LOVE # ABUSE | EFORIE COLORAT lansează un program de asistență destinat victimelor violenței bazate pe gen
https://www.ziarulmetropolis.ro/love-abuse-eforie-colorat-lanseaza-un-program-de-asistenta-destinat-victimelor-violentei-bazate-pe-gen/

Asociaţia Forumul Artelor Vizuale, iniţiator al Festivalului Eforie Colorat, în parteneriat cu DP World în România, derulează programul “LOVE # ABUSE”, o campanie pentru conştientizarea violenţei împotriva femeilor.

Un articol de Petre Ivan|9 august 2023

  • Lansat la finalul lunii mai, în cadrul acestui program au fost organizate o suită de ateliere educative pentru tinerii de la Liceul Carmen Sylva, evenimente care încurajează o cultură a respectului și a egalității și pun bazele pentru o societate care să-i garanteze fiecărui om drepturile fundamentale.
  • Victime ale agresiunilor domestice au fost implicate într-un program de asistență specializată, primind sprijin emoțional și material pentru a-și depăși traumele și pentru a-și reconstrui viața.
  • În cadrul campaniei, DP World în România a găzduit o serie de workshop-uri cu teme diverse, de la violența în mediul business, la egalitatea de gen sau importanța sănătății mentale. Întâlnirile au fost coordonate de Monica Iuliana Popescu și Sava Nicu Ionel, terapeuți, doctori în științe psihologice.

Rezultat al inegalităților persistente, al abuzului de putere și al practicilor injuste, violența împotriva femeilor continuă să fie una dintre cele mai notabile încălcări ale drepturilor omului din toate societățile, independent de granițele sociale, economice sau naționale. O lege veche de când lumea, pandemică în anul crizei sanitare, regula celui mai puternic lasă urme adânci în multe vieți. Dacă n-o numești, nu există. Evoluează în crescendo și nu dispare de la sine. Violența domestică apare pe ruinele unei fortărețe de nisip, într-o casă care eșuează să devină cămin, refugiu, centrul de securitate și echilibru al unui om. Se poate ivi oricând pe parcursul unei vieți și poate avea o mie de chipuri, de la violență verbală și fizică sau abuz emoțional, la violență sexuală, abuz psihologic sau financiar. Poate lua multe forme, unele zgomotoase și șocante, altele tăcute și greu de dovedit. Cel mai adesea, toate aceste nuanțe fuzionează, însoțind declinul unui om, o perioadă în care identitatea lui se șterge treptat, iar puterea de a-și decide propriul drum dispare. De-a lungul unui an, mii de femei sunt atacate în România. Din când în când, câte una își pierde viața și o avalanșă de mărturii inundă rețelele, în timp ce voci diverse cer schimbarea. Indignarea se estompează apoi treptat, iar în ecourile ei se pierd, nespuse, mii de alte istorii, ale femeilor agresate pe stradă, în mijloacele de transport, la locul de muncă sau în drum spre casă. Cele mai multe sunt maltratate acasă, acolo unde rude, soți sau parteneri se transformă în agresori, uneori atât de brutali încât fac ca firul unui destin să se rupă pentru totdeauna. Există agresiuni online sau offline, hărțuire în spațiul public, vătămări fizice și psihice care afectează o ființă umană. Amenințările sunt și ele violență, la fel și constrângerea sau lipsirea de libertate atât în viața publică, cât și în cea privată.

“Dacă acest flagel este conștientizat, dacă se vorbește despre asta, puterea lui se diminuează. Cu susținerea potrivită, încetul cu încetul, o persoană care uitase cine este își recapătă identitatea. Pe măsură ce redevine cine era, începe să fie curioasă, începe să exploreze, începe să vrea mai mult și începe să lucreze. Internetul ne pune la dispoziție orice informație, despre centre de urgență la care poți suna să ceri ajutor. În acest fel, o problemă strictă de familie devine una comunitară. Chiar dacă te-ai izolat, chiar dacă ți s-a repetat că nu e bine să vorbești și că rufele se spală în familie, totuși trebuie să spui cuiva. Dacă spui, cineva te aude. Iar dacă cineva te ascultă… ești mai bine. Dacă te înțelege, te ajută. Iar dacă te ajută, ești salvat”

Monica Iuliana Popescu,

doctor în psihologie,

coordonator al ședințelor de consiliere terapeutică destinate victimelor abuzului

