Luminita Gheorghiu – nominalizată la premiile Academiei de Film Europene 2013
https://www.ziarulmetropolis.ro/luminita-gheorghiu-nominalizata-la-premiile-academiei-de-film-europene-2013/

Luminita Gheorghiu a fost nominalizată la premiile ce vor fi decernate de Academia de Film Europeană (EFA) în acest an, la categoria ,,cea mai bună actriţă”, pentru rolul din lungmetrajul ,,Poziţia copilului”, regizat de Călin Peter Netzer.

Un articol de Andrada Văsii|9 noiembrie 2013

Luminita Gheorghiu a fost nominalizată la premiile ce vor fi decernate de Academia de Film Europeană (EFA) în acest an, la categoria „cea mai bună actriţă“, pentru rolul din lungmetrajul „Poziţia copilului”, regizat de Călin Peter Netzer.

Actriţa română a impresionat publicul şi criticii de specialitate cu rolul din filmul „Poziţia copilului”, un lungmetraj care a fost recompensat la începutul acestui an cu marele trofeu – Ursul de Aur – la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin. Totodată, Luminiţa Gheorghiu, interpreta rolului principal în „Poziţia copilului”, a primit premiul Bayard d’Or pentru cea mai bună actriţă la Festivalul de Film de la Namur.

Citiţi şi: BREAKING NEWS Filmul „Poziţia copilului” a câştigat Ursul de Aur la Berlin

Lungmetrajul „Poziţia copilului”, în regia lui Călin Peter Netzer, a fost desemnat să reprezinte România la premiile Oscar de anul viitor, la categoria „cel mai bun film străin”.

„Poziţia copilului”, cu Luminiţa Gheorghiu, Bogdan Dumitrache, Florin Zamfirescu, Ilinca Goia şi Nataşa Raab, este cel de-al treilea film al lui Călin Peter Netzer după multipremiatele „Maria” (2003) şi „Medalia de onoare” (2010).

Filmul vorbeşte cu dramatism, cu emoţie, dar şi cu umor despre traumele sufocării copiilor prin dragoste şi despre amprentele pe care le lasă părinţii asupra personalităţii acestora. Pelicula este, totodată, o radiografie a high-class-ului românesc contemporan şi vorbeşte despre trafic de influenţă şi corupţie la nivel mic în instituţiile de bază ale societăţii şi extensiile acestora asupra întregului sistem socio-economic din România de azi.

La premiile EFA 2013, Luminiţa Gheorghiu va concura la categoria „cea mai bună actriţă” cu Keira Knightley (,,Anna Karenina”), Veerle Baetens („The Broken Circle Breakdown”), Barbara Sukowa („Hannah Arendt”) şi Naomi Watts („The Impossible”).

Luminita Gheorghiu face parte dintr-o listă lungă de nominalizări

Cel mai bun film european: ,,La vie d’Adèle”, de Abdellatif Kechiche, ,,The Best Offer”, de Giuseppe Tornatore, ,,Blancanieves”, de Pablo Berge, ,,The Broken Circle Breakdown”, de Felix van Groeningen, ,,La Grande Bellezza”, de Paolo Sorrentino, şi „Oh Boy!”, de Jan Ole Gerster.

Cea mai bună comedie europeană: ,,Los Amantes Pasajeros”, de Pedro Almodovar, ,,Love Is All You Need”, de Susanne Bier, ,,The Priest’s Children”, de Vinko Bresan, ,,Benvenuto Presidente!”, de Riccardo Milani.

Cel mai bun regizor european: Pablo Berger (,,Blancanieves”), Abdellatif Kechiche (,,La Vie d’Adèle”), Francois Ozon („Dans la maison”), Paolo Sorrentino (,,La Grande Bellezza”), Giuseppe Tornatore (,,The Best Offer”), Felix van Groeningen (,,The Broken Circle Breakdown”).

Cea mai bună actriţă: Veerle Baetens (,,The Broken Circle Breakdown”), Luminiţa Gheorghiu (,,Poziţia copilului”), Keira Knightley (,,Anna Karenina”), Barbara Sukowa (,,Hannah Arendt”), Naomi Watts (,,The Impossible”). Cel mai bun actor: Johan Heldenbergh (,,The Broken Circle Breakdown”), Jude Law (,,Anna Karenina”), Fabrice Luchini (,,Dans la maison”), Tom Schilling (,,Oh Boy!”), Toni Servillo (,,La Grande Bellezza”).

Luminita Gheorghiu

Actrita Luminita Gheorghiu

Cel mai bun scenarist: Francois Ozon (,,Dans la maison”), Paolo Sorrentino/ Umberto Contarello (,,La Grande Bellezza”), Tom Stoppard (,,Anna Karenina”), Giuseppe Tornatora (,,The Best Offer”), Felix van Groeningen/ Carl Joos (,,The Broken Circle Breakdown”). European Discovery – Premiul FIPRESCI: ,,Call Girl”, de Mikael Marcimain, ,,Eat Sleep Die”, de Garbriela Pichler, ,,Miele”, de Valeria Golino, ,,Oh Boy!”, de Jan Ole Gerster, ,,La Plaga”, de Neus Ballus.

Cel mai bun documentar: ,,The Act Of Killing”, de Joshua Oppenheimer, ,,The Missing Image”, de Rithy Panh, ,,L’Escale”, de Kaveh Bakhtiari. Cel mai bun film de animaţie: ,,The Congress”, de Ari Folman, ,,Jasmine”, de Alain Ughetto, ,,Pinocchio”, de Enzo d’Aio, notează Mediafax.

