MAD(e) in Romania, un proiect cultural construit în jurul energiei acumulate în proteste, se pregătește de lansare
https://www.ziarulmetropolis.ro/made-in-romania-un-proiect-cultural-construit-in-jurul-energiei-acumulate-in-proteste-se-pregateste-de-lansare/

Timp de o lună, 28 de artişti angajaţi social şi politic, 8 regizori de film, 16 cercetători în arte vizuale şi discipline conexe vor participa la proiectul „Mad(e) In Romania”, aflat la intersecţia dintre artă, politică şi dialog. Mihai Șora, Caterina Preda, Ileana Pintilie, Dan Perjovschi, Ion Barbu, Claudiu Cobilanschi, Mircea Toma sunt o parte din cei care vin la Timişoara pentru a spune cum arată arta care ţine cetăţenii treji şi le face vocea auzită. „Mad(e) In Romania” va avea loc în perioada 15 octombrie – 20 noiembrie

Un articol de Petre Ivan|12 octombrie 2018

Evenimentul Mad(e) in Romania este  organizat de Asociația Culturală Contrasens. Proiectul include expoziţii, conferințe, lansări de carte, ateliere, proiecții de film și spectacole de teatru.

„Economicul, socialul și politicul nu determină niciodată în întregime sfera culturală, însă aceste sfere fixează condițiile de posibilitate ale acțiunilor culturale și ale limitelor acestora. În același timp, cultura este întotdeauna implicată dialectic în ceea ce se întâmplă la nivel economic și politic, contestând semnificațiile care pot apărea din purul loc al evenimentelor economice sau politice. Mișcările de protest nu pot dizolva cultural o criză sau o creștere economică sau o criză de legitimitate politică, însă pot deschide spațiul ca această situație să fie criticată sau recunoscută. Mișcările artistice de protest permit o reconceptualizare a condițiilor de posibilitate și funcționare a înseși sferei politice”, spune Dana Sarmeș, coordonatorul și curatorul Mad(e) in Romania.

Un pre-eveniment al proiectului Mad(e) in Romania a avut loc în 7 octombrie, găzduit de Typopassage Timișoara, în cadrul căruia a avut loc o micro-expoziție de afișe, o conferință ținută de invitatul special Mirko Ilić, și lansarea cărții acestuia: The Design of Dissent, Mirko Ilić + Milton Glaser.

Primele întâlniri ale Mad(e) in Romania vor avea loc în 15 octombrie, de la ora 18.30, în sala StudioArt a Casei Artelor, în cadrul proiectului Serile patrimoniului, cu o întâlnire inedită cu artistul Ion Barbu, urmând ca miercuri, 17 octombrie, ora 18, la sediul Fundației Art Encounters să aibă loc evenimentul de lansare a cărții Dan Perjovschi: The Book of Notebooks, în prezența artistului și a criticului de artă Daria Ghiu.

Joi, 18 octombrie, de la ora 18, tot la Casa Artelor, publicul este invitat la o discuție cu filmmakerul și fotograful Dragoş Lumpan, urmată de vizionarea filmului documentar Matache.

În 19 octombrie, de la ora 18, la Memorialul Revoluției din Timișoara, va avea loc deschiderea oficială a proiectului cultural Mad(e) in Romania, alături de inaugurarea expozițiilor create în jurul temei artistice: Arta ca praxis politic.

Expozițiile din cadrul Mad(e) in Romania pot fi vizitate în perioada 19 octombrie – 20 noiembrie, la Memorialul Revoluției din Timișoara, Galeria Pygmalion, de pe str. Episcop Augustin Pacha și din Piața Unirii Timișoara. Participarea la toate evenimentele este gratuită.

Programul complet al activităților din cadrul Mad(e) in Romania este disponibil pe site: www.accontrasens.ro și pe pagina de Facebook: facebook.com/accontrasens.

