„Les lettres roumaines”, la Salon du livre de la Paris
https://www.ziarulmetropolis.ro/les-lettres-roumaines-la-salon-du-livre-de-la-paris/

„Les lettres roumaines” este genericul sub care site-ul celei de-a 33-a ediţii a Salonului de Carte (Salon du livre) de la Paris omagiază prezenţa României în calitate de invitat de onoare al prestigioasei manifestări a oamenilor de carte din întreaga lume.   Organizatorii amintesc „frumoasa colecţie” a celor 27 de autori români „descoperiţi” de editorii […]

Un articol de Andrada Văsii|6 februarie 2013

„Les lettres roumaines” este genericul sub care site-ul celei de-a 33-a ediţii a Salonului de Carte (Salon du livre) de la Paris omagiază prezenţa României în calitate de invitat de onoare al prestigioasei manifestări a oamenilor de carte din întreaga lume.

 

Organizatorii amintesc „frumoasa colecţie” a celor 27 de autori români „descoperiţi” de editorii francezi.

„Pentru ediţia a 33-a, Târgul de Carte prezintă literele româneşti. În 2013, vizitatorii Târgului vor putea descoperi o selecţie frumoasă de 27 de autori români, inclusiv o duzină de scriitori descoperiţi în 2012 de către editorii francezi: eseişti de anvergură europeană, autori de romane grafice (n.r bandă desenată), dramaturgi cu un ton puternic şi revigorant, poeţi şi romancieri cu un ochi ascuţit aspra societăţii româneşti”.

Printre autorii menţionaţi se numără Gabriela Adameşteanu; Radu Aldulescu; Mircea Cărtărescu; Florina Ilis; Norman Manea; Dumitru Ţepeneag; Eugen Uricaru; Varujan Vosganian; Ana Blandiana; Matei Vişniec; Lucian Boia; Gabriel Liiceanu; Andrei Oişteanu, Andrei Pleşu ş.a.

Sunt amintite şi multiplele evenimente organizate de Centrul Naţional al Cărţii, Institutul Cultural Român (ICR) şi Institutul Francez, în cadrul pavilionului românesc de 400 metri pătraţi. Acesta va găzdui o librărie unde vor putea fi descoperite numeroase opere ale autorilor români în limbile română şi franceză şi un spaţiu de dezbatere, pe scena căruia scriitorii români vor putea realiza un schimb de idei cu confraţii lor francezi sau cu publicul asupra literaturii române clasice şi contemporane sau pur şi simplu asupra actualităţii.

În acelaşi cadru, publicul francez va putea viziona scurtmetraje care prezintă viaţa unor personalităţi marcante ale literaturii române, dar şi numeroase manifestări conexe – expoziţii, performance-uri, concerte, prezentări de modă.

Nu în ultimul rând, site-ul Salon du livre de la Paris menţionează întâlnirile profesionale dintre reprezentanţi ai distribuţiei cărţii din România, editorii români şi cei francezi pe care ICR le va organiza în parteneriat cu Institutul Francez din Bucureşti, ca şi cele cu scriitori români încă necunoscuţi marilor case de editură franceze.

Sursa: Agerpres

30
/07
/23

Asociația One World Romania şi centrul Mediawise Society duc educaţia media şi filmul documenar în mai multe biblioteci din România, activându-le ca hub-uri culturale și semnalând utilitatea lor ca noduri accesibile ale cunoașterii.

28
/07
/23

Cine sunt eu în relație cu tine, pe care te iubesc dar adesea abia te cunosc? Cum se modifică percepția asupra realității în funcție de ce reușim să înțelegem fragmentat din ea? O poveste despre ceea cine suntem și ce devenim în funcție de ceea ce (nu) știm, în relațiile noastre.

27
/07
/23

A 80-a ediţie a prestigiosului Festival de Film de la Veneţia se anunţă una promiţătoare, cel puţin pe hârtie: nume mari al cinematografiei mondiale concurează pentru Leul de Aur, iar secţiunile necompetiţionale includ la rândul lor cineaşti celebri.

27
/07
/23

În perioada 11 – 16 august 2023, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, Programul Național Cantus Mundi și Primăria Municipiului Constanța invită publicul la seria de evenimente desfășurate sub egida „Ave Maria”, pe Faleza Cazinoului din Constanța.

27
/07
/23

The Strizzers anunță lansarea single-ului cu numărul 4, în data de 28 iulie 2023. În prima parte a zilei, piesa va fi publicată pe platformele de streaming, urmând ca seara, începând cu ora 19:30, să aibă loc concertul de lansare în The Pub Universității.

27
/07
/23

August Film este o companie nouă de distribuție a cărei misiune este să aducă publicului din România filme care spun povești personale, filme care au curajul să vorbească despre subiecte incomode, păstrându-și în același timp abordarea umană, plină de emoții autentice, cu care te poți identifica ușor, filme care inspiră - pe scurt, filme pe care cineva le-ar recomanda oamenilor pe care-i iubește.

27
/07
/23

Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL va fi deschis anul acesta de cel mai nou film al câștigătorului primului trofeu al său. În 2004, la prima ediție, filmul câștigător al competiției de lungmetraj era „Buongiorno, note” în regia lui Marco Bellocchio care revine pe marele ecran de la Sfântu Gheorghe, după douăzeci de ani, cu „Kidnapped” – povestea unui tânăr evreu răpit și convertit la catolicism în 1858.

27
/07
/23

Corina Chiriac, una dintre legendele muzicii românești, va urca în septembrie pe scena celui mai important eveniment din industria muzicală - Mastering The Music Business. Aceasta va sta de vorbă cu Dan Fințescu, unul dintre organizatorii MMB și moderatorul principal al evenimentului, cu care va povesti despre cei 50 de ani de carieră, despre momentele definitorii, despre decizii, inspirație și dificultăți, despre succes și lumea artistică a anilor trecuți.

26
/07
/23

Toamna se numără... serialele audio, bineînțeles. În perioada 15.09.2023 – 30.10.2023, Asociația Șangri-La Artistic Ground în co-producție cu Societatea Română de Radiodifuziune - Teatrul Național Radiofonic lansează Orbis, serial audio care spune povestea unui grup de jurnaliști ce luptă împotriva unui sistem corupt, înțesat de mistere și întorsături neașteptate de situație.