Liceenii pornesc în odiseea către Planeta Cinema
https://www.ziarulmetropolis.ro/liceenii-pornesc-in-odiseea-catre-planeta-cinema/

”Filme pentru liceeni” este locul în care filmele bune se simt ca la ele acasă. Anul acesta, elevii şi cadrele didactice din 13 oraşe vor viziona filmul de debut al regizorului Mathieu Vadepied,”Trăieşte din plin”/ ”La vie en grand”: un film fulminant, care alternează între realismul şi fantezia unui ghetto parizian.

Un articol de Liliana Matei|29 Februarie 2016

În plus, liceenii vor porni împreună cu profesorii în odiseea către “Planeta Cinema” și vor explora diversitatea cinematografică a producțiilor de pe mapamond.

”Trăiește din plin” urmărește povestea lui Adama, un adolescent de 14 ani, care face parte dintr-o familie de imigranți. El locuiește cu mama lui într-un apartament mic de două camere din suburbiile pariziene. Adama nu este foarte bun la școală, deși are potențial mare. Împreună cu Mamadou, care este mai tânăr decât el, Adama încearcă să schimbe traiectoria vieților lor de până acum. Sărăcia din ghetto-ul parizian îi impinge pe cei doi să își dorească altceva și riscurile încep să se ivească. Scopul scuză oare mijloacele sau mijloacele scuză scopul?

Filmul sondează în fragilitatea și intensitatea unei adolescențe marginale. Deși este o dramă, regizorul semnalează pe alocuri energia pozitivă de care dau dovadă tinerii. Adama poate fi perceput într-un proces fericit de metamorfozare, șansă rară în viața unui copil care provine dintr-un mediu defavorizat.

Regizorul menționează ,,tema aceasta rezonează foarte puternic pentru mine, când cineva își ridică întrebări existențiale și încă nu a ajuns la maturitate. Am explorat o situație socială dificilă: atunci când un copil vede cum părinții se confruntă cu minusurile vieții de zi cu zi și cum nu au instrumentele culturale pentru a privi către viitor”.

Elevii și profesorii care vor participa în proiect vor discuta pe baza filmului despre inegalitatea socială și diferențele culturale în contextul francez actual, despre modelul politic multiculturalist și cel asimilaționist. De asemenea, participanții vor fi provocați să reflecte la confruntările personajelor și să înțeleagă diferitele atitudini în ceea ce privește traficul și dependența de droguri.

Pornind de la acest fim, liceenii sunt invitați într-o odisee pe ”Planeta Cinema”. La clasă, elevii vor vorbi despre modul în care cinematograful s-a răspândit în lumea întreagă. Mai mult, ei sunt provocați să stabilească, într-o manieră ludică, dacă filmele reflectă realitățile specifice țărilor din care provin. De asemenea, vor descoperi ce fel de filme sunt difuzate în România, concentrându-se apoi asupra unui anumit segment din cinematograful românesc postrevoluționar.

Principalul obiectiv al lecției de cinema este sensibilizarea tinerilor cu privire la diversitatea culturală a cinematografiei și dezvoltarea interesului acestora pentru noi experiențe cinematice. Profesorul le va arăta că, în afară de filmele hollywoodiene prezente în proporție covârșitoare în sălile de cinema, există în fiecare țară o filmografie reprezentativă pentru cultura și istoria acelei țări.

”Trăiește din plin” este un film care arată cum educația este cea mai puternică armă care poate schimba lumea și cât de importantă este puterea de a discerne între bine și rău în viața de zi cu zi.

Dacă ecourile presei internationale răsună pozitiv, ” un film care vă va topi inimile”(Le Parisien), ” minunat de precis și matur”( Le Monde), ” un film despre o viață complicată, dar nu lipsită de speranță” (Les Chroniques de Cliffhanger), atunci cu siguranță  ”Trăiește din plin” o să fie primit cu aprecieri și la “Filme pentru liceeni”.
”Filmele bune se cunosc din școală”

Proiectul „Filme pentru liceeni”, rezultat al colaborării inedite dintre asociația elvețiană Lanterna Magică și Asociația Culturală Macondo are ca obiectiv dezvoltarea metodelor de învățare pentru liceeni cu vârste între 14-18 ani. Acest scop va fi îndeplinit prin proiectarea gratuită a unei selecții de șase filme premiate la nivel internațional în perioada octombrie  2015 – iunie 2016 pentru 10.000 de liceeni și prin organizarea a șase workshopuri pentru 50 de cadre didactice. Proiectul este implementat în București, Timișoara, Râșnov, Corabia, Caracal, Moinești, Moreni, Slobozia, Slatina, Toplița, Târgoviște, Râmnicu-Valcea și Giurgiu.

