Leonida Gem Session, în turneu la Bucureşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/leonida-gem-session-in-turneu-la-bucuresti/

Astăzi, ora 19.00, spectacolul Leonida Gem Session, adaptare în cădere liberă după Caragiale, regia Gábor Tompa poate fi văzut la prima ediţie a festivalului internaţional Fest(in) pe Bulevard organizat de Teatrul Nottara.

Un articol de Andrada Văsii|18 octombrie 2013

Astăzi, de la ora 19.00, spectacolul Leonida Gem Session, adaptare în cădere liberă după Caragiale, regia Gábor Tompa, poate fi văzut la prima ediţie a festivalului internațional Fest(in) pe Bulevard, organizat de Teatrul Nottara.

Fest(in) pe Bulevard este primul festival dedicat crizei, se desfășoară la București între 12-19 octombrie și are două secțiuni: „Bulevardul Comediei” şi „Criză teribilă, monşer!”.  Spectacolul Teatrului Maghiar de Stat Cluj, Leonida Gem Session, va fi prezentat la Sala „Horia Lovinescu” a Teatrului Nottara în cadrul secțiunii „Bulevardul Comediei”

Despre piesa Conu Leonida faţă cu reacţiunea și despre punerea sa în scenă, regizorul Gábor Tompa spunea  într-un interviu apărut în revista Teatrul azi: „Textul are o structură dublă: în prima parte este glorificată revoluţia, dar niciodată nu trece la acţiune, iar în a doua apare spaima enormă de adevărata revoluţie. M-am gândit că toată piesa ar putea fi un prilej extraordinar de a medita asupra acestor 24 de ani de la revoluţia din 1989, mai mulţi decât cei 17 ani de la tezele din Mangalia până la căderea lui Ceauşescu. Apoi, am auzit întâmplător la ştiri despre dosarul Leonida.”

O idee pentru un spectacol cu Leonida Gem Session

Referitor la spectacolul Leonida Gem Session, Gábor Tompa declara: „Mi-a venit ideea ca numele personajelor să fie numele conspirative ale acelora care au colaborat sau au lucrat direct cu Serviciile secrete. După părerea mea, una dintre problemele cu care ne confruntăm la ora actuală este blocarea procesului de a face transparent până la capăt cine au fost turnătorii din vremea comunismului şi cei ameninţaţi.”

Citiţi şi: Marinela Ţepuş, manager al Teatrului Nottara: „69% din publicul bucureştean de teatru vrea comedie“ 

Mesajul spectacolului este complex. Este vorba despre o poveste din care nici unul dintre noi nu se poate sustrage pentru că este vorba de istoria noastră comună. Regizorul a consultat mai multe dosare care l-au înspăimântat, după cum a declarat regizorul, prin banalitatea lor kafkiană: un personaj în viaţa căruia nu se întâmplă nimic, se plimbă cu o plasă goală în mână şi este filat de dimineaţa până seara. Astfel, regizorul a introdus noi personaje care „sunt, de fapt, fantomele acestei clase care nu poate dispărea atâta vreme cât procesul de transparentizare nu se întâmplă.”

Leonida Gem Session spectacol

Distribuţia spectacolului Leonida Gem Session

Despre personajele spectacolului Leonida Gem Session, regizorul spune: „Trăiesc într-un fel de buncăr în care ţin ritualuri nostalgice ale unei lumi care nu mai există. Singurul lucru care le periclitează existenţa este Caragiale pe care, însă, îl iau în derâdere. Dar, lumea adevărată, rece, a realului pătrunde în spaţiul lor, prin Safta, numită conspirativ Revoluţia. Am imaginat-o ca pe femeie de serviciu, cu o stare fizică şi psihică decăzută, oarecum autistă. Ea îi sperie de groază. Când îşi dau seama de cine le-a fost frică, încep să o batjocorească, să o violeze, să o dezonoreze şi fac un fel de celebrare cu gemuri. Şi la acest spectacol, Vasile Şirli a avut o contribuţie extraordinară. El a compus nişte muzici pentru orchestră dificile, dar foarte expresive.”

Din distribuția spectacolului Leonida Gem Session fac parte: András Hatházi, Zsolt Bogdán, Miklós Bács, Gábor Viola, Loránd Farkas, Szabolcs Balla, Róbert Laczkó Vass și Kati Panek. Scenografia este semnată de Carmencita Brojboiu, dramaturgia de András Visky, muzica spectacolului este compusă de Vasile Șirli, mișcarea scenică Ferenc Sinkó.

Info:

Recent, Gábor Tompa a obținut pentru montarea spectacolului Leonida Gem Session premiul pentru cel mai bun regizor la cea de a XIX-a ediție a Festivalului de Teatru Scurt de la Oradea.

Foto credit: Biro Istvan, Leonida Gem Session

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.

29
/02
/24

Noua producție a Fundației Culturale „Camil Petrescu”, podcastul TEATRUL (DE) AZI, continuă seria dialogurilor cu directorul de imagine și producătorul Zomir Dimovici despre felul în care vedem, citim și percepem teatrul astăzi.

29
/02
/24

Teatrul Masca și grupul de creație sonoră „Immersonic” vă invită la sediul din Bd. Uverturii Nr. 14, la primul eveniment din seria de „sinestesis live / incursiuni în sinele total”, o întâlnire de creație spontană între scriitori (poeți și prozatori) activi pe scena literară românească și artiști sau performeri din domeniul sunetului.

29
/02
/24

Teatrul de Balet Sibiu a programat la începutul lunii martie, la Sala Mare a Centrului Cultural „Ion Besoiu” Sibiu, spectacolul de teatru-dans „Despre noi-About us”, scenariul și regia Beatrice Rancea, coregrafia Dragoș Roșu și Beatrice Rancea. Inspirat de destinul companiei sibiene de balet, spectacolul „Despre noi- About us” se dansează la Teatrul de Balet Sibiu, în data de 02 martie 2024, ora 19:00, și îi are ca invitați speciali pe actorii Naționalului bucureștean, Iuliana Moise și Claudiu Bleonț.

28
/02
/24

Filmul documentar AMAR, regizat de Diana Gavra, va avea putea fi văzut în premieră în cinematografe din 8 martie, iar până atunci spectatorii se vor putea întâlni cu regizoarea și parte din echipa filmului în două evenimente speciale:

28
/02
/24

Romanian Design Week, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor creative, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank, lansează apelul de înscrieri în circuitul RDW Design GO!.