Cel mai bun scurtmetraj: ,,Butter Lamp”, de Hu Wei, ,,Cut”, de Christoph Girardet şi Matthias Muller, ,,Death of a Shadow”, de Tom Van Avermaet, ,,Houses With Small Windows”, de Bulent Ozturk, ,,Jump”, de Petar Vachanov şi Kristina Grozeva, ,,Letter”, de Serghei Loznitsa, ,,Morning”, de Cathy Brady, ,,Mystery”, de Chema Garcia Ibarra, ,,Nuclear Waste”, de Miroslav Slaboshpytskiy, ,,Orbit Ever After”, de Jamie Stone, ,,A Story For The Modlins”, de Sergio Oksman, ,,Sunday 3″, de Jochen Kuhn, ,,Though I Know The River Is Dry”, de Omar Robert Hamilton, ,,The Waves”, de Miguel Fonseca, ,,Zima”, de Cristina Picchi.

Info:

Câştigătorii premiilor EFA 2013 vor fi desemnaţi pe baza voturilor exprimate de cei peste 2.900 de membri ai Academiei de Film Europene.

Cea de-a 26-a gală de decernare a premiilor EFA va avea loc la Berlin pe 7 decembrie.

Foto credit: Cinemagia, Luminita Gheorghiu

 

26
/12
/16

CRONICĂ DE FILM Noul film al lui Damien Chazelle, „La La Land”, este în primul rând o surprinzătoare explozie de muzică și culori. Un film fermecător la suprafață, însă dulceag și convențional sub poleiala de musical care vrea să omagieze Epoca de Aur a Hollywood-ului.

22
/12
/16

Cu siguranţă unul dintre cele mai aşteptate filme ale anului, care se bucură deja de şapte nominalizări la Globurile de Aur şi se poziţionează astfel ca unii dintre marii favoriţi la Oscaruri, ,,La La Land” va avea premiera în cinematografele din România pe 23 decembrie.

21
/12
/16

“Allied”, cu cu Marion Cotillard şi Brad Pitt în distribuție, “Collateral Beauty”, Will Smith, Keira Knightley, Edward Norton, Kate Winslet şi Helen Mirren, “Alice Through the Looking Glass”, cu Helena Bonham Carter si Johnny Depp și „Office Christmas Party”, cu Jennifer Aniston pe afiș, se numără printre cele mai proaste filme ale anului, în opinia celor de la faimoasa revistă Rolling Stone.

21
/12
/16

Născută într-o zi de 21 decembrie (1935), la Slobozia-Hodorogea, Orhei, în Basarabia, Stela Popescu a venit pe lume într-o familie de învățători, iar prima amintire pe care o are bine întipărită în memorie este invadarea Basarabiei de către armata rusă.

20
/12
/16

Primul spin-off al seriei "Star Wars", "Rogue One: A Star Wars story", a reușit cel de-al treilea cel mai bun start din acest an la box-office-ul nord-american, "pulverizându-și" concurenții. "Rogue One" a avut deja încasări de 300 de milioane de dolari la nivel mondial, deși nu a fost lansat încă în Coreea de Sud sau pe imensa piață chineză.

20
/12
/16

Regizorul și scenaristul Nae Caranfil este deopotrivă autorul textelor și compozitorul pieselor muzicale de pe coloana sonoră a celui mai recent film al său, 6,9 pe scara Richter, o comedie cu momente de musical puse în scenă de coregraful sârb Milan Gromilić. A avut premiera la ediţia TIFF de anul acesta, iar din 20 ianurie 2017 rulează pe marile ecran, inclusiv la Cluj.

19
/12
/16

Al Pacino va juca rolul lui Tennessee Williams în piesa "God Looked Away", prima producţie a Pasadena Playhouse, în programul PlayWorks. Spectacolul, care relatează o perioadă tulburată din viaţa dramaturgului, va avea premiera în primăvara lui 2017.

19
/12
/16

NOUA GENERAŢIE DE ARTIŞTI. Dorotheea Petre (aproape 36 de ani) este bine-cunoscută publicului cinefil din ţara noastră, din pelicula „Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii” (2006).

19
/12
/16

“Când eram tânăr, viața mi se părea fără sfârșit...” - Marcello Mastroianni. Astăzi se împlinesc 20 de ani de la moartea celui considerat latin loverul și figura simbol a cinemaului italian.

18
/12
/16

Topul celor mai bune filme care au putut fi văzute în premieră în România în 2016 este împărţit în trei. Un clasament de 10 poziţii include cele mai îndrăzneţe filme distribuite în cinematografe. Apoi, un top cu câteva filme exclusiv din festivaluri şi trei recomandări de documentare.

16
/12
/16

Relansat pe platforma Cinepub, "Senatorul melcilor", filmul cu care Mircea Daneliuc participa în 1995 în Competiţia oficială a Festivalului de la Cannes, este o satiră politică în care grotescul este îmblânzit prin comic.

15
/12
/16

Cel mai aşteptat film românesc al anului 2017, ,,Ana, mon amour“, în regia lui Călin Peter Netzer, a fost selectat în competiţia oficială a celei de-a 67-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Berlin (9-19 februarie) şi va putea fi vizionat în cinematografele din România din 3 martie, la scurt timp după premiera internaţională.

15
/12
/16

Tudor Aaron Istodor, actorul din „Fixeur” (regia: Adrian Sitaru), a fost selectat în programul Shooting Stars din cadrul celei de-a 67-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Berlin. Evenimentul va avea loc în perioada 9-19 februarie 2017, în capitala Germaniei.