Lia Bugnar: „La Teatrul Metropolis nu vor mai fi actori pe scenă și spectatori în sală“
https://www.ziarulmetropolis.ro/lia-bugnar-la-teatrul-metropolis-nu-vor-mai-fi-actori-pe-scena-si-spectatori-in-sala/

Într-un comentariu pe pagina ei de Facebook, Lia Bugnar explică foarte simplu care este situaţia de criză de la Teatrul Metropolis. Redăm mai jos comentariul acesteia.

Un articol de Ziarul Metropolis|5 aprilie 2022

„Actorii care jucam la Metropolis n-am fost platiti din octombrie (acum cateva zile am primit o mica suma din ce ni se datora pentru o gramada de spectacole jucate) pentru ca bugetul dat de primarie a taiat exact banii pentru colaboratori. A dat doar pentru platit lumina, gaz si angajatii teatrului (tehnic si contabila etc, teatrul fiind de proiect, nu are trupa de actori angajati, doar colaboratori). Deci a transformat Metropolisul intr-o cladire si atat, privandu-l de posibilitatea de a plati exact oamenii care fac o cladire sa fie teatru.

In felul asta, teatrul a acumulat o datorie de un milion o suta de mii fata de actorii colaboratori. Bugetul pe anul asta este de un milion. Deci nici macar cat sa plateasca TOATE datoriile de pana acum. Despre jucat in viitor nu mai poate fi vorba, pentru ca George Ivascu nu va mai lasa actorii sa joace spectacole pe care deja stie ca nu are cu ce sa le plateasca. Asta inseamna sa inchizi DE FACTO un teatru.

Nicusor Dan a trimis o comisie de specialisti pentru evaluarea activitatii manageriale a lui George Ivascu (a trimis la toate teatrele). In comisie erau si cativa oameni de la primarie, printre care si doamna Punga, sefa de cabinet a lui Nicusor Dan. Intrebarea pe care a pus-o aceasta femeie a fost de ce n-au fost premiere in 2020. Raspunsul a fost „Pai, n-am avut buget nici sa platesc actorii pentru spectacolele in care jucau deja, de unde premiere?” Si doamna a spus „Pai, aveti trei regizori angajati in teatru!” „Unde, doamna, am? N-am personal artistic angajat. Suntem teatru de proiect.” „Cum n-aveti? Ia uitati aici!” Si i-a aratat pe organigrama trei nume in dreptul carora aparea „regizor tehnic”. Erau trei regizori tehnici, da? Regizorul tehnic este seful masinistilor, are grija sa se puna decorul cum trebuie, anunta actorii cand au spectacole, de-astea. Ca sa intelegi nivelul de pregatire al oamenilor care au venit sa dea note pentru activitatea manageriala a unui teatru de proiect. Nu numai ca n-aveau nici cea mai vaga idee ce inseamna un teatru de proiect, dar nu stiau nici macar cum functioneaza un teatru de orice fel. Ce inseamna un regizor tehnic, o cabiniera, o contabila, un colaborator.

Si, in caz ca intrebi si asta, Nicusor Dan stie lucrurile astea, i le-am spus. A zis, OK, lasati-ma sa ma interesez, dupa care n-a mai raspuns la telefon. Si a trimis acest buget pentru anul asta, buget care e cu o suta de mii mai mic decat datoriile pe anul trecut. Te-am lamurit? Inca un detaliu, daca tot m-ai pornit, Ivascu, pentru ca nu a mai putut programa spectacole luni intregi, a oferit teatrul spectacolelor de absolventa si master de la UNATC, sa-si tina acolo reprezentatiile, sa-i vada si pe ei lumea, cu intrare gratuita. Doamna Punga a spus ca e „conflict de interese, ca Ivascu este implicat in activitatea UNATC si face un serviciu scolii”. I-am spus-o si pe-asta lui Nicusor Dan care a zis „Da’ asta-i un lucru foarte bun, ca studentii sa joace acolo, daca li se da ocazia. Lasati-ma sa ma interesez.”

