Lungmetrajul „Timbuktu”, marele câştigător la gala premiilor César 2015
https://www.ziarulmetropolis.ro/lungmetrajul-timbuktu-marele-castigator-la-gala-premiilor-cesar-2015/

Lungmetrajul „Timbuktu”, regizat de Abderrahmane Sissako, nominalizat la Oscarul pentru cel mai bun film străin din acest an, a fost marele învingător la cea de-a 40-a gală a premiilor César, unde a câştigat şapte premii, inclusiv la categoriile „cel mai bun film” şi „cel mai bun regizor”.

Un articol de Liliana Matei|22 februarie 2015

Timbuktu„, un lungmetraj regizat de mauritanul Abderrahmane Sissako, despre Sahelul confruntat cu jihadismul, s-a impus la categoria „cel mai bun film” în faţa peliculelor „Sils Maria”, de Olivier Assayas, „Saint Laurent”, de Bertrand Bonello, „Les Combattants”, de Thomas Cailley, „Eastern Boys”, de Robin Campillo, „La famille Bélier”, de Eric Lartigau, şi „Hippocrate”, de Thomas Lilti, informează variety.com, preluat de Mediafax.

În discursul său de mulţumire, regizorul Abderrahmane Sissako a adus un omagiu diversităţii şi deschiderii de care dă dovadă industria de film franceză, dar şi producătoarei Sylvie Pialat şi distribuitorului Jean Labadie, pentru faptul că au crezut în proiectul său şi au fost dispuşi să îşi asume riscuri.

Lista Premiilor César

Pe lângă premiile César pentru cel mai bun film şi cel mai bun regizor, „Timbuktu” s-a impus şi la categoriile „cel mai bun sunet”, „cea mai bună imagine”, „cel mai bun montaj”, „cea mai bună coloană sonoră” şi „cel mai bun scenariu original”.

Adèle Haenel („Les Combattants”) s-a impus în mod surprinzător la categoria „cea mai bună actriţă în rol principal”, în faţa unor nume sonore din cinematografia franceză, precum Marion Cotillard şi Catherine Deneuve.

Pierre Niney, un artist format în celebra trupă de teatru Comedie Francaise, s-a impus la categoria „cel mai bun actor în rol principal” pentru interpretarea celebrului creator de modă Yves Saint Laurent în pelicula biografică „Yves Saint Laurent”, regizată de Pierre Niney. Victoria sa este o mare surpriză, întrucât marele favorit era considerat Gaspard Ulliel, protagonistul celuilalt film biografic dedicat aceluiaşi creator de modă, intitulat „Saint Laurent”, regizat de Bertrand Bonello. Această peliculă, nominalizată la 10 premii César, s-a impus la o singură categorie – cele mai bune costume.

La categoriile secundare de interpretare au fost premiaţi Kristen Stewart („Sils Maria”) şi Reda Kateb („Hippocrates”).

Coproducţia francezo-canadiană „Mommy”, regizată de Xavier Dolan, a fost desemnat cel mai bun film străin, impunându-se în faţa peliculelor „Deux jours, une nuit”, „12 ani de copilărie/ Boyhood”, „Ida”, „12 ani de sclavie/ 12 Years a Slave”, „The Grand Budapest Hotel” şi „Winter Sleep”.

La categoria „cel mai bun scenariu adaptat” s-au impus Cyril Gely şi Volker Schlondorff pentru pelicula „Diplomacy”, iar cel mai bun film de debut a fost desemnat lungmetrajul „Les Combattants”.

Pelicula „Minuscule” s-a impus la categoria „cel mai bun film de animaţie”, iar „Salt of the Earth”, de Wim Wenders, a triumfat la categoria „cel mai bun documentar”.

În cadrul galei de vineri seară, ce a avut loc la Paris, un premiu César onorific, decernat pentru întreaga carieră, a fost înmânat actorului american Sean Penn.

 

09
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Cineastul suedez Ruben Östlund a râs dintotdeauna de ridicolul şi prostia oamenilor, pornind de la compatrioţii săi şi mai ales de la cei din clasele de sus. În “Triangle of Sadness” (2022), filmul care i-a adus în acest an un al doilea Palme d`Or la Cannes, satira e împinsă la extrem.

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.