Les Films de Cannes à Bucarest, ultima strigare!
https://www.ziarulmetropolis.ro/les-films-de-cannes-a-bucarest-ultima-strigare/

La cererea publicului, şase filme din programul Les Films de Cannes à Bucarest vor avea parte de proiecţii suplimentare la Cinema Elvira Popescu, între 13 şi 16 noiembrie. Spectatorii vor putea viziona filmele: Winter Sleep, Leviathan, The Tribe, Maidan, Bridges of Sarajevo şi La Jaula de Oro.

Un articol de Petre Ivan|7 noiembrie 2014

La cea de-a cincea ediție a Les Films de Cannes à Bucarest (24 – 30 octombrie) au luat parte peste 14.000 de spectatori, un număr record pentru istoria de doar cinci ediții a festivalului. Numeroase filme din program au rulat cu casa închisă, biletele fiind epuizate cu câteva zile înainte de proiecție.

Aproape jumătate din numărul total de bilete au fost achiziționate înainte de începerea festivalului. Spectatorii au avut ocazia să vizioneze circa 30 de titluri care au avut premiera mondială în luna mai, la Festivalul de la Cannes.

Printre ele, peliculele distinse cu marile premii – Palme d’Or, Marele Premiu, Premiul pentru regie, scenariu, interpretare. Invitații speciali ai ediției au fost actrițele Jacqueline Bisset și Bérénice Bejo, regizorii Michel Hazanavicius, Bertrand Tavernier, Sergei Loznitsa și Radu Mihăileanu.

Les Films de Cannes à Bucarest program:

Joi, 13 noiembrie

21.00 – La Jaula de Oro (r. Diego Quemada-Díez, Premiul Un Certain Talent, Cannes 2013)

Vineri, 14 noiembrie

Winter Sleep, Palme d'Or 2014

Winter Sleep, Palme d’Or 2014

22.45 – The Tribe (r. Miroslav Slaboșpițchi, Marele Premiu Semaine de la Critique)

Sâmbătă, 15 noiembrie

13.30 – Maidan (r. Sergei Loznitsa, Proiecție specială, Cannes 2014)

22.45 – Leviathan (r. Andrei Zviaghințev, Premiul pentru scenariu, Cannes 2014)

Duminică, 16 noiembrie

12.30 – Winter Sleep (r. Nuri Bilge Ceylan, Palme d’Or 2014)

21.30 – Bridges of Sarajevo (r. Aida Begic, Leonardo Di Costanzo, Jean-Luc Godard, Kamen Kalev, Isild Le Besco, Sergei Loznitsa, Vincenzo Marra, Ursula Meier, Vladimir Perisic, Cristi Puiu, Marc Recha, Angela Schanelec, Teresa Villaverde) – Proiecție specială, Cannes 201

Biletele pot fi cumpărate online, pe www.eventbook.ro, și la casa de bilete a cinematografului Elvira Popescu.

Foto: Les Films de Cannes à Bucarest – Diana Oros, filmedefestival.ro.

30
/06
/20

Drama suedeză „Beartown/Scandalul” va avea premiera în toate teritoriile HBO Europe, în această toamnă. Serialul, bazat pe romanul bestseller al lui Fredrik Backman, este regizat de Peter Grönlund și îi are în rolurile principale pe Ulf Stenberg, Aliette Opheim, Tobias Zilliacus, Miriam Benthe și Oliver Dufaker.

29
/06
/20

Cele mai noi filme distribuite pe ecranele din România de către Independența Film se văd la TIFF (31 iulie - 9 august, Cluj), în timp ce contul de Vimeo al casei de distribuție primește titluri de referință, producții prezentate și premiate la Cannes.

25
/06
/20

”Grilele, genurile, toate categoriile fixate sunt inamicii criticului” şi ”Libertatea criticului este de a nu se supune ierarhiilor gata făcute”. Sunt doar două dintre numeroasele idei stimulante despre critica de film dintr-un dosar din revista franceză „Cahiers du cinéma” pe aprilie, în ultimul număr înainte de schimbarea echipei editoriale.

21
/06
/20

CRONICĂ DE FILM Realizat în Franţa şi cu o distribuţie formată din Catherine Deneuve, Juliete Binoche şi Ethan Hawke, „La vérité”/”The Truth” (2019) nu este printre cele mai reuşite titluri ale regizorului japonez Hirokazu Koreeda. Un film lejer, dar tonic.

19
/06
/20

Până pe 21 iunie, inclusiv, pot fi văzute gratuit scurtmetraje realizate de regizori români în timpul autoizolării impuse de pandemie, alături de o selecție de filme scurte din 21 de țăre europene, curatoriată de Andrei Tănăsescu, directorul artistic al acestei ediţii.

17
/06
/20

Fascinanta Italie, aflată în vizorul lumii, într-un an cu totul neobișnuit, este în centrul atenției și la Festivalul Internațional de Film Transilvania, de data aceasta, pentru cinema-ul ei seducător.

16
/06
/20

CRONICĂ DE CARTE Nu știu să existe vreo carte în limba română despre Alain Delon, nici măcar în traducere. Dar pentru că accesul la volume în limbi străine e mai ușor decât oricând, recomand două splendide albume în franceză – „L'encyclopédie Alain Delon” (2016) și „Alain Delon. Film par film” (2019).

12
/06
/20

CRONICĂ DE CARTE Cea mai nou apariţie în colecţia de cărţi de film a Editurii Noi Media Print, volumul „Noul cinema, două decenii şi ceva”, de Marian Sorin Rădulescu, adună o serie de texte ale criticului timişorean – de la eseuri mai elaborate, la simple note – despre câteva din filmele regizorilor reprezentativi ai cinematografiei române post-2000.

11
/06
/20

Cele mai bune documentare de mediu din ultimul an, alături de producții recente care s-au remarcat prin povești nebănuite, vor putea fi vizionate online, gratuit, în cadrul celei de-a 9-a ediții Pelicam - Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni, între 10-19 iulie.