CITIȚI ȘI Scrisoare deschisă a echipei Teatrului Tineretului „Metropolis” către publicul spectator 

Dupa care a bagat capul in nisip ca strutul si n-a mai raspuns la telefon. Avusesem certitudinea ca nu are idee ce se intampla, dar, dupa ce a stat o ora pe telefon cu noi si a luat un curs intensiv despre ce inseamna teatru de proiect, a pus intrebari punctuale la care i s-a raspuns in cele mai mici detalii, a ales sa nu mai raspunda la telefon. O sa-i scriem o scrisoare publica, nu ca ne-am face vreo iluzie ca ii pasa real de ce se intampla cu teatrul romanesc. Da’ macar pentru simetrie, pentru echilibru. La cat am putut sa urlam toti pentru el in campanie, cred ca aceia pe care i-am influentat au dreptul si la epilog“, a scris Lia Bugnar, actriță, dramaturg și regizoare.

Reacția lui Nicușor Dan

🔴Dezmint categoric o știre falsă care circulă de ieri pe Internet: Teatrul Metropolis NU se închide!
🟢Ce se închide, însă, e robinetul risipei. Sunt în această perioadă controale și evaluări la teatrele bucureștene din subordinea PMB, inclusiv evaluări ale conducerilor.
🟢O chestiune adiacentă: e regretabil că trei dintre directorii de teatru care de-a lungul vremii au incriminat lipsa de transparență în evaluarea managementului nu și-au dat acordul ca evaluările să fie publice, în format online.
🟢Am fost și rămân susținător al culturii, dar, în același timp, nu voi renunța la ideea de a pune în ordine teatrele, chiar dacă asta nemulțumește. Aș fi preferat să nu vorbesc încă despre acest subiect, fiindcă evaluările la teatre sunt în desfășurare, dar știrile false trebuie combătute. Voi da mai multe detalii după încheierea evaluărilor.

„Nu mai dezmintiti categoric domnule Nicusor Dan! Ati incalcat legea si stiti asta foarte bine. Nu ati respectat un buget APROBAT, ati trimis luna de luna sume mult mai mici decat cele APROBATE de primarie, astfel incat noi, actorii colaboratori de la Metropolis nu am fost platiti din octombrie. Teatrul a acumulat datorii de 1 milion o suta de mii de lei fata de 306 colaboratori. Un teatru de proiect, teatru fara trupa angajata, nu poate supravietui daca-i taiati finantarea pentru colaboratori. Stiti aceste lucruri, vi le-am spus personal. Ati si parut ca intelegeti. Bugetul pe 2022 asigura doar functionarea teatrului ca o cladire goala si face imposibila orice colaborare artistica. Ati reusit sa transformati un teatru intr-o cladire cu lumina si gazul platite si atat. TEATRUL NU E O CLADIRE. Pe PDF-ul de pe site-ul primariei nici macar nu ati avut bunul simt de a trece datoriile pe care teatrul, din cauza dumneavoastra, le-a acumulat. Macar taceti din gura si lasati-ne in durerea noastra, ca am fost fraieri si v-am votat!“, a replicat Lia Bugnar.

