Liedul romanesc – Cursuri de Maiestrie Artistica Mariana Nicolesco, pe 9 decembrie
https://www.ziarulmetropolis.ro/liedul-romanesc-cursuri-de-maiestrie-artistica-mariana-nicolesco-pe-9-decembrie/

TVR 2 va difuza pe 9 decembrie, de la ora 11.00, Liedul românesc – Cursuri de Măiestrie Artistică Mariana Nicolesco.   „Ascult cu emoţie interpretările tinerilor mei prieteni, pe care i-am apropiat de arta de supremă poezie şi rigoare a liedului. Şi mă bucur că, prin ei, o comoară de mare preţ a culturii noastre, liedul românesc, fondat pe […]

Un articol de Andrada Văsii|5 decembrie 2012

TVR 2 va difuza pe 9 decembrie, de la ora 11.00, Liedul românesc – Cursuri de Măiestrie Artistică Mariana Nicolesco.

 

„Ascult cu emoţie interpretările tinerilor mei prieteni, pe care i-am apropiat de arta de supremă poezie şi rigoare a liedului. Şi mă bucur că, prin ei, o comoară de mare preţ a culturii noastre, liedul românesc, fondat pe vechiul cântec de dor, a reintrat în conştiinţa publică aşa cum mi-am propus în anul 2003, când am creat Festivalul şi Concursul Naţional al Liedului Românesc, consolidat de Cursurile de Măiestrie Artistică pe care le ofer între o ediţie şi următoarea a acestor fomidabile manifestări”, spune Mariana Nicolesco.

 Potrivit acesteia, este „un factor major al culturii noastre” interpretarea pentru prima oară, de către laureaţii Concursului Naţional al Liedului Românesc, a integralei liedurilor lui George Enescu, şi „extrem de revelatoare situarea liedului românesc în contextul liedului european, german, francez, italian, maghiar, prin interpretările oferite an de an de noile generaţii care azi strălucesc în acest gen muzical de mare prestigiu”.

„Este pentru ei o remarcabilă experienţă întâlnirea pe care le-o prilejuiesc, ediţie după ediţie, Cursurile mele de Măiestrie Artistică, cu maeştrii liedului românesc, în acest an, de pildă, compozitorii Carmen Petra Basacopol şi Adrian Pop, sau muzicologul Octavian Lazăr Cosma. Publicul a răsplătit cu un imens entuziasm interpretările oferite de tinerele voci – sopranele Nicoleta Maier, Bianca Mărgean, Aida Pavăl, Daniela Păcurar, Noemi Veress, baritonii Shuang Fang şi Cristian Hodrea, acompaniaţi de pianistul Peter Kolcsar -, fie că era vorba de compozitorii amintiţi, de Brahms sau de Mendelssohn Bartholdy, de Tiberiu Brediceanu, ori de creaţiile lui Claude Debussy, la o aniversare, sau ale lui Jules Massenet, la o comemorare”, mai spune Mariana Nicolesco.

Sursa: Mediafax
19
/02
/24

Crime Scene Press vă propune o lectură perfectă pentru luna februarie: romanul proaspăt ieșit de sub tipar Stăpânul Muntelui, de Anders de la Motte (trad. Daniela Ionescu), unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori suedezi de crime. Acest mistery care dă dependență, cu o atmosferă care te va bântui, te prinde de la prima pagină, urmărind o detectivă talentată care investighează una dintre cele mai întunecate laturi ale psihicului omenesc.

19
/02
/24

Peste 100 de producții românești sunt înscrise pentru nominalizările la Premiile Gopo. În total, 107 de filme românești - lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje, lansate în cinematografe, la festivaluri naționale și internaționale sau pe platformele de streaming în 2023, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, care va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

19
/02
/24

„Dumnezeu m-a atins cu degetul său mic și a spus: compune pentru teatru, doar pentru teatru.” – mărturisea Puccini într-o scrisoare adresată unui prieten. Și, într-adevăr, Puccini a îndeplinit porunca divină pe care simțea că a primit-o la nașterea sa, dedicându-și întreaga sa viață de creație operei, fără a se „irosi” prea mult spre alte genuri muzicale.

19
/02
/24

Actorul Pavel Bartoș va juca pentru prima dată rolul lui Decebal Necșulescu din piesa „...Escu” de Tudor Mușatescu, într-o coproducție care va avea reprezentații la București și Chișinău. Spectacolul va fi pus în scenă de echipe artistice reunite ale Teatrului „Stela Popescu” din București și Teatrului Național Satiricus Ion Luca Caragiale din Chișinău, într-o colaborare unică în peisajul teatral autohton.

19
/02
/24

Ca în fiecare an, artistul vizual M.C. Donici propune EXPOZIȚIA DE O ORĂ: o întâlnire fără coroane, fasoane, discursuri sau festivisme, de ZIUA BRÂNCUȘI. Ajuns la a VIII-a ediție, evenimentul produs de Asociația Culturală Arte-Factum va avea loc luni, 19.02.2024, între orele 14:00- 15:00, în spațiul din fața  Bustului  Brâncuși  din proximitatea Facultății de Arte a Universității de Vest, Timișoara.

18
/02
/24

CRONICĂ DE FILM Cu premiera mondială în secţiunea Forum, necompetiţională, a Festivalului de la Berlin, "Săptămâna Mare", scris şi regizat de Andrei Cohn şi inspirat din nuvela "O făclie de Paşte" a lui I. L. Caragiale, este un film care gravitează în jurul unei întrebări fundamentale: Cum se ajunge ca un om să-i ia viaţa celui de lângă el?