Lichtbende, în premieră în România: teatru, artă vizuală şi muzică live
https://www.ziarulmetropolis.ro/lichtbende-in-premiera-in-romania-teatru-arta-vizuala-si-muzica-live/

Programul evenimentelor ARCUB 18 ani include trei spectacole inedite, susţinute de trupa de teatru contemporan Lichtbende, din Olanda. Adresate în special copiilor, dar şi iubitorilor de show-uri multisenzoriale, reprezentaţiile artiştilor olandezi sunt o premieră pentru România, pe care scena ARCUB o oferă publicului bucureştean în serile de 18 – 21 mai, de la ora 20.00.

Un articol de Petre Ivan|17 mai 2014

Spectacolele companiei Lichtbende îmbină artele vizuale, teatrul şi muzica şi introduc publicul în secretele primei vârste a cinematografiei printr-o serie de dispozitive şi instrumente de epocă, precum lanterna magică, gramofonul sau flaşneta, care sunt reînviate pentru a crea o atmosferă aproape hipnotică.

Jocurile de lumini şi umbre sunt surprinzătoare pentru spectatorii din întreaga lume, care se lăsă rapid atraşi într-o lume de poveste.

Un tren ce se mişcă încet, pe fundalul sunetului unui ceainic pus pe foc, acompaniat de saxofon, tobe şi flaut, imagini dinamice create cu ajutorul lanternei magice şi câteva personaje animate de mecanisme moderne – toate acesta evidenţiază depăşirea convenţiilor artistice şi trecerea către nivelul improvizaţiei.

Grupul Lichtbende este format din artiştii Marie Raemakers, Rob Logister şi muzicianul Alex Simu. Cei trei au un vast palmares în domeniul jocului tradiţional de umbre, care permite publicului să exploreze, să experimenteze şi chiar să devină el însuşi producător de cultură.

Când?

Spectacolul este, totodată, şi o formă de educaţie pentru copii. Trupa Lichtbende şi-a câştigat notorietatea în şcolile olandeze prin workshop-urile interactive în cadrul cărora îşi evidenţiază vocaţia în transmiterea pasiunii pentru artă. Duminică, 18 mai, cei trei artişti vor organiza un astfel workshop şi la Sala ARCUB, unde îi vor învăţa pe cei prezenţi cum să creeze artă din materiale reciclabile.

În serile de 19, 20 și 21 mai, de la ora 20.00, grupul de artiști Lichtbende va susține trei spectacole diferite, programate astfel:

luni, 19 mai – POUFF
marți, 20 mai – KLIKKLAK
miercuri, 21 mai – TUTU

Producţiile trupei Lichtbende sunt privite de criticii de artă ca sursă a unui fenomen cultural: „Figurile se mişcă şi acţionează într-un spaţiu de câţiva milimetri. Acolo, înăuntrul acelui filigran delicat, lumina îl face să crească pe suprafaţa cortinei pe adevăratul protagonist al poveştii – pe copilul care trăieşte încă în fiecare dintre noi. Surprinzător, acesta descoperă o cutie de pantofi care, pe vremuri, era jucăria lui preferată.” – (Revista Malaga Hoy, 2013)

Premiera Lichtbende la Sala ARCUB succede trei evenimente muzicale desfăşurate în cadrul seriei aniversare ARCUB 18 ani, respectiv concertul Impressions from Pangaea, susţinut de Teodora Enache alături de artiştii de talie internaţională, Lars Danielsson şi Xavier Desandre Navarre, Bach în ShowBiz, recitalul lui Zoli Toth, şi PianO ConcertO, moment muzical susţinut de Cartsen Dahl. De asemenea, în perioada 13 -15 mai, iubitorii de artă fotografică au putut admira expoziţia Silent Places, semnată de Oleg Mutu.

Biletele pentru spectacolele din zilele de 19, 20 și 21 mai pot fi achiziţionate de la Casa de bilete ARCUB şi online pe bilete.arcub.ro.

Preţul unui bilet este de 35 de lei. Accesul la workshop-ul programat duminică, 18 mai, de la ora 20.00 este gratuit.

Foto cu Lichtbende – ARCUB

23
/11
/17

Sâmbătă, 25 noiembrie, de la orele 13.30, Editura Humanitas lansează, în cadrul Gaudeamus 2017, romanul „Ruta Subterană”, de Colson Whitehead, distins cu Premiul Pulitzer 2017. La evenimentul găzduit de standul editurii vor participa Radu Paraschivescu, Cristian Pătrășconiu și Denisa Comănescu. Nu ratați, așadar, una dintre cele mai de succes cărți ale anului, din care am extras aici câteva fragmente.

23
/11
/17

Actrița Stela Popescu a fost găsita fără suflare, joi după-amiază, în locuința sa, echipajul SMURD sosit la fața locului constatând decesul. Stela Popescu, una dintre cele mai cunoscute actrițe ale României, ar fi împlinit luna viitoare 82 de ani. De-a lungul celor peste 60 de ani de carieră, a jucat în peste 30 de filme si in sute de piese de teatru.

