„Călătoriile lui Gulliver“, cel mai bun spectacol la Gala Premiilor UNITER
https://www.ziarulmetropolis.ro/live-text-cine-sunt-castigatorii-premiilor-uniter/

LIVE TEXT Gala Premiilor UNITER, unul dintre cele mai importante evenimente teatrale ale anului, a avut loc aseară, la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri“ din Iaşi

Un articol de Adina Scorţescu|13 mai 2013

LIVE TEXT Gala Premiilor UNITER, unul dintre cele mai importante evenimente teatrale ale anului, a avut loc aseară, la Teatrul Național „Vasile Alecsandri“ din Iași. 

00.23 Cel mai bun spectacol: „Călătoriile lui Gulliver“, în regia lui Silviu Purcărete. Premiul e ridicat de Constatin Chiriac, directorul Teatrului Național „Radu Stanca“ Sibiu.

Călătoriile lui Gulliver au fost invitate la Edinburgh anul trecut și au primit poate cel mai mare premiu care există – Herald Angel. Grație acestui premiu, pentru prima oară în România, teatrul din Sibiu va participa anul viitor la Festivalul de la Edinburgh cu un spectacol la alegere.

Constantin Chiriac,
directorul Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu

„Nu pleacă nimeni din teatru până nu va gusta din vinul minunat al acestei regiuni“, spune amfitrionul galei, Ion Caramitru, înainte de a prezenta nominalizările pentru cel mai bun spectacol.

Alexandru Colpacci (foto jos) primește „premiul de excelență pentru regie“.

00.05 Premiul pentru cea mai bună regie – Alexandru Dabija (pentru „Două loturi“,  la Teatrul Național București). Regizorul nu a fost prezent în sală.

Premiul Președintelui UNITER, Ion Caramitru, îi revine poetului Emil Brumaru (foto jos): „Mulțumesc tututor actrițelor, pe care le-am iubit, le-am scris versuri. Am avut mari insuccesuri cu mari actrițe. Mulțumesc și dumneavoastră, sunt curios ce o să facă Uniunea Scriitorilor“, a spus Emil Brumaru, după ce, pe scenă, a fost întâmpinat de peste zece domnişoare.

Actrița Leni Pințea-Homeag a primit premiul pentru întreaga activitate: „Iubesc acest premiu; el vine după șapte ani când cineva, în loc de virgulă, a pus punct carierei mele. Dedic acest premiu teatrului care a fost întotdeauna alături de mine, atunci când nu era nimeni.”

23.45 Imola Kézdi (foto jos) primește premiul UNITER pentru rolul titular din spectacolul „Hedda Gabler“ (Teatrul Maghiar de Stat Cluj-Napoca).

Premiul pentru întreaga activitate critică îi revine unui om „care trăiește din teatru și prin teatru de peste șase decenii“: Constantin Paiu.

23.11 Anul acesta, British Council Romania oferă premiul său cuiva „care a cucerit spații alternative și a adus o abordare antreprenorială, probabil pentru prima oară în teatrul românesc contemporan“, fondatorul Teatrului Masca, Mihai Mălaimare: „De o lună sunt un infractor, acuzat de o instituție din România… probabil mă vor arunca din teatru, din viață. Dacă arunci un actor din teatru, îl arunci din viață.”

Premiul special pentru muzică de teatru – Cari Tibor: „Primind acest premiu, mă întreb ce o să mai primesc peste 20 de ani. Pentru că, într-un fel, cred că l-am primit prea devreme.“

Premiul pentru „cel mai bun actor în rol pricipal“: George Costin (absent de la eveniment).

În centrul fotografiei: Lari Georgescu, nominalizat la premiul pentru „cel mai bun actor în rol principal“.

Premiul special pentru poezie i-a revenit lui Tudor Gheorghe.

