Leopardul de aur, inventatorul teoriei documentarului și Omul-Grizzly la Astra Film Festival
https://www.ziarulmetropolis.ro/leopardul-de-aur-inventatorul-teoriei-documentarului-si-omul-grizzly-la-astra-film-festival/

Cea de-a XXIV-a ediţie Astra Film Festival aduce o serie de premiere, oferă şansa unor întâlniri care se întâmplă o dată în viaţă şi deschide accesul către experienţele inedite pe care le oferă cinematograful imersiv. Peste 360 de evenimente se vor desfăşura în cele 7 zile de festival, din 16 până în 22 octombrie.

Un articol de Petre Ivan|10 octombrie 2017

Autori celebri și filme premiate în programul Voci ale documentarului – Astra Film Festival

Voices of Doc / Voci ale documentarului este o secțiune dedicată unor autori al căror nume a devenit sinonim cu originalitatea și creativitatea în cinema. Secțiunea aduce cele mai recente lucrări semnate de trei autori: Wang Bing (China) considerat cel mai proeminent regizor actual, Nikolaus Geyrhalter (Austria), un artist al cinemaului, celebru pentru imaginile fascinante și un ritm care îi este propriu și Amos Gitai (Israel), regizor angajat, adesea incomod și mereu controversat din cauza poziției sale intransigente vizavi de conflictul etern din Orientul Mijlociu.

Filmele din program sunt: Mrs. Fang (de Wang Bing), proaspăt câștigător al Leopardului de Aur la Locarno, un film tulburător și fără menajamente despre transformarea culturală din China de azi, care transpune o civilizație milenară în șablonul societății de consum; Homo Sapiens (Nikolaus Geyrhalter), viziunea extraordinară și terifiantă a unei lumi post-umane, într-o realizare care neliniștește la fel cum ar face-o un thriller SF; și West of the Jordan River (Amos Gitai), o incursiune a regizorului în teritoriile palestiniene ocupate de Israel în încercarea de a găsi în energia oamenilor pe care îi întâlnește rezolvări pe care politica nu e în stare să le găsească.

Cu Bill Nichols despre extaz, carismă, Werner Herzog și Omul-grizzly

Despre Bill Nichols, Encyclopedia of the Documentary Film spune că este ”cel mai marcant savant al lumii în materie de cinema documentar”. Autor al unor cărți care sunt veritabile biblii ale documentarului și cu o experiență vastă de profesor emerit al celor mai mari universități americane, Bill Nichols vine la Sibiu ca membru în juriul internațional și va susține un masterclass în cadrul căruia își va aplica metodele de studiu asupra unui subiect incitant: filmul Grizzly Man (Omul Grizzly) de regizorul german Werner Herzog.

Această întâlnire excepțională va avea loc la Sala Thalia, joi 19 octombrie, de la ora 19.00, după proiecția filmului Grizzly Man, care începe la ora 17.00 în aceeași sală. Regizorul german Werner Herzog are o carieră explozivă, cu peste 70 de filme documentare și de ficțiune la activ și câștigător a mai mult de 50 de premii. Documentarul multipremiat Grizzly Man spune povestea lui Timothy Treadwell, un idealist plin de carismă, care se vedea pe sine însuși ca singurul apărător al urșilor grizzly. Timp de peste 10 ani, Treadwell a filmat și a trăit în mijlocul urșilor grizzly din Alaska într-o totală nesăbuință, până când, în 2003, s-a produs inevitabilul: împreună cu prietena lui, au fost uciși și mâncați de un urs.

Les films de Cannes@Astra Film Sibiu

Astra Film Festival inaugurează o colaborare cu Les films de Cannes à Bucarest, în cadrul căreia sunt prezente în programul festivalului trei dintre documentarele care au impresionat la Festivalul de la Cannes din acest an: Nothingwood (r. Sonia Kronlund), cu un titlu care parafrazează celebrul Hollywood, îl are în prim plan pe Salim Shaheen, actor-regizor-producător din Afganistan, care face pe bandă rulantă filme de categorie Z, fără să se lase descurajat de situația din țară; Venerable W. (Barbet Schroeder) care tratează subiectul de mare actualitate al naționalismului agresiv din Burma/Myanmar, o țară majoritar budistă, adică adeptă a celei mai pașnice religii din lume; 12 jours (r. Raymond Depardon) care pătrunde în lumea fascinant-înfricoșătoare a celor captivi în clinici de psihiatrie și analizează arbitrarul de care depinde uneori soarta unui om.

Accesul la evenimentele AFF 2017

Vă reamintim că biletele pentru ASTRA FILM FESTIVAL 2017 sunt puse în vânzare on-line pe eventbook.ro și în rețeaua națională a librăriilor Humanitas. Începând de vineri, 13 octombrie, acestea vor fi disponibile și la casieriile AFF și la Infopoint Piața Mare, iar de luni, 16 octombrie și la casieria de la Sala Thalia. De marți, 17 octombrie, biletele rămase în vânzare se pot achiziționa de la toate casieriile AFF.

