Le Monde: Crulic- Un film de vazut, cu o forma absolut superba
https://www.ziarulmetropolis.ro/le-monde-crulic-un-film-de-vazut-cu-o-forma-absolut-superba/

„Crulic – Drumul spre dincolo” este un film care merită văzut şi care are o formă absolut superbă, scrie cotidianul Le Monde, adăugând că peliculei semnate de Anca Damian – care a avut premiera în cinematografele din Franţa weekend-ul trecut – nu îi lipseşte umorul tragic al noului cinema românesc. Publicaţia franceză Le Monde dedică un amplu […]

Un articol de Andrada Văsii|18 decembrie 2012

„Crulic – Drumul spre dincolo” este un film care merită văzut şi care are o formă absolut superbă, scrie cotidianul Le Monde, adăugând că peliculei semnate de Anca Damian – care a avut premiera în cinematografele din Franţa weekend-ul trecut – nu îi lipseşte umorul tragic al noului cinema românesc.

Publicaţia franceză Le Monde dedică un amplu material filmului de animaţie semnat de Anca Damian, care rulează în cinematografele din Franţa cu titlul „Le voyage de monsieur Crulic”. Le Monde aminteşte că stilul în care a fost creat filmul Ancăi Damian duce mai departe o metodă dezvoltată de Ari Folman cu „Vals cu Bashir”.

„Au fost mai multe tentative ale unor cineaşti de a realiza filme în această manieră, mai mult sau mai puţin convingătoare. «Le voyage de monsieur Crulic» al româncei Anca Damian este incontestabil cea mai frumoasă reuşită din ultimii patru ani. Motivul este acest umor tragic pe care toţi amatorii noii cinematografii române îl au, pe bună dreptate, ca semn de eleganţă morală. Asta în ceea ce priveşte fondul”, mai scrie Le Monde.

Prestigioasa publicaţie mai notează: „Forma este absolut superbă, combinând hârtia decupată, desenul animat, fotografia şi filmul într-un fel de colaj poetic inspirat de mişcarea dadaistă şi de suprarealişti”.

În ceea ce priveşte recomandarea Le Monde, publicaţia consideră că filmul Ancăi Damian este „de văzut”.

„Crulic – Drumul spre dincolo” spune povestea reală a lui Claudiu Crulic, un român arestat în Polonia pentru un presupus furt, ţinut în închisoare în ciuda probelor ulterioare care arătau că, la data jafului, el nu se mai afla la Cracovia, şi abandonat de toată lumea până la moartea provocată de greva foamei.

Filmul „Crulic – Drumul spre dincolo” este narat de actorul Vlad Ivanov. La realizarea lui a participat echipa formată din Dan Panaitescu, Raluca Popa, Dragoş Ştefan, Roxana Benţu, Ţuliu Oltean şi editorul Cătălin Cristuţiu.

Regizat, scris şi produs de Anca Damian, „Crulic – Drumul spre dincolo” a primit o menţiune specială din partea International Federation of Film Societies, la Festivalul de la Locarno. Pelicula a mai primit Amnesty Award la Festivalul CPH DOX din Copenhaga, menţiunea specială a juriului Festivalului de la Varşovia, menţiunea acordată de juriul ecumenic, în Polonia, ţara în care s-a petrecut drama relatată. La Istanbul, i-a fost acordat premiul special al juriului, iar la Cottbus (Germania) – menţiunea specială a juriului internaţional. Palmaresul peliculei include trofeul Silver Eye, la Jihlava (Cehia), şi premiul pentru cel mai bun documentar românesc la Festivalul Astra de la Sibiu, dar şi marele premiu al Festivalului Internaţional de la Annecy.

 

 

 

Sursa: Mediafax

18
/01
/24

CRONICĂ DE FILM Bizară, dar şi simptomatică decizia realizatorilor filmului "Klaus & Barroso" de a semna cu "regie colectivă", nenumită. Asta ar putea sugera că toţi cei trei scenarişti - Adrian Nicolae, Cosmin "Micutzu" Nedelcu şi Bogdan Theodor Olteanu -, dintre care primii doi sunt şi actori în roluri centrale, s-au ocupat de regie.

18
/01
/24

Prima expoziția a anului 2024 din programul curatorial al galeriei Arsmonitor este totodată și un prim solo-show dedicat artistului vizual Răzvan Neagoe, unul din artiștii reprezentați de galerie.

17
/01
/24

Din 16 ianuarie, filmul Klaus & Barroso, cu Cosmin „Micutzu” Nedelcu și Adrian Nicolae rulează în cinematografele din toată țara, distribuită de Forum Film. În Republica Moldova filmul va rula din 18 ianuarie, pe ecranele Cineplex.

16
/01
/24

16 ianuarie, 2024 - Cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, evenimentul anual care sărbătorește și recompensează realizările cinematografiei românești, va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

16
/01
/24

Asteroid City, cel mai recent film al lui Wes Anderson, în care joacă Jason Schwartzman (The French Dispatch, The Grand Budapest Hotel), Scarlett Johansson (Black Widow, Jojo Rabbit) și Tom Hanks (Elvis, News of the World), va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime începând din 20 ianuarie.

16
/01
/24

Seria ISTORII se va desfășura în perioada 15 - 30 ianuarie la Cinema ARTA, pe strada Universității nr. 3. Publicul are șansa să descopere în această perioadă, în fiecare zi de marți, o selecție de filme (scurtmetraje sau lungmetraje) curatoriate pentru a deschide conversații despre modul în care istoria este construită și transmisă cu ajutorul limbajului, imaginilor, semnelor și conceptelor.

16
/01
/24

Prima lună din an aduce încă cinci contexte în care compania independentă de teatru Vanner Collective deschide discuții despre teme ale zilelor noastre, prezente în tot ceea ce ne înconjoară și despre care nu e ușor mereu să vorbim: depresia și mecanismele construite pentru a merge mai departe cu ea, comunicarea cu sens, eco-anxietatea, moștenirea pe care o ducem și modurile în care ne limitează, fricile, vulnerabilitățile și superputerile fiecăruia dintre noi.

15
/01
/24

Peste 50.000 de perechi de ochi au avut plăcerea să privească expoziția Efectul Picasso în cele 4 luni de când s-a deschis. Vizitatori de toate vârstele au fost impresionați de cele 46 de lucrări de Pablo Picasso din colecția familiei sale, precum și de cele 65 de lucrări semnate de 37 de artiști români contemporani influențați de opera gigantului spaniol.