Mae West, femeia care iubea bărbaţii
https://www.ziarulmetropolis.ro/mae-west-femeia-care-iubea-barbatii/

În urmă cu aproape 90 de ani, într-o zi de 19 aprilie (1927), din cauza „obscenităţii” spectacolului intitulat „Sex”, Mae West, viitorul sex-simbol al Hollywood -ului, este condamnată la 10 zile de închisoare „pentru coruperea morală a tinerilor”… Zece ani mai târziu, Paramount Pictures îi va oferi un contract, succesul înregistrat de actriţă salvând astfel compania de la faliment.

Un articol de Petre Ivan|19 aprilie 2016

Înainte de Marylin Monroe, a fost Mae West, o femeie cu mult înaintea timpurilor ei, celebră pentru silueta voluptoasă şi spiritul libertin… Primul său rol pe Broadway a fost într-o piesă scrisă și regizată de ea însăşi, amintita „Sex”, foarte criticată, dar cu vânzări foarte bune.

Încarcerată pentru acest spectacol, Mae West va lua cina cu directorul închisorii, iar reacţia presei nu face decât să îi sporească faima.

O perioadă se limitează la scrisul pieselor de teatru, pentru ca în 1932 Hollywood -ul să îi ofera primul rol într-un film când actriţa avea deja  38 de ani! Cu această ocazie,  Mae West jocă împreună cu… debutantul Cary Grant, alături de care cunoaşte un fulminant succes.

În 1943 decide să se retraga din cariera de actriţă de filme şi să se dedice scenei, dar,  peste mai bine de un deceniu, va reveni într-un film  ce se va bucura de  mare succes.

Îşi va publica apoi autobiografia, carte care se bucură de un enorm succes şi va continua să particpe la spectacole de televiziune, dar şi în câteva filme

Mae West se stinge din viaţă pe 22 noembrie 1980 , la vârsta de 87 de ani şi este înmormântată în cimitirul Brooklyn din New York.

Mae West, despre dragoste şi bărbaţi

Îmi plac doar două feluri de bărbaţi: locali şi străini.

Am stat pe genunchii bărbaţilor mai mult decât un şervet de restaurant.mae west

Dragostea învinge totul, în afară de sărăcie şi durerea de dinţi.

N-ai decât să faci ce vrei, dar, dacă îţi drămuieşti dragostea, nu vei primi nicio dobândă.

Toţi iubiţii părăsiţi ar trebui să primească o a doua şansă, dar cu altcineva.

Inteligenţa este un atu pentru femeia îndrăgostită care e destul de deşteaptă încât să o ascundă.

Sexul este ca o mică afacere. Trebuie să-l ţineti sub observaţie.

Aş încerca orice o dată, de două ori dacă îmi place, de trei ori ca să fiu sigură.

Am fost şi săracă, am fost şi bogată. Credeţi-mă, bogată e mai bine.

O femeie îndrăgostită nu poate fi rezonabilă – altfel nu ar mai fi îndrăgostită.

Foto: Mae West – wikipedia

30
/06
/20

OPINIE Desfăşurată în aer liber, după o amânare de trei luni din cauza pandemiei, gala Premiilor Gopo a avut câştigători previzibili. Deşi inevitabil mai puţin spectaculos ca de obicei, evenimentul a fost important prin simplul fapt că s-a desfăşurat şi că le-a permis câtorva sute de cineaşti să se reîntâlnească, într-un context dificil pentru filmul românesc.

30
/06
/20

Drama suedeză „Beartown/Scandalul” va avea premiera în toate teritoriile HBO Europe, în această toamnă. Serialul, bazat pe romanul bestseller al lui Fredrik Backman, este regizat de Peter Grönlund și îi are în rolurile principale pe Ulf Stenberg, Aliette Opheim, Tobias Zilliacus, Miriam Benthe și Oliver Dufaker.

29
/06
/20

Cele mai noi filme distribuite pe ecranele din România de către Independența Film se văd la TIFF (31 iulie - 9 august, Cluj), în timp ce contul de Vimeo al casei de distribuție primește titluri de referință, producții prezentate și premiate la Cannes.

25
/06
/20

”Grilele, genurile, toate categoriile fixate sunt inamicii criticului” şi ”Libertatea criticului este de a nu se supune ierarhiilor gata făcute”. Sunt doar două dintre numeroasele idei stimulante despre critica de film dintr-un dosar din revista franceză „Cahiers du cinéma” pe aprilie, în ultimul număr înainte de schimbarea echipei editoriale.

21
/06
/20

CRONICĂ DE FILM Realizat în Franţa şi cu o distribuţie formată din Catherine Deneuve, Juliete Binoche şi Ethan Hawke, „La vérité”/”The Truth” (2019) nu este printre cele mai reuşite titluri ale regizorului japonez Hirokazu Koreeda. Un film lejer, dar tonic.

19
/06
/20

Până pe 21 iunie, inclusiv, pot fi văzute gratuit scurtmetraje realizate de regizori români în timpul autoizolării impuse de pandemie, alături de o selecție de filme scurte din 21 de țăre europene, curatoriată de Andrei Tănăsescu, directorul artistic al acestei ediţii.

17
/06
/20

Fascinanta Italie, aflată în vizorul lumii, într-un an cu totul neobișnuit, este în centrul atenției și la Festivalul Internațional de Film Transilvania, de data aceasta, pentru cinema-ul ei seducător.

16
/06
/20

CRONICĂ DE CARTE Nu știu să existe vreo carte în limba română despre Alain Delon, nici măcar în traducere. Dar pentru că accesul la volume în limbi străine e mai ușor decât oricând, recomand două splendide albume în franceză – „L'encyclopédie Alain Delon” (2016) și „Alain Delon. Film par film” (2019).

12
/06
/20

CRONICĂ DE CARTE Cea mai nou apariţie în colecţia de cărţi de film a Editurii Noi Media Print, volumul „Noul cinema, două decenii şi ceva”, de Marian Sorin Rădulescu, adună o serie de texte ale criticului timişorean – de la eseuri mai elaborate, la simple note – despre câteva din filmele regizorilor reprezentativi ai cinematografiei române post-2000.