câștigat Trofeul Transilvania, sâmbătă seară, la Teatrul Național Cluj, la gala de închidere a celei de-a 14-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF).

05
/06
/15

Johnny Depp a devenit imaginea unui nou parfum bărbătesc lansat de Dior. Pentru noua campanie, actorul în vârstă de 51 de ani pare să promoveze celebrul său personaj Jack Sparrow, din franciza "Piraţii din Caraibe", Depp având ochii machiaţi cu creion dermatograf negru şi purtând cercei şi un colier neobişnuit din aur.

05
/06
/15

Obişnuinţa românilor de a merge la cinema s-a pierdut de-a lungul anilor, declară regizorul Corneliu Porumboiu, potrivit căruia trebuie recuperată tradiţia prin promovare directă şi refacerea sălilor după modele întâlnite în străinătate, cu mici restaurante alături, unde oamenii să discute.

04
/06
/15

Dennis Lim, membru al juriului competiţiei TIFF 2015, consideră că lista celor 12 filme selectate este "surprinzătoare", peliculele fiind interesante, şi a apreciat faptul că sunt promovaţi regizori aflaţi la primul sau al doilea lung metraj.

04
/06
/15

În perioada 09 - 14 iunie, Grădina Muzeului Național al Țăranului Român din București va fi gazda Nomad International Film Festival. Un ecran de aproape 80 de metri pătrați, sute de „scaune de cinefil” și echipamente de proiecție performante vor transforma grădina Muzeului Național al Țăranului Român într-un adevărat „cinematograf în aer liber”.