Les Films de Cannes a Bucarest. Ziua de Aur și filme de Caranfil, Jude & Adrian Sitaru
https://www.ziarulmetropolis.ro/les-films-de-cannes-a-bucarest-ziua-de-aur-si-filme-de-caranfil-jude-adrian-sitaru/

Ziua de Aur, un maraton unic cu filmele care au câştigat trofeele Palme d’Or, Leul de Aur şi Ursul de Aur, precum şi premierele unor filme româneşti de Nae Caranfil, Radu Jude, Adrian Sitaru sau Igor Cobileanski, vor fi prezentate între 14 şi 23 octombrie la Les Films de Cannes a Bucarest.

Un articol de Petre Ivan|7 octombrie 2016

Filmele care și-au adjudecat cele mai importante trei trofee ale anului în marile festivaluri internaționale vor putea fi văzute, în cadrul unui maraton, la Ziua de Aur, pe 15 octombrie, la Cinema Pro.

Maratonul începe la 13,30 cu „The Woman Who Left”, noul film al regizorului Lav Diaz, premiat cu Leul de Aur la Festivalul de la Veneția, urmat de „Fire at Sea”, regia de Gianfranco Rosi, documentar distins cu Ursul de Aur la Berlin, și de „I Daniel Blake”, film laureat cu Palme d’Or, proiectat în premieră în România.

Potrivit organizatorilor, încasările obține din biletele pentru pelicula „I Daniel Blake” vor fi donate campaniei „Auzul e un dar, nu-l ignora!”, o inițiativă a Televiziunii Române și a Radio România, în parteneriat cu Asociația Audiologilor din România și cu Societatea Română de Otorinolaringologie Pediatrică, prin care maternitățile din România vor fi dotate cu aparatura necesară screening-ului auditiv.

La ediția de anul acesta a Les Films de Cannes a Bucarest, noile producții semnate de Nae Caranfil, Radu Jude, Adrian Sitaru sau Igor Cobileanski vor putea fi vizionate pentru prima dată în Capitală, la Cinema Muzeul Țăranului, în prezența echipelor.

Comedia lui Nae Caranfil „6,9 pe scara Richter” va rula vineri, 21 octombrie, de la 21,00, în prezența regizorului. Filmul va fi lansat anul viitor în cinematografe.

Cu o lună înaintea premierei oficiale va fi prezentat și „Inimi cicatrizate”, în regia lui Radu Jude, o adaptare liberă după opera lui Max Blecher, recompensată cu Premiul Special al Juriului la Festivalul de la Locarno.

Cinefilii au ocazia să vadă primii și „Fixeur”, al lui Adrian Sitaru, proiectat de curând la cel mai mare festival din America de Nord, Toronto IFF, precum și la Tokyo IFF.

În avanpremieră va rula și „Afacerea Est”, regizat de Igor Cobileanski, precum și „Anișoara”, filmul Anei Felicia Scutelnicu (Panihida), care a cucerit recent publicul și presa la Festivalul de la San Sebastian, în competiția New Directors, și la Filmfest Munchen.

Monica Lăzurean-Gorgan își va prezenta în avanpremieră — cu intrare liberă — „Doar o răsuflare”, desemnat Cel mai bun documentar la Festivalul de la Sarajevo în această vară.

Dintre filmele toamnei, spectatorii vor putea urmări „Două lozuri” (r. Paul Negoescu), dar și cele trei producții românești care au fost proiectate la Cannes 2016: „Sieranevada” (r. Cristi Puiu), „Câini” (r. Bogdan Mirică), distins cu Premiul criticii — FIPRESCI în Un Certain Regard, și „Bacalaureat” (r. Cristian Mungiu), câștigătorul Premiului de regie (ex aequo) la Cannes.

Festivalul se va deschide pe 14 octombrie cu comedia „Toni Erdmann”, în prezența regizoarei Maren Ade.

Renumitul cineast francez Olivier Assayas se va întâlni cu publicul la premiera noului său film, „Personal Shopper”, premiat pentru regie (ex aequo) la Cannes, și va susține un masterclass cu intrare liberă la UNATC pe 21 octombrie, de la ora 11,00.

Totodată, criticii de film Pascal Merigeau (Nouvel Observateur) și Michał Oleszczyk (Rogerebert.com), unul dintre cei mai cunoscuți critici polonezi, vor introduce și modera discuții cu invitații festivalului.

La București vor sosi și regizorul francez Alain Guiraudie, cu „Rester Vertical”, considerat filmul-șoc al ediției de anul acesta a Festivalului de la Cannes, regizorul israelian Eran Kolirin, cu „Beyond the Mountains and Hills”, finlandezul Juho Kuosmanen, al cărui debut, „The Happiest Day in the Life of Olli Maki”, a câștigat Premiul Un Certain Regard și este propunerea Finlandei la Oscar, și Mehmet Can Mertoglu, distins cu Prix Revelation France 4 în Semaine de la Critique pentru „Album”.