Într-un așezământ local funcționează, începând din luna mai, un grup de sprijin, care oferă, gratuit, ședințe săptămânale de consiliere terapeutică, coordonate de Monica Iuliana Popescu, doctor în psihologie, un profesionist cu experiență certificată prin numeroase premii și distincții, a cărei muncă de cercetare este adesea prezentată în publicaţii, conferinţe sau seminarii. Femei, victime ale abuzului domestic, învață aici să-și reconstruiască viața. Copiii care au crescut în medii violente au și ei nevoie de sprijin emoțional și psihologic pentru a face față traumelor și pentru a-și gestiona emoțiile. Terapia individuală sau de grup poate fi utilă în abordarea problemelor specifice cu care se confruntă acești copii, precum anxietatea, depresia sau tulburările de stres post-traumatic. În plus, un spațiu sigur și lipsit de judecată, în care copiii să se poată exprima și să se poată conecta cu alți copii care au trecut prin aceeași experiență, poate fi benefică. Un grup de 11 copii proveniți din medii violente, cu vârste cuprinse între 1.7 – 11 ani, sunt asistați în cadrul acestui program prin activități potrivite vârstelor lor, dublate de metode specifice terapiei de recuperare: art-terapia, ludoterapia, ergoterapia, meloterapia, joc de rol, joc simbolic, activități de mișcare, activități de socializare și stimulare senzorială. Asistența terapeutică a minorilor este asigurată de psihologul si art-terapeutul Elena Vranciu.

“În inconștientul colectiv, violența ar putea să pară o realitate familiară, de vreme ce timp de secole aceasta a fost metoda prin care au fost stabilite regulile sociale. Nu există, însă, niciun argument care să justifice o agresiune, nici măcar marile valori, precum adevărul sau dreptatea. Studiile realizate la nivel mondial arată că femeile sunt bătute sau ucise mai frecvent decât bărbații, cel mai adesea de partenerii lor de viață sau de membrii familiilor lor. Din totalul incidentelor la nivel global, 38 la sută se petrec în cadrul domestic. Invers proporțional cu aceste statistici, actele de violență împotriva femeilor sunt printre cele mai subraportate și cele mai puțin susceptibile de a avea o finalitate legală. Supraviețuitoarele se confruntă adesea cu piedici sistemice, ca urmare a stereotipurilor de gen, care antrenează adesea blamarea victimelor și răspunsurile inadecvate ale instituțiilor, ceea ce duce la victimizare secundară. O formă aparte de violență este cea psihologică, mută, greu de identificat, dar care are consecințe în timp și se instalează insidios, lăsându-ți mereu impresia că ai păstra controlul. Are două caracteristici interesante. În primul rând, o trăim din copilărie, începând cu procesul de introiectare a normelor și regulilor, care pentru mulți este un drum accidentat. A doua caracteristică a acestei forme de agresiune este că ea este prezentă în toate celelalte forme de violență. Unde există violență fizică, sigur violența psihologică s-a instalat demult”.

Monica Iuliana Popescu,

doctor în psihologie,

coordonator al ședințelor de consiliere terapeutică destinate victimelor abuzului

Interviu cu coordonatorul ședințelor de consiliere terapeutică destinate victimelor abuzului, psiholog Monica Iuliana Popescu:

 

“Visând la o lume mai bună, dorim să fim parte din rețeaua care asigură educația și promovarea acestei cauze”

Lansată la finalul lunii mai, campania “LOVE # ABUSE” va fi derulată până în luna august 2023 și include o suită de evenimente care reunesc la malul mării experți în psihologie și asistență socială, activiști, diverse categorii de specialiști în comunicare și autorități. Invitații își întâlnesc publicul în grădina de vară sau în centrele educaționale din Eforie Sud și Techirghiol. De-a lungul ultimelor două luni, un grup de 60 de elevi de la Liceul local Carmen Sylva a fost invitat la o serie de ateliere în care, într-un discurs adecvat vârstei lor, au inventariat concepte civice contemporane, pornind de la definițiile violenței împotriva femeilor și modalitățile prin care o identificăm, spre cunoștințe practice, cum ar fi cui ne adresăm dacă suntem victimele unui abuz sau cum intervenim dacă observăm astfel de cazuri. Profesioniști din domeniul drepturilor omului și experți afiliați centrelor de studiu dedicate violenței de gen adaugă informații prețioase acestor ateliere tematice. Într-o structură dinamică și interactivă, atelierele au devenit un cadru de experimentare, în care adolescenții, folosind materiale video non-explicite, au trecut în revistă diferitele situații de violență, încurajați să-și exprime, în mod argumentat, opinii.

