Lucrarea „George Enescu” de Corneliu Baba, expusă acum în Galeria Națională
https://www.ziarulmetropolis.ro/lucrarea-george-enescu-de-corneliu-baba-expusa-acum-in-galeria-nationala/

Începând cu data de 1 septembrie 2021, în Galeria Naţională de Artă Românească Modernă regăsim expusă lucrarea intitulată „George Enescu” avându-l autor pe Corneliu Baba, alături de o altă lucrare cu trimitere la universul enescian, „Natură statică cu vioară”.

Un articol de Liliana Matei|1 septembrie 2021

Cele două tablouri vor fi prezentate pe durata Festivalului Internațional George Enescu cu care Muzeul Național de Artă al României este partener, o parte dintre concerte desfășurându-se în sala Auditorium a muzeului.

Lucrarea care îl înfățișează pe Enescu a fost realizată de Corneliu Baba în anul 1955, autorul revenind cu repictări ale acesteia până în anul 1991. La dorința sa expresă, tabloul, expus acum, a înlocuit o altă lucrare cu același subiect din anul 1955, de care pictorul era nemulțumit și pe care a distrus-o.

Într-unul dintre caietele sale Corneliu Baba a transcris câteva rânduri despre Enescu din cartea lui Bernad Gavoty, Les souvenirs de Georges Enesco:

„Cum compun: lucrez încet și în taină, mergând până la a le ascunde apropiaților schițe pe care de altfel nu au nici o intenție să le fure. Sunt bântuit de scrupule, dar deznădejdea îmi este străină: sunt prea umil ca să-mi ofer luxul disperării. […] În fine, nu sunt niciodată mulțumit, niciodată. Dacă aș fi, într-o zi aș înceta să mai compun, chiar în același moment, ca să eternizez o clipă minunată…” .

Corneliu Baba l-a reprezentat pe Enescu în postura sa caracteristică, ușor aplecat, cu vioara sub braț, cum apărea la finalul concertelor sale, în ținuta specifică de spectacol. Este una dintre imaginile iconice ale marelui compozitor și interpret, care îl înfățișează pe un fundal incert, o masă de culoare care nu-l situează într-un spațiu anume ci, cumva, în eternitate.

MNAR este partener al Festivalului Internațional George Enescu 2021 și găzduiește seria de concerte de la Sala Auditorium, în zilele de duminică, 5, 12, 19 și 26 septembrie 2021, de la orele 10.30. Accesul în sală se face din str. Știrbei Vodă 1-3, iar detaliile concertelor le puteți urmări aici.

Foto: MNAR

 

 

05
/10
/20

O expoziție de fotografie, proiecții de filme, teatru, recital de saxofon – programul Institutului Cervantes din București pentru luna octombrie include o serie de evenimente artistice care evidențiază creativitatea și caracterul inovator al mediului artistic de limbă spaniolă, o formă de a marca Ziua Națională a Spaniei, celebrată pe 12 octombrie. Totodată, octombrie înseamnă și reluarea activităților cu prezență la sediul instituției, din Bulevardul Regina Elisabeta 38.

01
/10
/20

În ciuda restricțiilor contextului pandemic, 32.405 de persoane au participat la ediția a 7-a Art Safari, finalizată duminică noapte, probabil cel mai mare eveniment dedicat artei în România, unic ca amploare, concept și structură. Muzeul temporar, deschis pentru două săptămâni, de data aceasta în Victoria Tower, a ocupat cu artă o suprafață de 6.000 de metri pătrați și a găzduit 800 de opere în valoare totală de peste 12 milioane de euro.

28
/09
/20

Când arta devine o formă de a pătrunde dincolo de vizibil, în adâncurile nevăzute ale ființei, artistul accede la o conectare profundă cu el însuși prin accesarea părților nevăzută ale Sinelui. Creația capătă un substrat mult mai profund, iar artistul devine mai mult decât un simplu imitator al conținutului realității. Cel care lasă emoția să se manifeste pe pânză, invită privitorul spre expresivități și trăiri care compun un întreg ansamblu de stări ale creatorului.

24
/09
/20

Fundația Calea Victoriei aduce o mulțime de noutăți în programul de cursuri online al lunii octombrie, ca să te bucuri de seri reușite și energizante. Istorie și artă urbană, dicție și cetăți medievale, negociere și literatură sau comedie sunt doar câteva posibilități.

10
/09
/20

Ca o încununare a stilurilor arhitecturale neogotic, romantic şi neobaroc, Palatul din centrul Iașilor, conceput în spiritul palatelor comunale din Europa de Vest, priveşte semeţ în fiecare zi peste orizonturile capitalei culturale a Moldovei. Palatul a fost construit între anii 1906-1925 de către arhitectul Ion. D. Berindey, având suprafața totală de 34.236,35 mp.

08
/09
/20

Proiectul multidisciplinar H3 Garden before detach() se lansează miercuri, 9 septembrie, în București, pe Popa Nan 82. Cinci seri de muzică live, mai multe reprezentații ale spectacolului-instalație Who Am I? A human-robot performance decât erau prevăzute datorită cererii publicului și o expoziție fără precedent de instalații interactive reprezintă perspectiva dinamică pe care H3 o propune în această toamnă.