Lucian Boia, într-o ediţie eveniment Garantat 100%
https://www.ziarulmetropolis.ro/lucian-boia-intr-o-editie-eveniment-garantat-100/

Specialist în decriptarea construcţiilor imaginare, istoricul Lucian Boia este invitatul lui Cătălin Ştefănescu într-o ediţie eveniment Garantat 100%, ce poate fi văzută duminică, 26 aprilie, fix la miezul nopţii, la TVR 1, TVR HD şi online, pe TVR+. Ştefănescu şi Boia vor aborda un subiect cu totul special: Jules Verne.

Un articol de Petre Ivan|26 aprilie 2015

Mare creator de mituri, Jules Verne a devenit el însuşi un mit. Mulţi dintre admiratorii săi văd şi astăzi în el un profet al ştiinţei şi al lumii de mâine, iar interpretările privitoare la opera sa merg în toate sensurile.

În 2005, la 100 de ani de la moartea precursorului literaturii SF, Lucian Boia publica în Franţa volumul său „Jules Verne. Paradoxurile unui mit”, carte pe care a tradus-o ulterior şi în română şi a publicat-o în ţară.

„Volumul lui Lucian Boia este o cercetare extraordinar de solid documentată, o lectură pasionantă, o poveste despre personalitatea reală a celui care a scris câteva dintre marile poveşti ale copilăriei fiecăruia dintre noi”, este de părere Cătălin Ştefănescu, surprins că, în România, volumul istoricului nu a avut un destin la fel de luminos ca în Franţa.

„Curios, pentru nişte oameni care au crescut cu poveştile fascinante ale lui Jules Verne…”, constată realizatorul TVR.

În acelaşi an, în Franţa fuseseră publicate în jur de 80 de cărţi despre Jules Verne, iar „Paradoxurile unui mit” s-a bucurat de o mare apreciere şi recenzii foarte bune.

Pionier al tehnologiei moderne sau purtător al unui mesaj mitologic şi religios? Progresist sau tradiţionalist? Optimist sau pesimist? De dreapta sau de stânga? Rasist şi antisemit sau plin de respect pentru toate culturile? Dezacordul domneşte până şi în privinţa înclinaţiilor lui sexuale: misoginie, tendinţe homosexuale sau multiple legături feminine?

Acestea sunt câteva dintre subiectele pe care Cătălin Ştefănescu le abordează în discuţia cu Lucian Boia la Garantat 100%.Lucian Boia

Telespectatorii au acum ocazia să afle mai multe despre cel care multora le-a marcat copilăria cu poveştile sale, despre pasiunile lui Jules Verne – teatrul şi geografia, despre chinul vieţii lui – acela de a nu fi fost recunoscut ca scriitor, în timpul vieţii, deşi avea un succes consistent, despre contribuţiile neştiute ale editorului scriitorului, dar şi despre faptul că Jules Verne nu a fost, aşa cum credeam cei mai mulţi dintre noi, un vizionar sau un inventator.

Invitatul lui Cătălin Ştefănescu încearcă să rezolve contradicţii din opera lui Jules Verne, punând în lumină formula umană şi literară specifică scriitorului, precum şi modul în care lumea secolului al XIX-lea, cu valorile, proiectele şi prejudecăţile ei, se oglindeşte în opera sa.

Foto: Lucian Boia, Garantat 100% – tvr

22
/05
/22

„Se estimează că un procent cuprins între 62 și 70% din populația generală se îndoiește într-un moment sau altul din carieră de legitimitatea statutului sau succesului”, afirma psiholoaga cliniciană Pauline Rose Clance în prima parte a anilor `80, când a început să studieze sindromul impostorului.

19
/05
/22

Asociația Bloc Zero a lansat primul număr al revistei de bandă desenată documentară POC!

10
/05
/22

După doi ani (2020 şi 2021), în care Premiile au fost acordate online și transmise în direct pe pagina de Facebook a revistei (cu laureaţii şi membrii juriului intervenind doar în faţa camerelor video), după ce, din motive de pandemie, Premiile au fost amînate din primăvară în toamnă, anul acesta revista noastră va acorda, din nou, Premiile Observator cultural la Teatrul Odeon, marţi, 17 mai, de la ora 19.00.

10
/05
/22

Salonul Internațional de Carte Bookfest, cel mai important salon de carte din România şi singurul eveniment al industriei editoriale care a reuşit să capete o dimensiune internaţională marcantă, revine în peisajul evenimentelor culturale din capitală după trei ani de absență pandemică. Peste 100.000 de vizitatori sunt așteptați la ediția din acest an a Bookfest, în perioada 1-5 iunie, în Pavilionul B2 al Complexului Expozițional Romexpo.

18
/04
/22

Cea mai recentă carte a scriitoarei Elena Ferrante, Invențiile ocazionale, a fost publicată recent în traducere la Editura Pandora M, în cadrul colecției Anansi. World Fiction. Este vorba despre un volum de eseuri care le oferă cititorilor o perspectivă asupra lumii interioare a autoarei și a identității sale de scriitoare, texte însoțite de o serie de ilustrații ingenioase semnate de Andrea Ucini – un tur de forță vizuală.