„LIVE”, regia Bobi Pricop, un spectacol inspirat de realitatea anului 2020
https://www.ziarulmetropolis.ro/live-regia-bobi-pricop-un-spectacol-inspirat-de-realitatea-anului-2020/

Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu prezintă vineri, 24 iulie 2020, premiera spectacolului „LIVE”, regia Bobi Pricop, spectacol ce are la bază un text scris de dramaturgul Thomas Perle.

Un articol de Petre Ivan|22 iulie 2020

Din distribuție fac parte actorii: Johanna Adam, Yannick Becker, Emőke Boldizsár, Daniel Bucher, Anca Cipariu, Fabiola Petri, Daniel Plier și Valentin Späth. Produs la Secția Germană a Naționalului sibian, spectacolul se va juca la TNRS – Sala Mare, fără spectatori în sală, pe 24, 25 și 26 iulie 2020, de la ora 19:00 și va fi transmis în direct pe TNRS – Scena Digitală. Alte trei reprezentații sunt programate pentru 8, 9 și 10 septembrie 2020. 

„LIVE”, primul spectacol al TNRS transmis în direct, online, de pe scena teatrului 

Pornind de la un concept total inedit, spectacolul Secției Germane lansează o provocare atât actorilor, cât și spectatorilor, mizând pe o reconfigurare îndrăzneață a conceptului de spațiu scenic, dar și a modului în care produsul artistic este construit în perimetrul unei imagini digitale. Astfel, actorii care joacă live fiecare reprezentație, sunt deopotrivă și operatori imagine, în timp ce scena devine un spațiu hibrid, în care teatrul, filmul și televiziunea se întrepătrund. Inspirat din realitatea anului 2020, „LIVE”, este primul spectacol al Naționalului sibian care va fi transmis în direct, online, pe Scena Digitală, de fiecare dată când se va juca la Sala Mare. Premiera spectacolului (24 iulie) și cele două reprezentații din 25 și 26 iulie 2020 se vor juca fără spectatori în sală.

„LIVE”, rezultatul unui proces îndelungat de descoperire, în aceste vremuri ale nesiguranței

Ce este adevărul? Ce este realitatea? Pandemia a oprit societatea. Ne-a dat șansa să descoperim noi modalități de a pune la îndoială natura și veridicitatea teatrului. Spectacolul „LIVE” este rezultatul procesului îndelungat de descoperire în aceste vremuri ale nesiguranței. Un hibrid experimental la limita mediilor: eveniment live recurent, accesibil online oriunde în lume cu plata per vizualizare. Cinci povești în mediul virtual surprind diferitele fețe ale realității în lumea post-factuală a adevărurilor alternative. Vremuri când totul pare posibil și credibil, cât timp reușim să stabilim o conexiune emoțională cu vulnerabilitățile oamenilor, cu predispozițiile sau așteptările acestora. 

LIVE

De Thomas Perle 

REGIA ȘI SPAȚIUL SCENIC: Bobi Pricop

MUZICĂ ORIGINALĂ: Eduard Gabia

DIRECTOR DE IMAGINE, SUNET și MONTAJ: Mihai Popa 

VIDEO DESIGN: Dan Basu

ASISTENȚĂ COSTUME: Emőke Boldizsár

OPERATOR MONTAJ LIVE: Ovidiu Coca 

MANAGER PROIECT: Hunor Horvath

ASISTENT PROIECT: Eliza Ceprăzaru  

DISTRIBUȚIE: Johanna Adam, Yannick Becker, Emőke Boldizsár, Daniel Bucher, Anca Cipariu, Fabiola Petri, Daniel Plier, Valentin Späth

DURATA APROXIMATIVĂ: 1H 

Spectacol în limba germană, cu traducere în limbile română și engleză. 

Spectacol realizat cu sprijinul: Goethe Institut București, IFA – Institutul pentru Relații Culturale Externe Germania, Forumul Cultural Austriac. 