Despre ancheta de la Metropolis

Lia Bugnar: „Oameni buni, circula sintagma asta cu „Nicusor face o ancheta la Metropolis” si de-aia fac astia scandal. „Bravo, Nicusor, asa le trebuie, ca-si bateau joc de banu’ public cu nemiluita!” Sa ne intelegem, Nicusor Dan nu face nicio ancheta. Niciuna. Ce se intampla este evaluarea anuala a activitatii managerilor de teatru. Anuala, da? A facut-o fiecare primar, an de an, la toate teatrele, in acelasi timp. E ca teza, ca bacu’, nu e un bau-bau, nu vine ca o surpriza neplacuta. E o evaluare la care se dau note, exact ca la scoala. Deci Nicusor Dan nu e acest Vlad Tepes care le arata el lor. Nu. Face, ca fiecare primar dinaintea lui, evaluarea anuala, obligatorie prin lege. Tot prin lege, este obligatoriu ca aceasta comisie de evaluare sa fie alcatuita din reprezentanti ai primariei si experti in management cultural. Acesti reprezentanti ai primariei, tre’ sa se priceapa si ei la asta, un pic macar, ca sa poata evalua activitatea manageriala a unui teatru. Anecdota zilei vine de la doamna Punga, fosta sefa de cabinet a domnului primar si actual administrator al Bucurestiului care, membra de vaza a acestei comisii, a intrebat indignata de ce regizorii tehnici din teatru nu au regizat spectacole. Si cu asta am incheiat subiectul „anchetei” de la Metropolis in urma careia se inchide teatrul. Teatrul nu se inchide. Ramane deschis. Atata ca nu vor mai fi actori pe scena, spectatori in sala, reflectoare aprinse, repetitii, decoruri montate. Nimic din toate astea, pentru ca primaria nu a dat niciun ban pentru sustinerea spectacolelor viitoare, doar pentru plata datoriei deja acumulate fata de actori si nici aia toata. Deci, in afara de actori pe scena si spectatori in sala, totul va fi exact ca inainte la Metropolis.“

18
/09
/12

În 1783, a încetat din viaţă matematicianul şi fizicianul Leonhard Euler (teoria mişcării planetelor şi cometelor); este considerat fondatorul calculului variaţional (n. 15 aprilie 1707)   1831 – A încetat din viaţă poetul Vasile Cârlova (poeziile: „Înserare”, „Ruinurile Târgoviştii”) (n. 4 februarie 1809) 1883 – S-a inaugurat, la Bucureşti, „Expoziţia cooperatorilor din ţară”, exclusiv cu […]

17
/09
/12

Prima ediţie a Săptămânilor Filmului Românesc se va desfăşura în perioada 19 septembrie – 9 octombrie 2012 la Cinematograful Odyssée din Strasbourg, şi este organizată într-un moment aniversar de către Odyssée şi Asociaţia Studenţilor Români din Strasbourg, cu sprijinul Institutului Cultural Român Bruxelles, informează un comunicat de presă al ICR Bruxelles. „Cu ocazia împlinirii a […]

17
/09
/12

Cea de-a X-a ediţie a Târgului Gaudeamus Carte Şcolară, organizat de Radio România, în parteneriat cu Uniunea Editorilor din România şi Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, se va desfăşura, în perioada 17 – 25 septembrie, în incinta unui pavilion expoziţional amplasat în Parcul Tineretului din Bucureşti. Potrivit unui comunicat transmis luni de Serviciul Comunicare al […]

17
/09
/12

Mai multe filme ce aparţin cinematografiei est-europene şi au obţinut premii în competiţiile de gen, vor fi proiectate pentru publicul din Bucureşti la cea de-a opta ediţie a Romania International Film Festival (Ro-IFF). Evenimentul, ce va avea loc în perioada 27 septembrie şi 7 octombrie, la Sala Union (Paul Călinescu) a Cinematecii Române, Muzeul Naţional […]

17
/09
/12

1787 – A fost adoptată Constituţia Statelor Unite ale Americii (în vigoare şi astăzi), document ce proclamă SUA stat federal, având ca formă de guvernământ republica prezidenţială.   1821 – A încetat din viaţă Gheorghe Lazăr, întemeietorul învăţământului modern românesc; a fost iniţiatorul şi conducătorul primei şcoli în limba română, „Şcoala de la Sfântul Sava” […]

17
/09
/12

„Zilele culturii armene la Muzeul Satului” vor fi găzduite în perioada 21-23 Septembrie, de Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, informează Uniunea Armenilor din România (UAR), într-un comunicat transmis luni, 17 septembrie.   Cu această ocazie Muzeul Satului va fi animat de spectacole de muzică şi dansuri tradiţionale armeneşti, acestea fiind completate de expoziţii de […]

17
/09
/12

Liviu Pop, ministrul delegat pentru dialog social, susţine, într-un mesaj adresat elevilor, părinţilor şi profesorilor, că anul şcolar ce se deschide „aduce ceva nou”, şi anume clasa pregătitoare şi bacalaureatul profesional, recunoscând că mai sunt multe de rezolvat în sistemul educaţional.   În opinia ministrului Liviu Pop, deschiderea anului şcolar este, şi va fi întotdeauna, […]

