Leonard Cohen, 82
https://www.ziarulmetropolis.ro/leonard-cohen-82/

“Poezia este doar dovada vieţii. Dacă viaţa arde bine, poezia este cenuşa.” – Leonard Cohen. Unul dintre cei mai iubiţi şi aclamaţi artişti ai momentului împlineşte, astăzi, 82 de ani.

Un articol de Petre Ivan|21 septembrie 2016

Leonard Cohen s-a născut la 21 septembrie 1934, la Montréal.  Apreciat mai întâi ca scriitor şi abia spre bătrâneţe recunoscut ca un muzician de prim rang, Cohen s-a dovedit original şi în felul în care a decis să-şi trăiască viaţa.

La începutul carierei sale, Cohen afirma că “aspiră să ajungă un poet minor” şi nu mai mult de atât. Astăzi, succesul său pe plan literar şi muzical depăşeşte cu mult asemenea aşteptări.

Oricare muzician visează la asta. Să te afli în faţa publicului şi să nu mai fii nevoit să dovedeşti nimănui nimic, să te poţi cufunda în căldura acestuia. – Leonard Cohen

Talentul artistului de a explora şi exploata sentimentele umane, de a crea stări şi imagini şocante sau cel puţin percutante impune un aer de prospeţime Leonard Cohence se simte atât în proza şi poezia, cât şi în muzica lui Leonard Cohen.

“ La un concert sustinut la Londra, la Royal Albert Hall – povesteşte Ira B. Nadel (critic literar) – sala era plină până la refuz, dar aveai impresia că fiecare spectator stătea lângă un scaun gol. Ai fi putut auzi şi-o scamă căzând, atât de adâncă era liniştea… era o concentrare care, într-un anumit sens, te îngrozea. Cînd spectatorii au cerut un bis, Cohen s-a reîntors la microfon şi a spus cu o voce goală: <<Îmi pare rău, n-a mai rămas în mine nici un cântec>>.

Citiţi şi Leo

Scene similare s-au petrecut la Ierusalim, unde, în mijlocul concertului, Cohen a izbucnit în lacrimi şi a fugit de pe scenă… În culise, pradă unei agitaţii nemaipomenite, artistul a simţit nevoia… să se bărbierească, în timp ce mulţimea, surescitată la culme, îi cerea să revină. Concertul s-a încheiat cu urale, într-un paroxism emoţional în care Cohen, orchestra şi spectatorii plângeau cu toţii.

Nota comună a acestei perioade – mai spune Ira B. Nadel – e descrisă de Cohen în răspunsul dat unui reporter care-l întrebase ce-a făcut în anii ’70: <<Am încercat să-mi menţin echilibrul între statul în picioare şi cădere>>”.

Există o fisură în orice lucru; pe acolo intră lumina. – Leonard Cohen

Leonard Cohen va lansa  în această toamnă albumul ”You Want It Darker” – o colecţie de opt cântece noi -, care va fi produs de fiul său Adam.

Foto: Leonard Cohen – facebook

01
/08
/15

Născut pe 31 iulie 1952 la la Târgu-Jiu (dar trecut în acte pe 1 august), Horaţiu Mălăele a jucat în zeci de piese de teatru şi filme, a regizat cu aceeaşi pasiune şi este un talentat autor de caricaturi şi picturi.

29
/06
/15

Este unul dintre cei mai buni şi mediatizaţi actori din generaţia lui. Poate fi văzut în spectacole de teatru, în filme, în scurtmetraje (aproape în toate scurtmetrajele), ba chiar (foarte des) şi în reclame la televizor.

26
/06
/15

Joc teatru puțin pentru că așa a fost să fie destinul meu, pentru că în România posturile în teatre sunt blocate, colaboratorii sunt puțini și aceeași peste tot, pentru că se formează trene de admirație, pentru că am făcut film și mi s-a pus ștampila că sunt actriță “de film”, cu toate că am 6 ani de “antrenament” pentru teatru și roluri principale deja făcute la niste regizori mari și minunati (ce bine că ei au avut încredere în mine). – Ana Ularu

28
/04
/15

Prima sa experienţă cinematografică a venit după vârsta de 40 de ani. De atunci a fost distribuit de majoritatea regizorilor importanţi de film din România, interpretările sale impresionante aducându-i notorietate şi aprecierea publicului.

11
/03
/15

Actorul Ion Besoiu împlineşte astăzi 84 de ani. Artistul a fost omagiat cu două premii pentru întreaga activitate – din partea Uniunii Teatrale din România (UNITER), în 2008, şi la Gala Gopo din 2011.

26
/02
/15

"Niciodată nu se știe ce e aia "generația de aur". Pentru George Vraca, de pildă, George Constantin nu făcea parte din nicio generație de aur, era un tânăr care juca și el teatru binișor, dar pentru George Constantin generația de aur era Vraca, dar Vraca pentru Nottara nu era generație de aur, și uite așa, când actorul ajunge la vârsta maturității, nu a vieții, a maturității sale artistice, conform destinului, putinței, talentului (...) devine un actor important al teatrului unde este, al teatrului românesc, al locului unde este proțăpit de soartă și devine și el un metal prețios." - Alexandru Repan