Filmele vor putea fi văzute la CinemaPRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului și Sala Auditorium a MNAR.

La ediția din acest an a Les Films de Cannes a Bucarest, pentru prima dată, vor avea loc proiecții concomitente cu filmele selectate și la Cluj-Napoca, Iași și Timișoara.

Foto: Les Films de Cannes a Bucarest, Ziua de Aur – filmedefestival.ro

05
/07
/22

Minionii (ființe mici, galbene, cilindrice, cu unul sau doi ochi acoperiți de ochelari, care vorbesc limba „minioneză” pe care doar maleficul lor stăpân, Gru, pare s-o stăpânească la perfecție) și-au câștigat celebritatea binemeritată și au ajuns, iată, cap de afiș al celui de-al doilea lungmetraj dedicat poveștii lor.

05
/07
/22

Adaptarea lui Xavier Giannoli a romanului lui Honoré de Balzac despre ambiții literare și corupția din media în Parisul secolului XIX ajunge în cinema din 8 iulie, distribuit de Independența Film. Prezentat în premieră internațională la Festivalul de la Veneția și câștigător a șapte premii César, printre care și premiul pentru cel mai bun film, Iluzii pierdute reunește în distribuție nume cunoscute precum Cécile de France, Xavier Dolan sau Gérard Depardieu.

04
/07
/22

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) revine la Sibiu, între 7 și 10 iulie. Este al 16-lea an în care TIFF aduce la Sibiu cele mai așteptate și premiate producții ale sezonului. Peste 25 de filme în premieră și cine-concerte vor avea loc în două spații outdoor, dar și în cinema. TIFF Sibiu se va desfășura în Piața Huet (toate evenimentele de aici vor avea intrare liberă), în Habermann Markt / Piața Habermann și la Cine Gold. Sloganul ediției este „Make Films, Not War”, un răspuns al organizatorilor față de războiul din Ucraina și un îndemn la creație, nu la distrugere.

04
/07
/22

Prezentarea filmului “R.M.N.” (2022) cu participarea regizorului Cristian Mungiu, proiecţia unei versiuni restaurate a capodoperei “Evanghelia după Matei” (1964), în anul centenarului Pier Paolo Pasolini, şi o dezbatere despre Václav Havel prilejuită de apariţia unui film biografic şi de traducerea în română a unei culegeri de discursuri şi texte ale fostului preşedinte ceh se numără printre evenimentele speciale de la a noua ediţie a Festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 14-17 iulie la Timişoara.

30
/06
/22

Festivalul longeviv și cu tradiție din Piatra Neamț aduce, deja de 14 ani, în fața cinefililor, filme documentare și scurtmetraje create de regizoare și regizori aflați la începutul carierei lor în cinematografie.

24
/06
/22

În sala cinematografului Victoria din Cluj-Napoca, în cadrul secțiunii competiționale a Festivalului Internațional de Film Transilivania (TIFF, 17-26 iunie), este proiectat „The Last Execution“. În prima scenă a filmului, actorul Lars Eidinger, care joacă rolul medicului Werner Teske, se află pe bancheta din spate a unei dube a poliției politice din Germania de Est.

23
/06
/22

Sâmbătă, 25 iunie, Asociațiile Bloc Zero și MaiMultVerde organizează o seară de film pentru toate vârstele pe insula de pe Lacul Morii, dublată de un picnic comunitar și o discuție despre reamenajarea sustenabilă a spațiilor verzi din București.

22
/06
/22

„Elvis“, filmul lui Baz Luhrmann despre cel mai bine vândut cântăreț solo al tuturor timpurilor, e alegerea perfectă pentru entertainment de calitate, în această vară.

22
/06
/22

INTERVIU Prezent la Cluj-Napoca pentru TIFF, regizorul Eran Kolirin vorbeşte într-un interviu pentru Ziarul Metropolis despre ce înseamnă să faci, ca cineast israelian, un film bazat pe o carte a unui scriitor palestinian despre viaţa arabilor care sunt cetăţeni ai Israelului.

20
/06
/22

Poate cel mai bun film nou văzut în primele trei zile de TIFF e "Rimini" (2022), realizat de austriacul Ulrich Seidl - portretul sarcastic al Europei prin povestea unui cântăreţ austriac eşuat care performează pentru pensionari în hoteluri semi-pustii din celebra staţiune italiană care dă titlul.

18
/06
/22

Cluj-Napoca e, zilele astea, orașul ideal. După cum ar spune un clasic în viață: „pentru că… din seria filmelor“. Pentru că… TIFF și pentru că… festival. Mare. Frumos. Prietenos. Aventuros. Și alte cuvinte care se termină la fel de spectaculos – spumos, delicios, tiffelicious.