TNRS – Scena Digitală este o platformă online, creată de Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, unde pot fi vizionate, pe bază de bilet, producțiile Naționalului sibian, înregistrate video în anul 2020, în condiții de calitate HD a sunetului și imaginii. Toate producțiile TNRS difuzate prin intermediul platformei Scena Digitală sunt disponibile pe www.tnrs.ro/scena-digitala, timp de cinci ore, la data și începând cu ora anunțate pentru fiecare eveniment. Biletele pentru evenimentele TNRS prezentate online au prețuri începând de la 30 de lei și pot fi cumpărate, fără niciun cost suplimentar, de aici

Până la începutul lunii octombrie sunt programate spectacole precum: „Autobahn”, de Neil LaBute, regia Andrei și Andreea Grosu – prima mini-serie de teatru-film produsă de TNRS; „Maternal”, de Alexandra Badea, regia Radu Nica (premieră); „Tom și Jerry 2.0”, adaptare după „Jerry and Tom” de Rick Cleveland, regia Florin Piersic Jr.; „Povestea prințesei deocheate”, scenariu de Silviu Purcărete, inspirat din „Sakura Hime Azuma Bunshô”, de Tsuruya Nanboku al IV-lea, regia Silviu Purcărete; „Felii”, un spectacol de Lia Bugnar, cu Ofelia Popii; „Opinia publică” de Aurel Baranga, regia Theodor-Cristian Popescu; „Moroi”,
texte de Cătălin Ștefănescu și Ada Milea, regia Alexandru Dabija; „Călătoriile lui Gulliver”,
exerciții scenice inspirate din opera lui Jonathan Swift, regia Silviu Purcărete; „D’ale carnavalului” de I.L. Caragiale, regia Silviu Purcărete.  

19
/02
/24

Peste 100 de producții românești sunt înscrise pentru nominalizările la Premiile Gopo. În total, 107 de filme românești - lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje, lansate în cinematografe, la festivaluri naționale și internaționale sau pe platformele de streaming în 2023, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, care va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

18
/02
/24

CRONICĂ DE FILM Cu premiera mondială în secţiunea Forum, necompetiţională, a Festivalului de la Berlin, "Săptămâna Mare", scris şi regizat de Andrei Cohn şi inspirat din nuvela "O făclie de Paşte" a lui I. L. Caragiale, este un film care gravitează în jurul unei întrebări fundamentale: Cum se ajunge ca un om să-i ia viaţa celui de lângă el?

16
/02
/24

După 5 nominalizări la Oscar (Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun film internațional, Cel mai bun scenariu adaptat și Cel mai bun sunet), Grand Prix și Premiul FIPRESCI la Cannes, după sute de articole în presa internațională care îl identifică drept cel mai răvășitor film al anului, The Zone of Interest / Zona de interes se vede acum în România, în 40 de cinematografe din 20 de orașe.

16
/02
/24

Happy Cinema a pregătit filme de top pentru luna februarie, potrivite pentru toate gusturile și vârstele. Cinematografele din lanțul Happy Cinema îți oferă o experiență de calitate la cele mai prietenoase prețuri. Blockbustere de la Hollywood, filme animate, filme dedicate melomanilor sau filme pentru copii – toate te așteaptă în cele 10 cinematografe din țară.

15
/02
/24

Cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși, reprezentanțele Institutului Cultural Român de la Lisabona, Beijing, Istanbul, Londra, Stockholm, Bruxelles, Veneția, Madrid, Tel Aviv și Varșovia vor organiza o serie de evenimente pentru a celebra și a aduce în prim-plan contribuția inestimabilă a celui mai mare sculptor român la patrimoniul cultural mondial.

15
/02
/24

Warner TV transformă weekend-ul de dinaintea galei de decernare a premiilor Academiei americane de film într-un maraton de filme de Oscar®, cu șapte producții reprezentative, nominalizate sau recompensate cu mult-râvnita statuetă. În serile de 8, 9 și 10 martie vor putea fi urmărite drame și filme de acțiune lansate pe parcursul a șapte decenii.

12
/02
/24

Acolo unde nu mai e trafic, doar o plajă pustie și posibilitatea unui nou început, iubirea poate completa peisajul unei eternități liniștite. „Băieții buni ajung în Rai”, al treilea lungmetraj al regizorului Radu Potcoavă, propune publicului la cinema, din 22 martie, o întâlnire cu o poveste inedită și o scurtă pauză pentru a uita de grijile vieții cotidiene.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

09
/02
/24

Cu încasări de 952 de milioane de dolari la box-office-ul mondial, onorat cu cele mai mari premii ale industriei din acest an, dominând cu câte 13 nominalizări la Oscar® și la Premiile Academiei Britanice de Film și Televiziune (BAFTA), blockbusterul Oppenheimer în care joacă Cillian Murphy, nominalizat la Oscar pentru rolul lui J. Robert Oppenheimer și Emily Blunt în rolul soției sale, biologul și botanistul Katherine „Kitty” Oppenheimer, va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 21 martie.

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.