Lumi paralele la Spotlight
https://www.ziarulmetropolis.ro/lumi-paralele-la-spotlight/

Festivalul care strânge, an de an, peste 500.000 de spectatori pe arterele principale ale Capitalei, Spotlight – Festivalul Internaţional al Luminii revine la Bucureşti, între 23 şi 26 aprilie, cu noi şi spectaculoase instalaţii artistice bazate pe lumină.

Un articol de Liliana Matei|13 februarie 2020

Ajuns la cea de-a șasea ediție, Spotlight, eveniment organizat de Primăria Capitalei și ARCUB, este unul dintre cele mai populare festivaluri în aer liber din București și își propune, anul acesta, să poarte publicul într-o călătorie captivantă cu ajutorul tehnologiilor luminii care explorează tema „Lumi Paralele//Parallel Worlds”. Timp de patru zile, artiști din țară și străinătate vor expune la București cele mai inovative proiecte care permit spectatorilor să acceseze „lumi paralele”, ce îi vor scoate complet din spațiul în care se află și le vor deschide ochii către dimensiuni și viziuni noi.

Prin tema ediției, „Lumi paralele//Parallel Worlds”, Spotlight – Festivalul Internațional al Luminii urmărește să creeze o legătură strânsă între lumea fizică și cea virtuală, între figura umană, concretă, limitată, dar în același timp vulnerabilă, și figura virtuală, care poate fi extrem de vastă, complexă și de neînțeles, uneori aproape de nepătruns.

Între 23 și 26 aprilie, la Spotlight 2020, clădiri istorice și locuri iconice din București devin spații principale de desfășurare ale festivalului, în care spectatorii pot explora lumi digitale fascinante, peisaje alternative, experiențe senzoriale sau audiovizuale cu ajutorul instalațiilor artistice bazate pe lumină.

Anul acesta, Spotlight lansează și o invitație deschisă artiștilor, designerilor și arhitecților români și străini să trimită propuneri de proiecte care explorează tema festivalului – „Lumi paralele//Parallel Worlds”, până la data de 25 februarie, pe adresa [email protected]. Detalii despre modalitatea de înscriere, dar și formularul de înscriere a proiectelor sunt disponibile pe www.arcub.ro și www.spotlightfestival.ro.

05
/02
/24

Considerat, de critici, dar și de iubitorii de artă, poate cel mai cunoscut și mai bine cotat artist român contemporan la nivel internațional, Adrian Ghenie revine într-o licitație din România cu o lucrare amplă și expresivă.

05
/02
/24

Prima premieră a anului 2024 la Teatrul EXCELSIOR (singurul teatru din București dedicat adolescenților și tinerilor) este spectacolul PTERODACTILI de Nicky Silver, o producție în regia lui Radu Iacoban și scenografia lui Tudor Prodan.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

04
/02
/24

NOU Un singur personaj, în care coabitează două ființe diferite, chiar opuse. Un singur monolog, lung, rostit de doi actori, într-un spectacol nou intrat în portofoliul Teatrului Metropolis, în urma concursului pentru debutanți, “StarT”

02
/02
/24

Jurnalismul de investigație din Balcani, Europa Centrală, țările Parteneriatului Estic, precum și Cipru și Malta, a întâmpinat numeroase provocări în ultimii ani. În multe țări din regiune, peisajul media este plin de (auto-)cenzură, iar inițiativele independente și critice sunt insuficiente. Jurnaliștii se confruntă deseori cu amenințări, hărțuire și acțiuni legale, ceea ce le restricționează tot mai mult capacitatea de a documenta și raporta problemele acute din societatea actuală.

02
/02
/24

În perioada 5 – 23 februarie 2024, Elite Art Gallery vă invită la expoziția artistului Leo Dolghier Oleg, „Symbiosis”, curatoriată de istoricul de artă, Felicia Acsinte. În cadrul vernisajului, care va avea loc pe data de 8 februarie, începând cu ora 18:00, expoziția va fi îmbogățită cu un element interactiv și dinamic, prezentat de artistul performer, Alexandru Medinschi, completând astfel călătoria vizuală printr-o experiență captivantă.

02
/02
/24

„Apropo de poveste” este despre poveste, poveștile în care credem cu toții și pe care ne place să le ascultăm. Dar povești reale, din socialul imediat. Proiectul propune un laborator de teatru dedicat tinerilor absolvenți, care combină ateliere pe estetici teatrale neconvenționale (măști, teatru-dans, teatru de animație) cu tematici sociale pentru a produce două producții noi de teatru, inovatoare.