„Violența domestică are un impact semnificativ asupra indivizilor, familiilor, comunităților și societății în ansamblu și subminează demnitatea umană și, în cele din urmă, dezvoltarea economică a unei comunități. Este o încălcare a drepturilor omului și o manifestare a inegalității de gen, perpetuată de structuri de putere cu viziuni patriarhale sau de vechi norme culturale, care acordă statut prioritar bărbaților. Efectele sale sunt de amploare și pot avea impact imediat și pe termen lung, afectând bunăstarea fizică, psihologică și socială. Am lansat această campanie pentru a ridica gradul de conștientizare cu privire la violența împotriva femeilor. Printre obiectivele noastre se numără educarea tinerilor pentru o mai bună înțelegere a tuturor formelor de abuz și pentru cunoașterea căilor de acțiune în cazul agresiunilor bazate pe gen. Demersul nostru se adaugă efortului tuturor celor care vizează o schimbare la nivel cultural și, în consecință, și în comportamente, pentru a balansa acele tipuri de dezechilibru de putere care favorizează violența împotriva femeilor și a copiilor lor. Campania este, totodată, un apel adresat tuturor actorilor sociali, guvern, societatea civilă, organizații de femei sau tineri, sectorul privat, mass-media, comunitățile academice sau structurile de asistență socială specializate, cu toții invitați încă o dată să-și unească forțele în efortul comun de stopare a violenței bazate pe gen.”

Alexandra Dumitrescu

Vicepreședinte al Asociației Forumul Artelor Vizuale

Inițiator al acestui program

07
/03
/24

Pe 8 martie va avea loc primul eveniment al primăverii organizat de Celula de Artă, vernisajul expoziției „Călătoriile Spiritului”, semnată de artista Sorana Scortea. Evenimentul va avea loc începând cu ora 19:00 iar lucrările vor putea fi văzute până pe 7 aprilie, în vitrina Pop Up de la Kulterra Gallery, pe strada Știrbei Vodă nr. 104-106.

05
/03
/24

Pe data de 5 martie se dă startul unui nou apel deschis în cadrul proiectului Share, Tag or Dye, inițiat și coordonat de către Asociația Fotografică Allkimik, în parteneriat cu Asociația Culturală Marginal. Această inițiativă oferă artiștilor din întreaga lume oportunitatea de a-și împărtăși creațiile și de a se implica într-o experiență colectivă de artă

01
/03
/24

Scena Digitală, platforma online de teatru, film, muzică și dans a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) vine cu o surpriză pentru public în luna martie. Iubitorii de teatru vor putea urmări online trei spectacole de excepție din cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu: „Arta de a povesti” de Alexis Michalik, „O catedrală plină cu orgi” – spectacolul de deschidere al FITS și „FAUST: tribut”.

01
/03
/24

Teatrul de Balet Sibiu prezintă sâmbătă, 2 martie, începând cu orele 19:00, spectacolul de teatru-dans „Despre noi/About Us”. Regia și scenariul poartă semnătura lui Beatrice Rancea, coregrafia Dragoș Roșu și Beatrice Rancea, interpretează Teatrul de Balet Sibiu, cu participarea actorilor Naționalului bucureștean Iuliana Moise și Claudiu Bleonț.

29
/02
/24

Teatrul Masca și grupul de creație sonoră „Immersonic” vă invită la sediul din Bd. Uverturii Nr. 14, la primul eveniment din seria de „sinestesis live / incursiuni în sinele total”, o întâlnire de creație spontană între scriitori (poeți și prozatori) activi pe scena literară românească și artiști sau performeri din domeniul sunetului.

28
/02
/24

Romanian Design Week, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor creative, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank, lansează apelul de înscrieri în circuitul RDW Design GO!.

28
/02
/24

Asociația Tangent, în parteneriat cu Teatrul Excelsior, Teatrul Național „I.L. Caragiale”, Casa Kerim și LiterNet, a lansat miercuri, 21 februarie, un open call pentru actori și actrițe din București, cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, pentru formarea distribuției spectacolului EMAUS, după romanul omonim al scriitorului italian Alessandro Baricco.

28
/02
/24

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, revine în acest weekend pe scena Sălii Palatului din București, având în rolurile principale pe balerinii Rin Okuno și Robert Enache, alături de ansamblul Operei Naționale București. Reprezentația de la începutul lunii decembrie a fost primită cu entuziasm de către publicul prezent, aceasta fiind sold-out.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

22
/02
/24

„Invit tinerii să vadă ceva rar, deosebit - prima expoziție organizată în România despre imaginea samuraiului văzută de cei mai importanți artiști japonezi din perioadele Edo și Meiji”, a spus avocatul George Șerban, colecționar de stampe japoneze, la vernisajul expoziției „Samurai. Legendele Japoniei”, care a avut loc pe 21 februarie, la Muzeul Brukenthal din Sibiu, cu sprijinul JTI.