Literatură din 14 ţări la „Noaptea Literaturii Europene la București”
https://www.ziarulmetropolis.ro/literatura-din-14-tari-la-noaptea-literaturii-europene-la-bucuresti/

Reţeaua institutelor culturale EUNIC din Bucureşti pregăteşte pentru 9 octombrie (între orele 19,00 şi 24,00) cea de-a patra ediţie a Nopţii Literaturii Europene în două spaţii spectaculoase: Institutul Astronomic al Academiei Române şi Muzeul Naţional Tehnic „Prof.ing. Dimitrie Leonida”.

Un articol de Petre Ivan|5 octombrie 2015

Potrivit Institutului Cultural Român (ICR), fragmente de literatură contemporană de ficţiune, teatru, cronică, studii vor putea fi ascultate în lectura actorilor, scriitorilor, muzicienilor, profesorilor şi jurnaliştilor invitaţi.

Un adevărat Ceremonial nocturn, după cum este şi titlul propus de Valonia-Bruxelles, maestru de ceremonii Gilda Comârzan, va fi la Institutul Astronomic, unde, dacă este senin, vom fi împreună cu Laboratorul de teatru din Bucureşti sub ‘Clar de stele german’, auzind de la Florin Busuioc şi despre ce e ‘În capul italienilor’, cum se poate rescrie povestea lui Pinocchio în franceză, din ce e făcută ‘Casă de zi, casă de noapte poloneză’ – Voicu (l) Rădescu trebuie să ştie, numărând ‘Cele şapte biserici din Cehia’ pe ritmul duo-ului experimental ORTOLAN şi auzind un concis ‘Da’ grecesc de la Cerasela Iosifescu –   ICR.

Totodată  „dinspre Muzeul Naţional Tehnic ‘Prof.Ing. Dimitrie Leonida’ se aude ‘O îndepărtată alarmă aeriană’ maghiară, ne spune A.G. Weinberger şi un întreg grup de actori intrigaţi de ‘Băiatul care a furat calul lui Attila’ din Spania, nu foarte departe de Smaranda Caragea, care ştie tot felul de picanterii despre ‘Amantele’ din Austria, astfel sigur vom ajunge la ‘Povestiri cu final schimbat’ şi româneşti, ne asigură Andreea Vasile şi Emilian Oprea şi tot la Muzeu se discută englezeşte şi despre ‘Teoria universală – originea şi soarta universului’ cu Alexandru Mironov şi Cristian Român aproape de ‘Casa tăcerii’ din Turcia, de unde se aude totuşi Elias Ferkin, în timp ce Marius Chivu vă explică traseul pentru ‘Cinci plimbări prin cartier’ portugheze”, mai precizează despre eveniment, organizatorii „Noapţii Literaturii Europene la București”.

Publicul este invitat să facă în seara de 9 octombrie o plimbare prin Parcul Carol între Institutul Astronomic şi Muzeul Naţional Tehnic „prof.ing. Dimitrie Leonida” ca să descopere poveştile, cititorii şi două locuri pline de personalitate.

 

Foto: Noaptea Literaturii Europene la București – facebook.com/NoapteaLiteraturiiEuropene

26
/10
/16

Premiul Femina a fost decernat marți scriitorului francez Marcus Malte pentru romanul „Le garçon”, care face o incursiune la începutul secolului XX prin ochii unui băiat care nu are nume, a anunțat la Paris juriul acestui prestigios premiu literar alcătuit exclusiv din femei. Femina deschide sezonul anual al premiilor literare în Franța, dintre care cel mai prestigios, premiul Goncourt, va fi anunțat la 3 noiembrie.

26
/10
/16

Scriitorul american Paul Beatty a fost desemnat marți seară câștigătorul prestigiosului premiu literar Man Booker, pentru romanul său The Sellout, devenind astfel primul american care primește această înaltă distincție. Câștigătorul Man Booker este recompensat cu 50.000 de lire sterline (61.000 de dolari).

25
/10
/16

Joi, 27 octombrie 2016, de la ora 19.00, iubitorii de carte sunt invitați la Librăria Humanitas de la Cişmigiu la o întâlnire-eveniment cu Ludmila Ulitkaia, una din cele mai importante voci ale literaturii contemporane, prilejuită de lansarea romanului ”Imago”, recent apărut în colecţia „Raftul Denisei“ la Editura Humanitas Fiction, în traducerea Gabrielei Russo.