23
/11
/17

Ultimul tablou pictat înainte de moarte de fostul premier britanic Winston Churchill, The Goldfish Pool at Chartwell, a fost vândut la licitație la Londra cu suma de 357.000 de lire (402.160 de euro). Churchill, laureat al premiului Nobel pentru Literatură si pasionat de pictură a realizat zeci de tablouri pe care însă nu le vindea niciodată...

23
/11
/17

Cea de-a 71-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes se va desfășura în perioada 8-19 mai 2018 și va începe cu o zi mai devreme față de debutul tradițional al evenimentului, ce avea loc de regulă într-o zi de miercuri. Evenimentul din 2018 va avea însă o durată identică cu aceea din anii precedenți, au anunțat miercuri organizatorii francezi

23
/11
/17

Vineri, 24 noiembrie și sâmbătă, 25 noiembrie 2017, de la ora 19.00, la Centrul Cultural pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu”, va avea loc premiera spectacolului „Soțul tău rămâne-al meu”, adaptare scenică după textul “Nu-nțeleg ce se-ntâmplă” de Mihai Ignat.

22
/11
/17

Târgul de Carte Gaudeamus 2017 se află în plină desfășurare la Pavilionul Central de la Romexpo, până duminică, 26 noiembrie. Din sutele de cărți expuse – și unele reduse – am ales zece pe care merită să le luați acasă. Într-un peisaj editorial mai degrabă sărac, zece volume care vă vor face iarna mai frumoasă…

22
/11
/17

Cartea „Sub semnul lui Dylan” (traducere din limba spaniolă și note de Adina-Ioana T. Vladu) a fost publicată la Editura Allfa, în colecția „Pe Strada Ficțiunii”, în anul 2015.

22
/11
/17

Sâmbătă, 25 noiembrie, de la ora 18.00, la librăria Humanitas Cișmigiu va avea loc o întâlnire deschisă cu actorul și profesorul Miklós Bács, cu tema „Este actoria o artă?”, în cadrul Întâlnirilor Yorick.

22
/11
/17

Peste 1000 de titluri, 80 de cărți-eveniment, aproape 30 de lansări de carte și audiobook, sesiuni de autografe, întâlniri cu scriitori, istorici, editori, traducători, critici literari, politologi, fotografi și jurnaliști celebri

22
/11
/17

Matei Vișniec este în prezent cel mai jucat dramaturg român atât în țară cât și în străinătate. În cadrul Festivalului Internațional al Teatrului Contemporan de Animație ”ImPuls”, ediția a 13-a, Vișniec este prezent cu două piese, ambele fiind producții ale Teatrului de Animație Țăndărică.

22
/11
/17

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale“ împreună cu Teatrul Tineretului Metropolis din București organizează cea de-a V-a ediție a Audiției Naționale. Concursul este deschis tinerilor actori, absolvenților și studenților facultăților de teatru din țară.  Evenimentul este organizat de către UNATC „I.L.Caragiale” București cu sprijinul Teatrului Metropolis din București.

22
/11
/17

Faceți loc în trending! Din 14 decembrie, CASTiNG, cel mai așteptat serial online de comedie, ajunge pe YouTube. Olimpia Melinte, Andreea Șovan, Ana Udroiu și Romina Sehlanec intră în pielea personajelor imaginate de ele, într-o producție independentă semnată de DIUD și distribuită gratuit, pe parcursul a 8 săptămâni, pe canalul casting.series.

21
/11
/17

Pe 30 noiembrie, la ora 16:00, Primăria Capitalei, prin Opera Comică pentru Copii (OCC), va deschide Târgul 'Poveste de Crăciun' în curtea instituției din Calea Giulești nr. 16, unde îi așteaptă cu o mulțime de activități și surprize de sezon pe cei mici împreună cu familiile lor. Tot aici se va deschide și Patinoarul Copiilor, cel mai mare de acest fel din București dedicat exclusiv celor mici, care va funcționa pe toată durata iernii și va fi animat de mini-spectacole pe gheață cu personajele îndrăgite ale Operei Comice pentru Copii.

21
/11
/17

Institutul Cultural Român și Centrul Național al Cărții, în colaborare cu Ambasada României în Statele Unite Mexicane, organizează a doua participare consecutivă cu stand național la Târgul Internațional de Carte de la Guadalajara, Mexic (25 noiembrie – 3 decembrie). Anul acesta, literatura română va fi reprezentată de două voci proeminente ale prozei și poeziei: Mircea Cărtărescu și Ana Blandiana.

21
/11
/17

Teatrul Naţional I. L. Caragiale din Bucureşti anunţă premiera cu piesa Regele moare de Eugène Ionesco, un spectacol cu mari actori, o piesă de referinţă a literaturii contemporane, adusă în scenă de un tandem regizoral îndrăgit, tinerii Andrei şi Andreea Grosu, fondatorii Unteatru, cel devenit un teatru dintre cele mai apreciate.