17
/09
/12

n. 04/05/1977 Universitatea de Arta Teatrala si Cinematografica "I. L. Caragiale" Bucuresti, Facultatea Actorie WebSite: www.cristianaraduta.ro culoare par: blond; culoare ochi: caprui; inaltime: 1,70 cm; greutate: 52 kg

14
/09
/12

Tabloul „Ciobăniţă” de Nicolae Grigorescu, prezintă o femeie deghizată în haine de cioban şi va fi scoasă la licitaţie de casa Artmark, pe 25 septembrie, la Ateneul Român din Bucureşti.   Portretul ciobăniţei este propus colecţionarilor de artă la Licitaţia de Impresionism şi Postimpresionism organizată de Artmark pe 25 septembrie. Alături de aceasta, va fi […]

14
/09
/12

Expoziţia „Childhood. Remains and Heritage/ Copilăria. Rămăşiţe şi patrimoniu”, organizată în cadrul proiectului european cu acelaşi nume, finanţat prin programul Cultura 2007-2013, va fi prezentată, în cadrul unui itinerariu european susţinut de Institutul Cultural Român, la Paris.   În perioada 12-30 septembrie, Institutul Cultural Român de la Paris găzduieşte muzeul copilăriei: un melanj inedit de […]

14
/09
/12

În 1321, a încetat din viaţă poetul Dante Alighieri, creator al limbii literare italiene; este autorul primei capodopere a literaturii moderne europene: “Divina Comedie”, şi a romanului “Viaţa nouă”, considerat primul roman autobiografic din literatura universală (n. 1265).   1769    – S-a născut Alexander von Humboldt, explorator şi geograf, unul dintre ultimii mari savanţi de […]

14
/09
/12

Catherine, soţia prinţului William, a rostit primul său discurs oficial în străinătate joi, în Malayezia, în cadrul celei de-a doua etape a unui amplu turneu Asia-Pacific menit să finalizeze „ucenicia” regală a ducesei de Cambridge, informează AFP. „A le oferi copiilor şi familiilor lor un loc unde să se bucure de sprijin, de îngrijire pentru […]

14
/09
/12

Filmele Despre oameni şi melci, Campania şi Resident Evil: Răsplata au premiera pe marile ecrane în acest sfârşit de săptămână. A treia ediţie a Nopţii Albe a Filmului Românesc are loc vineri seara la Bucureşti şi, pentru al doilea an consecutiv, la Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara. O expoziţie cu lucrări semnate de Gustav Klimt, realizate […]

14
/09
/12

Teatrul Metropolis vã invitã sâmbãtã, 15 septembrie, la ora 19:00 sã luaṭi parte la premiera spectacolului Jubileul, de Jean-Marie Chevret şi Michèle Ressi. Având-o în rol principal pe Maia Morgenstern şi beneficiind de îndrumarea regizoralã a lui Radu Beligan, piesa promite a fi un adevãrat spectacol. Autenticitatea piesei şi intensitatea la care este jucatã sunt […]

14
/09
/12

Selecţia celor mai de succes filme româneşti va fi prezentată vineri, în 15 spaţii din patru oraşe din ţară – Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara şi Iaşi, în cadrul Nopţii Albe a Filmului Românesc.   Potrivit organizatorilor, programul evenimentului cuprinde atât producţii de toate genurile realizate de cineaşti din toate generaţiile, dar nu vor lipsi nici animaţiile […]

14
/09
/12

TVR a anunţat joi printr-un comunicat  suspendarea Canalului TVR Cultural, începând cu data de 15 septembrie 2012, ora 23,59. „Măsura a fost dispusă joi, 13 septembrie 2012, prin Ordin al Preşedintelui-Director General al SRTv, Claudiu Săftoiu, în contextul situaţiei financiare critice a Televiziunii Române”, precizează comunicatul. Comunicatul Televiziunii Publice menţionează că decizia este parte a […]