Lucian Boia – întâlnire cu cititorii la Librăria Humanitas de la Cişmigiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/lucian-boia-intalnire-cu-cititorii-la-libraria-humanitas-de-la-cismigiu/

Astăzi, începând cu ora 19.00, Lucian Boia va fi prezent la Librăria Humanitas de la Cişmigiu pentru o întâlnire care are in centru volumul ,,Balcic. Micul paradis al României Mari”.

Un articol de Andrada Văsii|5 decembrie 2013

Astăzi, începând cu ora 19.00, Lucian Boia va fi prezent la Librăria Humanitas de la Cişmigiu pentru o întâlnire care are în centru volumul „Balcic. Micul paradis al României Mari“.

Acest volum ce va fi prezentat în avanpremieră va fi însoţit şi de „Capcanele istoriei. Elita intelectuală românească între 1930 şi 1950″, o ediţie de colecţie revăzută şi adăugită. Invitatul său va fi Radu Paraschivescu.

„Subiectul acestei cărţi este Balcicul: Balcicul în perioada lui românească, din 1913 până în 1940. Un Balcic real şi imaginar totodată: aşa cum l-au văzut, aşa cum l-au vrut românii: un colţ altfel pe harta României, un fel de paradis, un loc, poate, al unor noi începuturi’’, spune Lucian Boia.

„După ani de tăcere, după ani de uitare, Balcicul revine în conştiinţa publică românească. Nenumărate pânze în muzee îl arată aşa cum a fost cândva, şi mai ales aşa cum l-au văzut artiştii, iar la faţa locului,«Cuibul liniştit» al reginei Maria, vizitat de tot mai mulţi români, stă mărturie, durabilă, a unor vremuri care par de mult apuse, dar care nu sunt chiar atât de îndepărtate.“

Lucian Boia

Lucian Boia la Gala Industriei de Carte 

„Capcanele istoriei. Elita intelectuală romanească între 1930 şi 1950“, cartea care a generat numeroase dezbateri în 2011, a apărut într-o ediţie revăzută şi adăugită, în care autorul completează lista celor 120 de personaje istorice, cu 20 de nume semnificative ale vieţii intelectuale româneşti din perioada 1930–1950, cu un accent special pe evoluţia lor în primii ani ai regimului comunist.

Ediţia 2013 păstrează secţiunea iconografică, veritabilă istorie în imagini a intelectualităţii româneşti, şi oferă cititorului bucuria unei cărţi cartonate, cu supracopertă şi hârtie de volum tonată, publicată în condiţii grafice deosebite.

Foto credit: Radu Sandovici, Giani Oprina, Lucian Boia

27
/10
/21

În toamna aceasta, la editura EIKON au apărut două cărţi-eveniment, semnate de prozatoarea Andreea Nanu: „Cum vă place”. Cronică de teatru, operă şi film şi „Eternitatea. Şi încă o zi”. Teatrul lui Andrei Şerban.

27
/10
/21

În Ţinutul nomazilor: cum să supravieţuieşti în America secolului 21 publicată de Editura Trei, jurnalista Jessica Bruder specializată în reportaje despre subculturi surprinde nașterea unei noi categorii sociale, a unui nou stil de viață. America aflată „sub radarul economic” este formată din „americanii în vârstă, scăpătați și itineranți” pentru care speranța unei vieți mai bune ia forma unui drum nesfârșit de-a lungul și de-a latul țării, în căutare de slujbe sezoniere ca să supraviețuiască.

25
/10
/21

Reprezentanța Institutul Cultural Român de la Madrid, în colaborare cu Editura Impedimenta, Círculo de Bellas Arte, Școala de arte SUR, Universitatea Complutense din Madrid, Facultatea de Filologie și Librăria Rafael Alberti organizează o serie de întâlniri literare ale scriitorului Mircea Cărtărescu, în perioada 26-27 octombrie 2021.

18
/10
/21

Din 15 octombrie, a intrat în librării „Între două lumi. Amintiri dintr-o viață suspendată” de Suleika Jaouad, volum publicat în limba română de Editura Humanitas, în colecția „Memorii/Jurnale” (traducere de Ines Simionescu, Anca Lăcătuş şi Andreea Niţă). La 22 de ani, autorea primea un diagnostic înfricoșător: leucemie, cu 35% șanse de supraviețuire. Aceasta este povestea ei!

16
/10
/21

După ce a publicat jurnalul lui Dostoievski și o parte din scrisorile lui Cehov, Editura Polirom a tipărit recent o a doua ediție a scrierilor extraliterare ale lui Bulgakov, sub titlul „Corespondență. Jurnale”, în traducerea semnată de Ana-Maria Berzuleanu și cu prefața lui Ion Vartic.

11
/10
/21

Editura Humanitas vă invită marți, 12 octombrie, ora 19.30, online&live, la o discuție despre acest volum la care vor participa Alexandru Stermin, Carmen Strungaru, etolog, și Ciprian Mihali, profesor de filosofie contemporană la Universitatea Babes Bolyai. Moderator: Corina Negrea, realizator de emisiuni de știință la Radio România Cultural. Partener: Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”.

11
/10
/21

Vaclav Smil nu are telefon mobil, apare rar în public și crede că doar „Cifrele nu mint”. Un adevărat maestru al interpretărilor statistice, Vaclav Smil este un artist care descrie lumea prin intermediul cifrelor. „Aștept fiecare nouă carte a lui Smil așa cum așteaptă unele persoane un alt film din seria Războiul Stelelor”, spunea Bill Gates despre omul de știință de origine cehă.

08
/10
/21

Romanul „Ereditate” (Editura Trei, 2021), semnat de tânărul scriitor francez Miguel Bonnefoy, a fost recompensat cu Premiul Librarilor în acest an în Franța și desemnat alegerea României la Premiul Goncourt 2020. „Un roman magic", după cum sublinia publicația Le Figaro.