21
/02
/19

CRONICĂ DE FILM Cu „The Favourite” (2018), grecul Yorgos Lanthimos se instalează confortabil în zona mainstream a cinema-ului de autor. Este cel mai puțin perturbator film al său și, probabil, cel mai relaxat, chiar dacă sunt prezente toate mărcile sale stilistice. O lejeritate și o lipsă de încrâncenare binevenite.

21
/02
/19

“Charleston” (regia Andrei Crețulescu), “Dragoste 1. Câine” (regia Florin Șerban), “Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” (regia Radu Jude), “Moromeții 2” (regia Stere Gulea) și “Pororoca” (regia Constantin Popescu) intră oficial în cursa pentru trofeul Gopo la categoria Cel mai bun film. Câstigătorii vor fi anunțați în cadrul Galei Premiilor Gopo, care va avea loc marți, 19 martie, la Teatrul Național din București. Evenimentul va fi transmis live, începând cu ora 20.00, pe Film Now.

19
/02
/19

SĂ NU UCIZI, filmul co-regizat de Gabi Virginia Șarga și Cătălin Rotaru și inspirat de scandalul media care a cutremurat sistemul sanitar din România acum câțiva ani, va avea pe 1 martie premiera în cinematografele din 29 de orașe din țară.

17
/02
/19

CRONICĂ DE FILM În „Marele Dictator” (1940), Chaplin îl parodia pe Hitler. Scena jocului macabru cu globul pământesc folosit ca balon a devenit cult. Un portret sarcastic al unui om diabolic care influenţează întreaga lume face şi regizorul Adam McKay în „Vice”, o satiră la adresa fostului vicepreşedinte american Dick Cheney.

12
/02
/19

Franco Zeffirelli alături de Robert Powell pe platourile de filmare la Iisus din Nazareth (1976). Regizorul şi producătorul de film, teatru şi operă Franco Zeffirelli împlinește, astăzi, 96 de ani.

12
/02
/19

Filmat în haoticele cartiere din Liban, CAPERNAUM prezintă povestea inspirațională a unui băiețel care se luptă să supraviețuiască sorții copleșitoare. Filmul, care a luat Marele Premiu al Juriului la Festivalul de Film de la Cannes din mai 2018 (unde s-a bucurat de 15 minute de ovații în picioare), este acum considerat unul dintre concurenții principali în cursa pentru premiul Oscar pentru cel mai bun film într-o limbă străină. Capernaum intră din 8 martie (2019) în cinematografele din România.

10
/02
/19

„Când am început jucam la amatori, îl imitam pe Beligan. Doar când am dat examen la Institut, mi s-a spus «mă, tu îl imiți pe Beligan!». Și atunci mi-am dat seama și am căutat să scap de chestia asta.” , spune Victor Rebengiuc, actorul care a împlinit, astăzi, 86 de ani.

10
/02
/19

CRONICĂ DE FILM Prezentat în premieră mondială în secțiunea Forum a Festivalului de la Berlin, „Monștri.”, debutul în regia de lungmetraj al lui Marius Olteanu, este un film care tratează cu delicatețe un moment de cumpănă din relația unui cuplu din București, interpretat de Judith State și Cristian Popa.

10
/02
/19

"Învigătorul uită că se află într-o cursă, lui îi place doar să alerge." - Joe Pesci, "A funny guy", Joe Pesci, laureat al premiilor Oscar, comediant şi interpret al unor personaje extrem de volatile, într-o varietate de genuri cinematografice, născut, la Newark, New Jersey a împlinit, ieri, 76 de ani.

09
/02
/19

Actorul britanic Albert Finney, nominalizat de cinci ori la premiul Oscar şi cunoscut pentru apariţiile sale în filmele "Tom Jones", "The Dresser", "Murder on the Orient Express" şi "Erin Brockovich", a murit la vârsta de 82 de ani. Finney a combinat filmul, apariţiile TV şi scena, de-a lungul unei cariere remarcabile de şase decenii.

08
/02
/19

INTERVIU „Monștri.”, debutul regizorului Marius Olteanu, este singurul film românesc din selecția din acest an a Festivalului de la Berlin, unde a fost inclus în secțiunea Forum. Un film cu o „poveste de dragoste atipică”, așa cum o numește Marius Olteanu, care vorbește pe larg despre realizarea acestui lungmetraj ambițios.

07
/02
/19

Mâine (joi), începe, la Berlinale Palast, Festivalului de Film de la Berlin.Eevenimentul va fi deschis de actriţa Juliette Binoche, preşedinta juriului internaţional de anul acesta, Monika Grütters, ministrul german al Culturii, Michael Müller, primarul Berlinului si Dieter Kosslick, directorului Berlinalei. Cea de-a 69-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin va avea loc în perioada 7 - 17 februarie.

Page 1 of 22812345...102030...Last »