Parteneri culturali ai proiectului sunt Casa Artelor – Direcţia Judeţeană pentru Cultură Timis, Librăria Cărtureşti Timişoara, Typopassage Tm, ArtEncounters, Memorialul Revoluției Timișoara, Szalt.

Foto: Mad(e) in Romania – facebook

29
/09
/22

Între 30 septembrie și 2 octombrie, în cadrul Nopții Albe a Galeriilor, va putea fi vizitată în sala Auditorium (nivel -1) a MARe/Muzeul de Artă Recentă (B-dul Primăverii nr. 15, București) LIVE, instalația de artă video realizată de artistul vizual Alex Manea (n. 1988), care combină cele două mari pasiuni ale acestuia: arta vizuala și filmele.

29
/09
/22

Muzeul-Atelier Școala de la Piscu, un proiect care valorifică inteligent patrimoniul local, inițiat de Virgil Scripcariu (sculptor) și Adriana Scripcariu (istoric de artă), se află printre câștigătorii premiilor European Heritage Awards / Europa Nostra Awards 2022, cele mai de seamă distincții pentru profesioniștii patrimoniului cultural european, în cadrul secțiunii „Educație, Formare și Meșteșug”.

23
/09
/22

Pe 25 septembrie și pe 1 și 2 octombrie, de la ora 19:00, NO RA – Femininul norilor revine la Muzeul Național al Literaturii Române (str. Nicolae Crețulescu nr. 8). Spectacolul, o instalație performativă inspirată din romanul cu puternice accente biografice ”Hipodrom” de Nora Iuga, prezintă în fața spectatorilor viața încercată, dar plină de lumină a uneia dintre cele mai iubite și apreciate autoare contemporane române: Nora Iuga.

23
/09
/22

The Future Lab este un proiect lansat de rețeaua Centrelor Cehe cu ocazia președinției Cehiei a UE în a doua jumătate a anului 2022. La București, programul va consta în 4 evenimente care abordează sustenabilitatea din diferite perspective - știință și greenwashing, design și inovare, comunități, infrastructură urbană și alimentație.

22
/09
/22

Romanian Jewelry Week 3.0 sărbătorește bijuteria contemporană între 5 și 9 octombrie cu expoziții, conferințe, workshop-uri de bijuterie și târguri și peste 190 de designeri români și internaționali care vor expune mii de creații de bijuterie. Ca în fiecare an, Romanian Jewelry Week oferă posibilitatea pasionaților de bijuterie să cumpere piesele preferate în cadrul Târgului de bijuterie ROJW 3.0 între 8 și 9 octombrie la Biblioteca Națională.

21
/09
/22

În perioada 26 septembrie – 14 octombrie 2022, Institutul Cultural Român de la Paris organizează expoziția „INTROSPECȚII/INTROSPECTIONS” a artiștilor români Suzana Fântânariu (pictură, grafică, instalații), Anca Szönyi Thomas (fotografie, mixed media) și Dorin Crețu (pictură, fotografie digitală). Curatori sunt Ludwig Otte și Anca Szönyi Thomas.

21
/09
/22

Pentru trei zile, 23-25 septembrie 2022, Asociația CRIES a pregătit un spațiu pentru o varietate de experiențe în ritm „la pas" și un program ce oferă multiple perspective despre legăturile dintre hrană, cultură și consum durabil, dorind să inspire comunitatea locală și să se lase inspirați de toate experiențele și acțiunile care ne permit să încetinim ritmul de consumare a resurselor noastre și ale planetei.

20
/09
/22

Goethe-Institut București este în căutare de minți creative pentru dezvoltarea unor jocuri video autentice, relevante din punct de vedere social. În acest scop, organizează un game jam inedit de 48 de ore hibrid, între 7 și 9 octombrie 2022. Dezvoltarea jocului se va desfăşura online iar cei din Bucureşti pot participa la evenimentul de deschidere la sediul Goethe-Institut.