Lia Manţoc, la Nocturnele TVR 1
https://www.ziarulmetropolis.ro/lia-mantoc-la-nocturnele-tvr-1/

„Vorbesc urât, spun lucrurilor pe nume, vorbesc direct şi creez neplăceri” – Lia Manţoc. Echipa emisiunii Nocturne are plăcerea şi onoarea să prezinte luni, în ultima ediţie a sezonului, un artist excepţional, care, de obicei, nu dă interviuri. Marina Constantinescu a reuşit, după mulţi ani, să aducă la TVR 1 lumea scenografei Lia Manţoc, un om care şi-a creat întreaga carieră plecând de la libertatea interioară. Ediţia Nocturne a cărei invitată este Lia Manţoc se difuzează pe 20 iunie, de la 00.15, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

Un articol de Petre Ivan|17 iunie 2016

Şi-a construit întreaga carieră punând pe primul loc libertatea interioară. Scenografa Lia Manţoc este invitata Marinei Constantinescu la Nocturne. Ediţia poate fi urmărită luni, 20 iunie, la TVR 1, TVR HD şi TVR+

Povestea ei de viaţă începe simplu, complet diferit de ceea ce avea să urmeze în viaţa ei. O tânără din Caracal pleacă spre Bucureşti, pentru a da admiterea la Institutul Nicolae Grigorescu. Avea cu ea doar talentul la desen, moştenit de la mama, şi nicio idee despre ce înseamnă scenografia.

Lia Manţoc

Lia Manţoc

„Vorbesc urât, spun lucrurilor pe nume, vorbesc direct şi creez neplăceri”, îşi face artista portretul în câteva cuvinte.

Întreaga viaţă a Liei Manţoc a stat sub semnul întâmplării. Ceea ce s-a dovedit un lucru excepţional pentru ea a fost să treacă în plan secund greutăţile, frigul şi neajunsurile unei epoci în care doar creaţia putea umple astfel de goluri: „Tot timpul căutam. Pentru că nu era nimic. Am făcut costume chiar şi din perdele vopsite”, spune scenografa.

De-a lungul timpului, Lia Manţoc a provocat, a intuit şi a visat alături de mari regizori: Vlad Mugur, Cătălina Buzoianu, Andrei Lia ManţocŞerban, Tompa Gabor, Silviu Purcărete şi mulţi alţii.

Lia Manţoc nu este un invitat comod. Ca amfitrion, trebuie să ştii mai multe lucruri decât îşi poate aminti ea. Pentru că ea, Lia, a uitat de trecut uitându-se la viitor. În plus, modestia caracteristică marilor valori o va înfrâna mereu să vorbească despre propria persoană. – Marina Constantinescu

Întâlnirea dintre Marina Constantinescu şi Lia Manţoc are loc în Nocturne, pe 20 iunie, de la 00.15, la TVR 1, TVR HD şi TVR+. Ediţia poate fi revăzută tot la TVR 1 marţi, 21 iunie, de la 17.00.

Întreaga colecţie de emisiuni Nocturne poate fi vizionată online pe www.tvrplus.ro, iar cei interesaţi pot interacţiona cu echipa emisiunii pe pagina de Facebook.

Foto: Lia Manţoc, Nocturne –  facebook.com/NocturneTVR.

05
/10
/15

12 dintre filmele care s-au întors cu trofee de la Cannes pot fi văzute pentru prima dată în România între 23 și 29 octombrie, la Les Films de Cannes à Bucarest. Laureatul cu Palme d’Or și marii câștigători ai premiilor pentru regie, scenariu, interpretare, Camera d’Or sau Un Certain Regard vor aduce la Cinema Studio, Elvire Popesco și Cinema PRO o frântură din agitația și entuziasmul provocate la Cannes.

05
/10
/15

Marius Manole, unul dintre cei mai apreciaţi actori ai momentului a împlinit, ieri, 37 de ani. Se spune despre el că este actorul răsfăţat de critici şi adorat de public, însă toate acestea i se datorează talentului şi ambiţiei pe care le posedă din plin.

04
/10
/15

Vă era dor de glumele lui Jerry Seinfeld? Acum le puteți găsi și în varianta scrisă, în volumul „Seinfeld. Pe limba mea”, apărut la Editura Allfa.

04
/10
/15

Un grup de artiști din domenii diferite vă prezintă lansarea EXOD 2.0 #jocdesocietate – o instalație performativ-documentară despre situația mamelor românce plecate la muncă în Italia.

03
/10
/15

Uniunea Muzicienilor Interpreți din România organizează duminică, 4 octombrie 2015, la Sala Mică a Ateneului Român, începând cu ora 18, cea de-a V-a ediție a Galei Premiilor UNIMIR. Evenimentul ce are loc cu ocazia Zilei Internaționale a Muzicii premiază valori confirmate din mediul cultural românesc.

02
/10
/15

“Pân’ la rai”, un proiect de excelență, aplaudat pe scene prestigioase și inclus pe coloana sonoră a unui film internațional aspirant la Oscar, va fi prezentat, în ediție excepțională, pe scena Teatrului Odeon din București, vineri, 16 octombrie, de la ora 19.00.

02
/10
/15

Marți, 6 octombrie, de la 19:00, Revista de Povestiri organizează la Cărturești Verona a patra întâlnire a clubului de lectură Pop-up Stories, care are în centru romanul „Deadline”, de Adina Rosetti. Invitații care vor discuta despre experiențele lor legate de temele cărții sunt Cristina Ion și Bülent Duagi.

02
/10
/15

După o primă ediție primită cu entuziasm atât de iubitorii de muzică clasică, cât și de critici, primul proiect de talie internațională din România ce aduce un omagiu excepționalei pianiste de origine română Clara Haskil, Festivalul Internațional de Muzică Clasică Clara Haskil (FICH) continuă și în acest an la Sibiu, între 26 octombrie și 2 noiembrie, în Sala Thalia a Filarmonicii.

02
/10
/15

Azi începe ediția a cincea a Maratonului Teatrului Independent - Bucharest Fringe, eveniment ce durează 10 zile: peste 30 de spectacole de teatru independent în peste 10 spații de teatru independent din București, la TNB, Odeon sau Centrul Dansului. 

02
/10
/15

A 10-a ediție Anim'est se deschide oficial astăzi, la Cinema Studio, de la 20.00. Sunteți invitați să vizionați docu-drama Muntele Magic, în regia Ancăi Damian, precedată de un recital extraordinar susținut de Alexander Bălănescu.

02
/10
/15

Frumoasă, răsfățată și bogată, Marthe Richer își împărțea timpul între frecventarea saloanelor epocii, terenul de sport și cel de aviație aviație, în Parisul din vremea Belle Époque. Crezând că-și poate salva frații, acceptă să devină spion dublu după moartea pe front a soțului său, în Primul Război Mondial.

02
/10
/15

La aproape cincisprezece ani de la succesul romanului Simion Liftnicul, Petru Cimpoeşu, unul dintre prozatorii de primă linie ai ultimilor ani, ne face cunoştinţă cu Celălalt Simion, într-o poveste plină de surprize şi umor. Romanul a apărut în colecţia „Fiction Ltd.” a Editurii Polirom şi este disponibil din această săptămînă în librăriile din ţară şi pe www.polirom.ro.