Lipicioșii live, în biserica părăsită din Engelthal
https://www.ziarulmetropolis.ro/lipiciosii-live-in-biserica-parasita-din-engelthal/

Pe 30 mai, de la ora 20.00, trupa sibiană ,,Lipicioşii” va susţine un spectacol inedit în inima Transilvaniei, în satul părăsit Engelthal.

Un articol de Liliana Matei|24 mai 2014

În vara lui 2013, Lipicioșii (o mână de actori pasionați de aparițiile live, în locuri neconvenționale) au descoperit Engelthal, satul cu un singur locuitor din inima Transilvaniei, din mijlocul judeţului Sibiu. Un vechi sat săsesc, părăsit; un spectacol al ruinelor şi al istoriilor fantasice şi surrealiste, demne de romanele răposatului Marquez. Lipicioşii au concertat atunci pentru unicul locuitor din Engelthal.

„Auzisem de la amicul nostru Tara, artistul ăl mai neliniştit al urbei, de poveştile cu Helmut mistreţul, pe care îl cărau porcii acasă de la cârciumă noapte de noapte, de idila lui cu stripteuza din satul vecin, ţiganca cu un picior de lemn; de ciobanul Aurel, singurul locuitor al satului; de ultima bătrână din Engelthal, strivită sub acoperişul propriei case pentru că nu a vrut să părăsescă satul în ciuda avertismentelor bufniţelor din turla bisericii; de casa părăsită în care locuia un cal singuratec până au venit cei din satul vecin şi l-au dus la abator.

Ne-am grăbit să descoperim acest loc fabulos şi blestemat în acelaşi timp. Am descoperit astfel biserica părăsită din Engelthal, cimitirul ascuns sub verdeaţă. Am ţinut un concert ad-hoc pentru ciobanul Aurel, singurul om viu din satul uitat de oameni.” (Lipicioşii)

Vineri, 30 mai, cu un repertoriu adecvat, LIPICOŞII vor concerta în Biserica părăsită din Engelthal. Muzica live (chitară, bass, acordeon, cajon, etc…) se va îmbina cu poeme, cu răsuflări şi respiraţii de suflet. Melodii originale marca LIPICIOŞII precum şi adaptări ale unor songuri cunoscute se vor auzi în biserica ce va fi restaurată şi pictată de Tara von Neudorf.

INFO

Traseul este următorul: Sibiu – Şeica Mare – Buia. Din satul Buia drumul devine dificil, nesemnalizat, aproape impracticabil. Cel mai eficient mod de transport sunt căruţele. Invitaţii vor fi aşteptaţi vineri, la ora 19.00, în satul Buia (în dreptul cârciumei din sat). De aici vor fi preluaţi de căruţele puse la dispoziţie de Tara şi de BIS. Până în satul Buia puteţi ajunge cu maşini personale, din Buia veţi fi preluaţi de căruţele puse la dispoziţie de organizatorii evenimentului. Acestea vă vor transporta până la Biserica din Engelthal, unde va avea loc concertul.

Locurile sunt limitate. Rezervările se fac în ordinea solicitărilor la numărul de telefon 0751194389 sau pe mesaj privat pe pagina Asociaţiei Culturale BIS.

05
/02
/24

Vineri, 9 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va fi dirijată de RADU PAPONIU, director artistic și muzical al ansamblului Southwest Florida Symphony Orchestra, dirijor asociat al Filarmonicii din Naples (Florida – S.U.A.) și director muzical al Orchestrei de Tineret din același oraș american. Din 2017, Radu Paponiu a dirijat Filarmonica din Naples în peste 100 de evenimente diferite de muzică clasică, pop sau în proiecte educaționale.

05
/02
/24

Considerat, de critici, dar și de iubitorii de artă, poate cel mai cunoscut și mai bine cotat artist român contemporan la nivel internațional, Adrian Ghenie revine într-o licitație din România cu o lucrare amplă și expresivă.

05
/02
/24

Prima premieră a anului 2024 la Teatrul EXCELSIOR (singurul teatru din București dedicat adolescenților și tinerilor) este spectacolul PTERODACTILI de Nicky Silver, o producție în regia lui Radu Iacoban și scenografia lui Tudor Prodan.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

04
/02
/24

NOU Un singur personaj, în care coabitează două ființe diferite, chiar opuse. Un singur monolog, lung, rostit de doi actori, într-un spectacol nou intrat în portofoliul Teatrului Metropolis, în urma concursului pentru debutanți, “StarT”

02
/02
/24

Jurnalismul de investigație din Balcani, Europa Centrală, țările Parteneriatului Estic, precum și Cipru și Malta, a întâmpinat numeroase provocări în ultimii ani. În multe țări din regiune, peisajul media este plin de (auto-)cenzură, iar inițiativele independente și critice sunt insuficiente. Jurnaliștii se confruntă deseori cu amenințări, hărțuire și acțiuni legale, ceea ce le restricționează tot mai mult capacitatea de a documenta și raporta problemele acute din societatea actuală.

02
/02
/24

În perioada 5 – 23 februarie 2024, Elite Art Gallery vă invită la expoziția artistului Leo Dolghier Oleg, „Symbiosis”, curatoriată de istoricul de artă, Felicia Acsinte. În cadrul vernisajului, care va avea loc pe data de 8 februarie, începând cu ora 18:00, expoziția va fi îmbogățită cu un element interactiv și dinamic, prezentat de artistul performer, Alexandru Medinschi, completând astfel călătoria vizuală printr-o experiență captivantă.

02
/02
/24

„Apropo de poveste” este despre poveste, poveștile în care credem cu toții și pe care ne place să le ascultăm. Dar povești reale, din socialul imediat. Proiectul propune un laborator de teatru dedicat tinerilor absolvenți, care combină ateliere pe estetici teatrale neconvenționale (măști, teatru-dans, teatru de animație) cu tematici sociale pentru a produce două producții noi de teatru, inovatoare.