22:20 Premiul pentru „cea mai bună actriță în rol secundar“ – Enikő Györgyjakab: „Mulțumesc domnului Andrei Șerban pentru acest rol şi pentru rolul din Unchiul Vanea. Le mulțumesc colegilor, mulțumesc spectatorilor… mă bucur că fac teatru.“

22.10 Prințul Nicolae al României, nepotul Regelui Mihai, îi dă premiul pentru cea mai bună piesă românească a anului lui Liviu Lucaci, pentru „Nostalgicii călători“: „Sper ca partea cea mai vie a teatrului românesc să se afle cât mai des în sala premiilor UNITER.”

21.50 Medeea Marinescu taie plicul care conține numele celui mai bun actor în rol secundar: András Hatházi.

21.31 Anamaria Marica prezintă premiul pentru cea mai bună scenografie: Helmut Stürmer, pentru  „Două loturi“ la Teatrul Naţional Bucureşti.

Dan Lungu dă premiul pentru cel mai bun spectacol de teatru radiofonic: „Suzana“ (regia Ilinca Stihi).

21.12 Câștigătoarea premiului pentru debut: Silvia Török, pentru rolul Iris din spectacolul „Fetiţa din bolul peştelui auriu“, la Teatrul German de Stat din Timişoara.

Peste 200 de invitați, din țară și din străinătate, au venit la Iași pentru cea de-a 21-a ediție a Galei Premiilor UNITER. Câteva fețe din sala Teatrului „Vasile Alecsandri“: Anamaria Marinca, Radu Afrim, George Mihăiță, Constantin Chiriac (directorul Teatrului „Radu Stanca“ din Sibiu).

Nominalizări UNITER 2013

Cel mai bun spectacol

  • „Călătoriile lui Gulliver”, exerciţii scenice inspirate din opera lui Jonathan Swift, la Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu
  • „D’ale noastre” (foto sus) de Gigi Căciuleanu, la Teatrul Naţional Bucureşti
  • „Platonov” de A.P. Cehov, la Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu

Cea mai bună regie

  •  Radu Afrim, pentru „Năpasta” la Teatrul Naţional Bucureşti
  •  Alexandru Dabija, pentru „Două loturi” la Teatrul Naţional Bucureşti
  •  Silviu Purcărete, pentru „Călătoriile lui Gulliver” la Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu

Cel mai bun actor în rol principal  

  • George Costin, pentru rolul Maiorul din spectacolul „Familia Tót”, la Centrul Cultural pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu” Bucureşti
  •  Lari Giorgescu, pentru rolurile din spectacolul „D’ale noastre” la Teatrul Naţional Bucureşti
  •  Nicu Mihoc, pentru rolul titular din spectacolul „Platonov” la Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu

Cea mai bună actriţă în rol principal

  • Emilia Dobrin (foto jos), pentru rolul Capra din spectacolul „Capra cu trei iezi” la Teatrul ACT Bucureşti
  • Imola Kézdi, pentru rolul titular din spectacolul „Hedda Gabler” la Teatrul Maghiar de Stat Cluj
  • Tania Popa, pentru rolul Fata din spectacolul „Fata din curcubeu” la Teatrul Naţional Bucureşti

Cea mai bună scenografie 

  • Dragoş Buhagiar, pentru „Călătoriile lui Gulliver”, la Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu
  • Adrian Damian, pentru „Viaţa e vis” la Teatrul Naţional Timişoara
  • Helmut Stürmer, pentru  „Două loturi” la Teatrul Naţional Bucureşti

La categoria „cel mai bun actor în rol secundar” au fost nominalizaţi Bányai Kelemen Barna, pentru rolul Florin din spectacolul „Beznă de mină”, la Teatrul Naţional din Târgu Mureş, András Hatházi, pentru rolul Judecătorul Brack din spectacolul „Hedda Gabler”, la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj, şi Marius Manole, pentru rolul Povestitorul din spectacolul „Două loturi”, la Teatrul Naţional Bucureşti.