Accesul la proiecțiile FULLDOME și VR este gratuit, dar se face exlusiv pe bază de programare, în limita locurilor disponibile. Rezervarea se poate face doar de cei care au vizionat minimum un film în cadrul AFF 2017 și fac dovada participării prin prezentare biletului la casierie. Accesul este permis doar celor care dețin bilete cu valoare zero, care se pot obține online sau de la casieria de la Infopoint Piața Mare.

Costul unui bilet întreg este de 10 lei, pentru elevi, studenți și seniori prețul este de 7 lei, iar la concertele programate în acest an, biletele sunt disponibile la 15 lei. De asemenea, organizatorii pun la dispoziție pachete Day pass, cu 25 lei și pachete Full pass, 125 lei.

Foto: Astra Film Festival – facebook

01
/06
/21

Documentarul, care a avut premiera mondială anul trecut în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Berlin, unde a fost selectat în secțiunea competițională Forum, va fi distribuit de microMULTILATERAL cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei. Lansarea documentarului „Ieșirea trenurilor din gară” va marca cei 80 de ani de la Pogromul de la Iași, unul dintre cele mai violente masacre din istoria evreilor din România.

01
/06
/21

Așteptarea cinefililor s-a încheiat: se redeschid cinematografele! Pe 1 Iunie, de Ziua Copilului, prichindeii pot urmări pe marile ecrane, în avanpremieră, noile aventuri ale nătăflețului “Peter, iepuraşul fugit de-acasă”, iar din 11 iunie 2021, filmul va rula pe marile ecrane din toată țara. Oare ce pozne mai isprăvește Peter și prin ce peripeții trece alături de prietenii lui? Aflăm curând, la cinema – prilej de distracție pentru întreaga familie!

26
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Sunt greu de ghicit mizele din spatele noului film ca regizor al lui Horaţiu Mălăele, „Luca” (2020), realizat după un scenariu de Adrian Lustig. Adevărul e că lungmetrajul pare un amestec între unele din obsesiile lui Mălăele şi unele din obsesiile lui Lustig, cei doi colaborând şi la „Nunta mută” (2008) şi „Funeralii fericite” (2013).

24
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Dacă e ceva ce diferenţiază cu adevărat „Undine” (2020), noul titlu al cunoscutului regizor Christian Petzold, de alte filme din categoria sa, adică opere europene de autor cu priză în festivaluri şi gale de premiere, este prezenţa mai multor trimiteri la romantismul german. Cam toate cronicile au remarcat de altfel aspectul de basm modern.

24
/05
/21

Cinematografia spaniolă va fi celebrată la cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (23 iulie – 1 august 2021) printr-un program amplu, Focus Spania, care va include proiecții și evenimente speciale, întâlniri cu cineaști, masterclass-uri, inițiative de industrie și expoziții.

24
/05
/21

Începând cu ultimul weekend al lunii mai, Arhiva Activă lansează un program de recuperare și de promovare critică a cinematografiei românești, în parteneriat cu Arhiva Națională de Filme și cu Cinemateca Română.

20
/05
/21

Filmul „Câmp de maci” (r. Eugen Jebeleanu) a câștigat atât Premiul pentru cel mai bun film în secțiunea Fest Focus a Festivalului Internațional de Film din Belgrad, cât și Premiul pentru cel mai bun film queer (oferit de festivalul Merlinka). De asemenea, și juriul Festivalului D’A Film Barcelona din Spania a recompensat filmul cu cel mai important premiu din secțiunea Talents.

19
/05
/21

Independența Film lansează pe 21 mai în cinematografele deschise din țară „Undine”, o poveste de dragoste modernă inspirată din basme și semnată de Christian Petzold, regizorul german cunoscut publicului din România pentru „Transit” (2018). Paula Beer, protagonista filmului, a câștigat premiului pentru Cea mai bună actriță la Premiile Academiei Europene de Film și la Berlinale 2020 pentru acest rol. Filmul a fost recompensat și cu Premiul FIPRESCI la același festival.

18
/05
/21

Serialul de televiziune cu Matthias Schoenaerts în rolul principal, una dintre cele mai spectaculoase producții cinematografice europene, a început filmările în România Serialul este o producție CANAL+ și Sky Studios realizat de Cattleya (Italia), Atlantique Productions (Franța), în colaborare Odeon Fiction, StudioCanal și Frame Film (România).

17
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Cu „Femeia de la fereastră” (2021), proaspăt lansat pe Netflix, regizorul Joe Wright propune un film de suspans care se inspiră din „Rear Window” (1954) al lui Alfred Hitchcock. Însă nu trece de nivelul de pastişă.

17
/05
/21

Așteptarea ia sfârșit! Filmele revin pe marile ecrane de la Cineplexx începând de vineri, 28 mai, în toate cele cinci cinematografe: Băneasa, Titan, Satu-Mare, Sibiu și Târgu-Mureș. Locațiile vor fi pregătite să găzduiască din nou spectatorii și fascinantul univers cinematografic, cu cele mai avansate tehnologii de imagine și sunet.

14
/05
/21

Până la 25 mai, cinci dintre documentarele de scurtmetraj din anii `30-`40 ale lui Jean Mihail, unul din pionierii cinematografiei române, pot fi vizionate gratuit pe platforma Cineclub Sahia Vintage, în cadrul Cineclubului One World Romania.