Louis Armstrong, Hans Christian Andersen & Knut Hamsun
https://www.ziarulmetropolis.ro/louis-armstrong-hans-christian-andersen-si-knut-hamsun-4-august/

Într-o zi de 4 august se năsteau trompetistul şi cântăreţul Louis Armstrong (1901), unul dintre cei mai mai influenţi artişti din istoria jazz-ului, şi scriitorul norvegian Knut Hamsun (1859), laureat al Premiului Nobel. Tot într-o zi de 4 august se stingea din viaţă scriitorul danez Hans Christian Andersen (1875) , cel care a încântat generaţii întregi de copii cu poveşti precum „Crăiasa Zăpezii”, „Hainele cele noi ale împăratului”, „Fetiţa cu chibrituri”, „Răţuşca cea urâtă”, „Mica sirenă” şi multe altele,

Un articol de Petre Ivan|4 august 2016

Născut în New Orleans (Louisiana), Louis Armstrong a avut o copilărie zbuciumată, părinții săi despărțindu-se la puțin timp după nașterea sa. În tinereţe, Armstrong a încercat pe rând diferite meserii: de la căruțas şi lăptar, până la vânzator ambulant şi lustragiu.

În 1922 pleca la Chicago, unde pentru a-şi întâlni mentorul, King Oliver, şi spre a alătura trupei acestuia. În ciuda eşecurilor şi deselor certuri cu managerii, Armstrong lansează numeroase hit-uri, începându cu anii ’20 .

Abia la sfârşitul anilor ’40, artistul îşi va găsi un manager valoros, ajungând astfel pe afişul unor filme cu succers la public, dar şi în numeroase turnee de-a lungul şi de-a latul Europei.

În scurt timp, graţie piesei „Hello, Dolly”, Louis Armstrong avea să-i întreacă în topuri chiar şi pe faimoşii Beatles…

Tot într-o zi de 4 august:

1693: Monahul Dom Pérignon (1638–1715) a inventat șampania, băutură care a primit acest nume de la regiunea Champagne din nordul Franței.

1782: Wolfgang Amadeus Mozart s-a căsătorit la Viena, la Catedrala Sf. Ștefan, cu Constanze Weber.

1789: În Franța a fost abolit sistemul feudal.

1892: Lizzie Borden găsește cadavrele mutilate ale tatălui și mamei ei vitrege în casa lor din Massachusetts. Acesta a dus la unul din cele mai faimoase procese de crimă din Statele Unite. Fiica omului de afaceri, Lizzie Borden, a fost arestată și acuzată dar a fost pusă în libertate din lipsă de probe.

2007: NASA a lansat sonda Phoenix Mars Lander, care ulterior a găsit dovezi ale existenței apei pe planeta Marte.

S-au născut:

1792: Percy Bysshe Shelley, poet englez (d. 1822)

1859: Knut Hamsun (Knut Pedersen), scriitor norvegian, laureat al Premiului Nobel (d. 1952)

Cezara Dafinescu

Cezara Dafinescu

1901: Louis Armstrong, muzician american (d. 1971)

1929: Yasser Arafat, politician palestinian (d. 2004)

1948: Cezara Dafinescu, actriță româncă

1961: Barack Obama, politician american, al 44-lea președinte al SUA, laureat Nobel

S-au stins din viaţă:

1875: Hans Christian Andersen, scriitor danez (n. 1805)

1879: Ștefan Micle, fizician român, profesor universitar (n. 1820)

1900: Isaac Levitan, pictor rus (n. 1860)

1997: Jeanne Calment, cel mai logeviv om din lume, în vârstă de 122 ani și 164 de zile (n. 1877)

2000: Victor Parhon, critic român de teatru (n. 1943)

Foto cu Louis Armstrong, Hans Christian Andersen şi Knut Hamsun – wikipedia

21
/01
/15

Critici de la cele mai mari publicaţii, dar şi de la site-uri specializate din domeniul cărţilor şi al editurilor, au votat cele mai bune cărţi ale secolului 21 publicate în limba engleză, pentru un top realizat de BBC Culture.

20
/01
/15

Editura Humanitas Multimedia a lansat audiobook-ul „Jurnalul Annei Frank", în lectura actriței Ana Ularu. Unul dintre cele mai celebre jurnale din lume, textul scris de tânăra Anne Frank a devenit materie de studiu în multe școli și a avut parte de numeroase adaptări teatrale și cinematografice.

17
/01
/15

Fundația Calea Victoriei a împlinit în această iarnă șapte ani de existență. Alături de lectorii fundației, cursanții au descoperit lumi fabuloase, s-au delectat cu sunetele rafinate ale muzicii clasice și s-au bucurat de poveștile efervescente ale unor oameni speciali, printre care: Georgeta Filitti, Neagu Djuvara, Adina Nanu, Vintilă Mihăilescu și Tiberiu Soare.

14
/01
/15

Ca în fiecare an, de 15 ianuarie, Televiziunea Română oferă telespectatorilor momente speciale dedicate marelui poet naţional, Mihai Eminescu. Filme documentare, emisiuni de reportaje, momente poetice sau dezbateri culturale despre viaţa şi opera “Luceafărului poeziei româneşti” se regăsesc în programele de miercuri la TVR 2, TVR 3, TVR HD, TVR Internaţional, precum şi online pe portalul TVR+.

13
/01
/15

Joi, 15 ianuarie, de la ora 18.30, la Ceainăria Cărtureşti Verona, va avea loc o audiţie specială Tudor Vianu. În cadrul evenimentului organizat de Editura Casa Radio se va consuma şi o dezbatere despre importanţa personalităţii lui Vianu pentru cultura română, pornind de la dublul CD, Tudor Vianu, Cum se scrie o carte. Conferinţe radiofonice, recent apărut la Editura Casa Radio, în Colecţia „Lecturi pe întuneric”.

12
/01
/15

Scriitorul brazilian Paulo Coelho şi soţia sa, artista Christina Oiticica, au anunţat că vor înfiinţa o fundaţie, pe care o vor inaugura în curând la Geneva, în Elveţia, alături de un muzeu virtual, a dezvăluit duminică săptămânalul Epoca.

06
/01
/15

Există literatură care nu se cuvine povestită folosind convenționalul propozițiilor și frazelor. Există literatură pentru care cuvintele – cuvintele simple, unul lângă altul până la sfârșit – sunt îndeajuns. ”Crăiasa Zăpezii” (Polirom, 2014) de Michael Cunningham din înaltul acestei literaturi coboară.