La categoria „cea mai bună actriţă în rol secundar” au fost nominalizate Enikő Györgyjakab, pentru rolul Doamna Elvsted din spectacolul „Hedda Gabler”, la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj, Ofelia Popii, pentru rolul Sofia Egorovna din spectacolul „Platonov”, la Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu, şi Olga Török, pentru rolul Sylvia din spectacolul „Fetiţa din bolul peştelui auriu”, la Teatrul German de Stat din Timişoara.

La categoria „cel mai bun spectacol de teatru radiofonic” au fost nominalizate următoarele titluri: „Cei din urmă vor fi cei din urmă” (scenariul şi regia artistică Gavriil Pinte, o producţie a Societăţii Române de Radiodifuziune), „D’ale carnavalului” (adaptarea radiofonică şi regia artistică Alexandru Darie, o producţie a Societăţii Române de Radiodifuziune) şi „Suzana” (scenariul şi regia artistică Ilinca Stihi, o producţie a Societăţii Române de Radiodifuziune).

La premiul pentru critică teatrală au fost nominalizați Oltiţa Cîntec, Cristina Rusiecki şi Octavian Saiu.

Foto credit: Maria Ștefănescu



05
/02
/24

Vineri, 9 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va fi dirijată de RADU PAPONIU, director artistic și muzical al ansamblului Southwest Florida Symphony Orchestra, dirijor asociat al Filarmonicii din Naples (Florida – S.U.A.) și director muzical al Orchestrei de Tineret din același oraș american. Din 2017, Radu Paponiu a dirijat Filarmonica din Naples în peste 100 de evenimente diferite de muzică clasică, pop sau în proiecte educaționale.

05
/02
/24

Considerat, de critici, dar și de iubitorii de artă, poate cel mai cunoscut și mai bine cotat artist român contemporan la nivel internațional, Adrian Ghenie revine într-o licitație din România cu o lucrare amplă și expresivă.

05
/02
/24

Prima premieră a anului 2024 la Teatrul EXCELSIOR (singurul teatru din București dedicat adolescenților și tinerilor) este spectacolul PTERODACTILI de Nicky Silver, o producție în regia lui Radu Iacoban și scenografia lui Tudor Prodan.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

04
/02
/24

NOU Un singur personaj, în care coabitează două ființe diferite, chiar opuse. Un singur monolog, lung, rostit de doi actori, într-un spectacol nou intrat în portofoliul Teatrului Metropolis, în urma concursului pentru debutanți, “StarT”

02
/02
/24

Jurnalismul de investigație din Balcani, Europa Centrală, țările Parteneriatului Estic, precum și Cipru și Malta, a întâmpinat numeroase provocări în ultimii ani. În multe țări din regiune, peisajul media este plin de (auto-)cenzură, iar inițiativele independente și critice sunt insuficiente. Jurnaliștii se confruntă deseori cu amenințări, hărțuire și acțiuni legale, ceea ce le restricționează tot mai mult capacitatea de a documenta și raporta problemele acute din societatea actuală.

02
/02
/24

În perioada 5 – 23 februarie 2024, Elite Art Gallery vă invită la expoziția artistului Leo Dolghier Oleg, „Symbiosis”, curatoriată de istoricul de artă, Felicia Acsinte. În cadrul vernisajului, care va avea loc pe data de 8 februarie, începând cu ora 18:00, expoziția va fi îmbogățită cu un element interactiv și dinamic, prezentat de artistul performer, Alexandru Medinschi, completând astfel călătoria vizuală printr-o experiență captivantă.

02
/02
/24

„Apropo de poveste” este despre poveste, poveștile în care credem cu toții și pe care ne place să le ascultăm. Dar povești reale, din socialul imediat. Proiectul propune un laborator de teatru dedicat tinerilor absolvenți, care combină ateliere pe estetici teatrale neconvenționale (măști, teatru-dans, teatru de animație) cu tematici sociale pentru a produce două producții noi de teatru, inovatoare.