25
/10
/16

Autorul „Cuvintelor potrivite” se naște sub semnul zodiacal al Gemenilor, în 21 mai 1880, la București, ca rod al conviețuirii nelegitime dintre tatăl român, Nicolae Theodorescu, funcționar de bancă și Rozalia Arghesi, de origine germană, venită din Ardeal, menajeră, în casa Theodorescu.

24
/10
/16

Iubitorii de carte sunt așteptați începând de miercuri, între 26 și 30 octombrie (de la orele 10.00 la 22.00), la ediția de toamnă a Kilipirim, cel mai important târg de carte cu discount din România. Evenimentul, la care intrarea va fi liberă, va avea loc la etajul al doilea al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi.

23
/10
/16

Joi, 27 octombrie, de la ora 16.00, la Cărturești Verona, va avea loc lansarea volumului „Commedia dell’ arte. O istorie a spectacolului în imagini”, coordonată de David Esrig, care apare în România în premieră absolută, după 30 de ani de când a fost publicată în Germania unde a avut un succes extraordinar și a intrat în toate bibliografiile de la facultățile de artă.

22
/10
/16

Ediția de toamnă a târgului Kilipirim se va desfășura în perioada 26-30 octombrie, zilnic, între orele 10.00 şi 22.00, la Unirea Shopping Center, etajul 2, Aripa Călăraşi, oferind reduceri substanțiale la standul fiecărei edituri. Intrarea este liberă.

20
/10
/16

Potrivit oamenilor de ştiinţă de la Universitatea Yale, persoanele care citesc mai mult de 3 ore şi jumătate pe săptămână au un risc mult mai redus de a muri prematur. În plus, există numeroase beneficii ale cititului, printre care stoparea declinului cognitiv și creșterea gradului de inteligenţă.

14
/10
/16

Premiul Nobel pentru Literatură ar trebui să deschidă o discuție îndelung ocolită: are literatura granițe - de ce ar avea? Judecând după furia cu care românii au și de această dată păreri, ai spune că trăim în mijlocul celui mai citit popor european. Să ne relaxăm: nu e chiar așa, ba chiar dimpotrivă.

14
/10
/16

De 43 de ani, Petru Popescu trăieşte şi scrie în Los Angeles. Este romancier, scenarist şi realizator de filme americane. A ales să emigreze în Statele Unite ale Americii în 1974 şi asta după o carieră de success în Romania, multe dintre romanele sale făcând vâlvă la acea vreme. „Prins”, „Dulce ca mierea e glonţul patriei”, „Să creşti într-un an cât alţii într-o zi”, „Sfârşitul bahic”, romane apărute în Anglia şi Suedia, apoi „Copiii Domnului”, toate fiind publicate pâna la plecarea sa din România.

13
/10
/16

Editura Nemira publică în colecția Yorick volumul Commedia dell’ arte. O istorie a spectacolului în imagini, concepută și coordonată de David Esrig. Cartea apare în România în premieră absolută, după 30 de ani de când a fost publicată în Germania unde a avut un succes extraordinar și a intrat în toate bibliografiile de la facultățile de artă.

13
/10
/16

Scriitorul Mircea Cărtărescu scrie pe pagina sa de Facebook că Bob Dylan nu ar fi avut nevoie de acest Nobel pentru Literatură, pentru că, deşi el însuşi l-a tradus în limba româna şi nu contestă faptul că este un poet şi un geniu muzical, crede că acest premiu major pentru literatură ar fi trebuit să fie acordat unui “scriitor adevărat”

11
/10
/16

Conceput sub forma unui triptic, impresionantul volum Ulysses, 732. Romanul romanului de Mircea Mihăieş, apărut la Editura Polirom în ediţie cartonată, e prima încercare în România de a face atât o istorie exhaustivă a celei mai celebre cărţi de proză scrisă în limba engleză în secolul XX, cât şi de a expune pentru publicul larg temele, tehnicile şi mizele existenţiale ale acesteia.